Wolrd Rum Awards

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πολλή ζέστη έβαλε ξαφνικά. Ευτυχώς η θερμοκρασία έπεσε και γλυτώσαμε απο τα σαραντάρια του περασμένου σαββατοκύριακου. Ωστόσο, το μυαλό πήγε σε ρούμι. Και σήμερα θα μιλήσουμε για τα φετινά World Rum Awards.

Και αφού θα μιλήσουμε για ρούμι, θα βάλω να πίνω κι ένα ωραίο ουισκάκι. Θα συνεχίσω με το σπουδαίο δεκαοκτάρι Dalmore που πίνω απο χτες, και πυροδότησε διάφορα σχόλια στο διαδίκτυο χτες το βράδυ. Πάμε.

Πολλά και διάφορα λοιπόν τα ποτά που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό. Και αρκετά απο αυτά, εγω προσωπικά όχι μόνο δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά κάμποσα δεν τα ήξερα κιόλας.

Ξεκινάω με την κατηγορία Worlds Best Pot and Column Still. Νικητής εδω το Pussers 5 ετών που περιέχει ρούμια απο τη Γουιάνα. Κι ένα βήμα πιο κάτω, σαν Gold Winner το εξαίσιο Mount Gay Black Barrel. Στην ίδια κατηγορία που αφορά στη μέθοδο παρασκευής, στην υποκατηγορία 11 ετών και πάνω, νικητής το Goslings Family Reserve και λίγο πιο κάτω σαν Gold Winner το Mount Gay 1703.

Worlds Best Pot Still Rum. Νικητής εδώ ξανά Mount Gay αυτή τη φορά με την έκδοση Master Blender Selection. Και σαν Gold Winners δυο ρούμια απο την Αυστρία για τα οποια δεν έχω ιδέα.

Worlds Best Column Still. Και σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζω, όχι όμως ο νικητής. Στην πρώτη θέση είχαμε λοιπόν το French Overseas XO το οποιο έχω δοκιμάσει πέρσι κι ήταν εξαιρετικό. Σε χαμηλότερες θέσεις ρούμια διαφόρων χωρών και στην κατηγορία Bronze Winner το γνωστό μας Zacapa 23 ετών Solera.

Worlds Best Agricole Rum. Εδώ είχαμε ένα απίθανο ρούμι σαν νικητή , το οποίο επίσης έχω πιεί και θα ήθελα να ξαναπιώ. Απο το αποστακτήριο Depaz στη Μαρτινίκα, το υπέροχο Reserve Special XO. Το οποιο Depaz σάρωσε τα πάντα και στις υπόλοιπες υποκατηγορίες, με μόνο το Saint James να το παρακολουθεί μερικώς.

Συμπερασματικά τώρα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ανεξάρτητα τα συγκεκριμένα βραβεία, ή επηρεάζονται απο συμφέροντα πολυεθνικών. Απο ότι είδα όμως τείνω σαφώς προς την πρώτη εκδοχή. Ωστόσο εντύπωση μου έκανε η απουσία ορισμένων αποστακτηρίων, που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό όπως και το Depaz, πλην όμως σούπερ ποιοτικά. Όπως για παράδειγμα Bielle, Hampden, La Favorite, Foursquare και άλλα. Θα έβαζα και το Callwood Distillery στα British Virgin Islands, αλλά εκεί δε νομίζω να ιδρώνει το αυτί τους απο τέτοια και μάλλον θα λιάζονται κάτω απο καμιά μπανανιά. Εκεί βγαίνει το θρυλικό Arundel, το οποίο είναι κατά πάσα πιθανότητα το κορυφαίο ρούμι στον κόσμο. Εκατό τοις εκατό Pot Still Distillation, άμβυκας δηλαδή, όπως και στη Τζαμάικα, φρέσκος χυμός ζαχαροκάλαμου και απευθείας καύση με φλόγα. Και μόλις τελειώσει η δουλειά, μια μπουκάλα στο χέρι και δρόμο για την παραλία.

Περαστικά μας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: