Από τον Κ. Κοντογιώργη


Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε νέα απο την Ιαπωνία, την αμέσως προηγούμενη είδαμε πως κινήθηκε η αγορά και σήμερα θα έχουμε ακόμη κάποια νέα, που αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με βραβεία.

World Whisky Awards

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κάτω απο διαφορετικές συνθήκες βέβαια, είχαμε την ανακοίνωση των συγκεκριμένων βραβείων. Οι κατηγορίες απο πέρσι είναι πάρα πολλές, σε τέτοιο σημείο που να μην καταλαβαίνω την ύπαρξη κάποιων κατηγοριών. Για παράδειγμα, δεν ξέρω για ποιόν μπορεί να έχει ενδιαφέρον να μάθει για whisky που φτιάχνεται στη Myanmar. Ή ας πούμε, για ποιο λόγο πρέπει να ασχοληθούμε με whisky το οποίο είναι αρωματισμένο με διάφορες γεύσεις? Με όλα αυτά δεν θέλω να πω οτι τα βραβεία αυτά δεν έχουν αξία. Θα το έθετα διαφορετικά. Οτι βλέπω πολλά με τα οποία διαφωνώ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα. Και οι δοκιμές σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι τυφλές. Μου φαίνεται όμως απο δύσκολο έως αδύνατο να χάνει το Springbank απο το Glen Scotia στην κατηγορία Best Campeltown για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Πάμε να δούμε κάποιες σημαντικές κατηγορίες, δεν θα ασχοληθώ με όλες.

Ξεκινάω με τα blended και πάω ανά χώρα, μόνο τις σημαντικές βέβαια. Η Ιρλανδια για παράδειγμα, στην κατηγορία 12 ετών και κάτω, είχε νικητή το Pearse 7 ετών Distillers Choice, ενώ στην κατηγορία No Age Statement νίκησε το Legendary Silkie και το γνωστό μας Jameson Black BarrelQueen Margot 8 ετών, που φτιάχνεται κάτω υπο την αιγίδα της συγκεκριμένης αλυσίδας. Ξέχασα οτι αυτά που μόλις είπα αφορούν στην κατηγορία 12 ετών και κάτω. Στην κατηγορία 13 μέχρι 20 ετών κέρδισε το Dewars 15 ετών, ενώ χρυσό και αργυρό αντιστοίχως για Dewars 18 ετών και Chivas 18 ετών. Ενώ το Dewars κέρδισε και στην κατηγορία 21 ετών και πάνω, με το Double Double 21 ετών.

Λέω να πάω παρακάτω στα single malt κι αρχίζω κι εκνευρίζομαι. Για ποιό λόγο πρέπει να υπάρχει κατηγορία για την Κίνα? Για πάμε σε κανένα σοβαρό whisky. Θα το σκεφτώ ξανά και ξανά αν θα ασχοληθώ και του χρόνου. Πάμε στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στα 12 και κάτω έτη. Νικητής το Dunvillles 12 ετών PX Cask και αργυρό για το σπουδαίο Dingle Batch 5. Στην κατηγορία 21 και πάνω νικητής το Teeling 28 ετών και αργυρό για το γνωστό μας Bushmills 21 ετών.

Να πούμε και λίγο Ιαπωνία γιατί θα βρούμε κανένα μπελά. Ο Ichiro Akuto φτιάχνει κανονικό γιαπωνέζικο whisky και δικαίως απέσπασε τη νίκη στην κατηγορία 12 ετών και κάτω, με το Chichibu The First Ten. Απο ένα χάλκινο μετάλλιο για τα εξαίσια Yoichi και Miyagiko, επίσης κανονικά whisky, επίσης υψηλής ποιότητας, ειδικά το πρώτο. Φτάνει τώρα με την Ιαπωνία, βαρέθηκα.

Στα Highlands και στην κατηγορία 12 έτη και κάτω, νικητής το πολύ ωραίο Inchmurrin 12 ετών και αργυρό για το ομόσταυλό του Inchmoan 12 ετών, που μου αρέσει λίγο περισσότερο. Κι ένα χάλκινο για το δωδεκάρι Glengoyne. Στα 13 χρόνια και πάνω, νίκησε το Royal Brackla 18 ετών Palo Cortado Finish κι ένα χάλκινο πήρε το Aberfeldy 16 ετών. Στην κατηγορία των No Age Statement στα Highlands, νικητής το Deanston Virgin Oak, ενώ τα γνωστά και μη εξαιρετέα Wolfburn Langskip και Wolfburn Morven πήραν απο ένα χάλκινο, μεταξύ εκατοντάδων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, όπως το ίδιο ισχύει βέβαια για όλες τις κατηγορίες.

Στην κατηγορία Islands νίκησε το δεκάρι Ledaig, στην κατηγορία 12 έτη και κάτω. Όπως το ίδιο συνέβη στην κατηγορία 13 και πάνω, με το μεγάλο του αδελφάκι 18 ετών να κερδίζει, και το δεκαοκτάρι Highland Park να ακολουθεί.

Στο αγαπημένο μας Islay, το εξαίσιο δωδεκάρι Bunnahabhain κέρδισε στην κατηγορία 12 και κάτω, ενώ αργυρό πήρε το πολύ νόστιμο πεντάρι Ardbeg Wee Beestie. Το Bunna κέρδισε και στην επόμενη κατηγορία με το αντίστοιχο δεκαοκτάρι και ξανακέρδισε και στην No Age Statement με το Cruach Mhona.

Στα Lowlands κέρδισε το δωδεκάρι Kingsbarns με το Dream to Dram. Ωραίο όνομα παρεμπιπτόντως. Το εντεκάρι Bladnoch αμέσως πιο κάτω, ενώ το Bladnoch κέρδισε την κατηγορία 13 και πάνω με την δεκατετράχρονη έκδοση. Στα 21 χρόνια και πάνω, ούτε να σκεφτεί δεν μπορούσε κανείς τη νίκη, απο τη στιγμή που υπήρχε το τρομερό Rosebank 30 ετών. Θα μου πείτε, ποιός έχει τρία χιλιάρικα για να πιεί, αλλά δε βαριέσαι.

Στο Speyside και στα 13 και πάνω χρόνια, νίκησε το Tomintoul 18 ετών, με αργυρό για το δεκαοκτάρι Glenlivet.Και στην κατηγορία No Age Statement νικητής πάλι το υπέροχο και αγαπημένο μας Aberlour A'Bunadh.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους Balvenie, Macallan, Laphroaig, Springbank.Ρε μπας και δεν στέλνουν μπουκάλια στο διαγωνισμό? Δεν το έχω ψάξει.

Και του χρόνου Από τον Κ. Κοντογιώργη