Father's Day

17 Jun 2021

Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί, κάθε Μάιο είχαν την τιμητική τους οι μητέρες όλου του κόσμου, καθώς τότε ήταν η Γιορτή της Μητέρας. Όταν έφτανε η συγκεκριμένη γιορτή, θυμάμαι οτι η δασκάλα μας στο σχολείο φρόντιζε να μας το υπενθυμίσει, για να μην ξεχάσουμε να κάνουμε το δώρο που έπρεπε στη μητέρα μας. Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η μητέρα ήταν ο μοναδικός από τους δυο γονείς που είχε μια μέρα αφιερωμένη στο πρόσωπό του. Τουλάχιστον από όσο εγώ γνωρίζω. Και σήμερα, από αυτήν εδώ τη στήλη, θα βρούμε το σωστό τρόπο να τιμήσουμε αυτόν τον αφανή ήρωα.

Read More
Posted in Spiritual Talk
Μετά από την περασμένη εβδομάδα, που μιλήσαμε για τεχνικά θέματα, σήμερα θα πάμε σε κάτι διαφορετικό. Θα ρίξουμε την καθιερωμένη ματιά στις αγορές whisky του εξωτερικού. Πάμε λοιπόν με

Τα νέα της αγοράς

Read More
Posted in Spiritual Talk
Το Château Angelus είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα Chateau του Saint Emilion, μιας σπουδαίας και φημισμένης Ονομασίας Προέλευσης που βρίσκεται στην ‘δεξιά όχθη’ του Μπορντώ. Το εμβληματικό αυτό Chateau βρίσκεται σε απόσταση μικρότερης του 1 χιλιομέτρου από το διάσημο καμπαναριό του Saint Emilion.

Read More
Posted in ΟΙΝΟλόγιο
Ποδόσφαιρο, φαγητό, φίλους και φυσικά κρασί έχει στο πρόγραμμα αυτός ο μήνας. 11 Ιουνίου ξεκινάει το Euro 2021, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δηλαδή. Δεν γνωρίζω πολλά για ποδόσφαιρο, ‘γκούγκλαρα’ για να δω αν συμμετέχει η Ελλάδα και ήρθε μία μικρή απογοήτευση. Παρόλο που λείπει η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων, το Euro εξακολουθεί να είναι η απόλυτη ‘δικαιολογία’ για να μαζευτούν οι ποδοσφαιρόφιλοι με την παρέα τους, να παραγγείλουν φαγητό – κάποιοι ίσως ψήσουν ή μαγειρέψουν – και να πιούν αλκοόλ. Τα στοιχήματα και το delivery θα ‘πάνε σύννεφο’! Μπορεί το μυαλό μας να πάει στις μπύρες σαν το ιδανικό ποτό για ποδόσφαιρο, αλλά πόσο μπύρα να πιει κανείς! Είναι πολλοί οι αγώνες! Θα μπει στο παιχνίδι και το κρασί και είναι σίγουρο ότι θα ‘σκοράρει’! Διάλεξα λοιπόν 8 διαφορετικούς τύπους φαγητών που αγαπούν οι φίλοι του ποδοσφαίρου και τα ‘μάτσαρα’ με 8 κρασιά που τους ταιριάζουν. Κρασιά που θα δέσουν και με το φαγητό αλλά και με τον ‘αγώνα’.

Read More
Posted in ΟΙΝΟλόγιο

Μαγιά

5 Jun 2021

Όσοι από εσάς με έχετε τιμήσει με την παρουσία σας σε κάποια από τις γευστικές βραδιές που διοργανώνουμε στο HOW, θα θυμάστε οτι η όλη παρουσίαση έχει να κάνει με διάφορα πράγματα, ή μάλλον για να το διατυπώσω καλύτερα, χωρίζεται σε διάφορα στάδια. Ξεκινάμε με τα βασικά. Τι λέγεται whisky, ποιές προυποθέσεις πρέπει να συντρέχουν υποχρεωτικά ώστε ένα απόσταγμα να μπορεί να ονομαστεί whisky, περνάμε στις κατηγορίες που χωρίζεται, και εδώ τελειώνουν τα βασικά. Στο τέλος περνάμε στη δοκιμή, η οποία συνοδεύεται από γευστικά σχόλια και ιστορικά στοιχεία για κάθε αποστακτήριο, αλλά στο ενδιάμεσο, πριν δηλαδή από τη δοκιμή, έχουμε περάσει από ένα κομμάτι, μεγάλο είναι η αλήθεια, το οποίο περιλαμβάνει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες. Ένα κομμάτι στο οποίο δεν στέκομαι πολύ, διότι νομίζω οτι το κοινό θέλει να πιεί, κι όχι να μάθει όλα τα τεχνικά, είναι το κομμάτι της μαγιάς. Τώρα λοιπόν που δεν υπάρχει η αναμονή της δοκιμής, και δεν πρόκειται να πιούμε, να σας πω δυο λόγια παραπάνω. Τώρα βέβαια που το ξανασκέφτομαι, τι πάει να πει η κουβέντα δεν πρόκειται να πιούμε? Θα πιώ προς το παρόν μια μινιατούρα δωδεκάρι Glendronach, και βλέπουμε για μετά.Πάμε σιγά σιγά.

Read More
Posted in Spiritual Talk

Απορίες

30 May 2021

Κατά καιρούς δέχομαι mail απο φίλους αναγνώστες, οι οποίοι με ρωτούν διάφορα πράγματα, με θέμα κυρίως το whisky, που είναι βέβαια το αγαπημένο θέμα αυτής της στήλης. Φυσικά σε όλους απαντώ προσωπικά, ωστόσο σκέφτηκα να συγκεντρώσω ορισμένα απο τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα, και να τα μοιραστώ και με εσάς τους υπολοίπους, που δεν τα θέσατε. Και τώρα που το σκέφτομαι, έχω κι εγώ ένα ερώτημα. Οι φίλοι αναγνώστες πως βρήκαν το λογαριασμό mail που διατηρώ? Τέλος πάντων, το προσπερνάω, διότι με αυτή τη διατύπωση μπορεί να φανεί οτι ενοχλήθηκα, κάτι το οποίο δεν ισχύει, το αντίθετο θα έλεγα. Λοιπόν, βάζω ένα δεκαράκι Talisker και πάμε με τα ερωτήματα.

Read More
Posted in Spiritual Talk

Βόλτες

22 May 2021

Μπλέξαμε. Και κανείς δεν ξέρει αν θα ξεμπλέξουμε και πότε. Ο τρόπος φαίνεται πως υπάρχει, ο χρόνος που θα πάρει όμως, παραμένει άγνωστος. Και η στήλη αυτή όπως έχουμε πει, είναι ακατάλληλη δια ανηλίκους. Που σημαίνει, οτι οι αναγνώστες είναι ενήλικες. Που κι αυτό σημαίνει οτι εδώ δεν δίνουμε συμβουλές. Οι μόνες συμβουλές που δίνουμε, είναι σε σχέση με τα ποτά. Και μιας και είπα ποτά, να βάλω το κάτι τις μου να πίνω, για να μη γράφω ξεροσφύρι. Πάμε με ένα νόστιμο Cragganmore Distillers Edition και βλέπουμε αργότερα.

Read More
Posted in Spiritual Talk

Σολομός

22 May 2021

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε άφθονα φρέσκα ψάρια που ψαρεύονται στις θάλασσές της χώρας μας, όμως πολύ συχνά έρχεται στο τραπέζι μας ο σολομός, ένα ψάρι που μας έρχεται από ‘μακριά’. Το γιατί μπορούμε να το βρούμε σε πολλές απαντήσεις. Γιατί είναι εύκολο στο μαγείρεμα, δεν θέλει καθάρισμα, δεν έχει πολλά κόκκαλα. Αλλά το πιο σημαντικό γιατί όπως και να μαγειρευτεί, ψητό, στον ατμό, ωμό, καπνιστό ή τηγανητό, χαρίζει πλούσια γεύση, πρωτεΐνες και Ω3 λιπαρά που είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Οι συνταγές με σολομό άπειρες! Και τα κρασιά που του ταιριάζουν ανάλογα με το πως θα τον μαγειρέψουμε και την γαρνιτούρα, είναι πάρα πολλά! Θα δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες συμβουλές και παραδείγματα, ανάλογα με το τρόπο που θα απολαύσουμε αυτό το εκλεκτό έδεσμα, για να το παντρέψουμε με το ιδανικό κρασί.

Read More

Tags:

Posted in ΟΙΝΟλόγιο
Τώρα που ήρθε το Καλοκαίρι, τα ροζέ κρασιά ξεκινάνε τον "πρωταθλητισμό". Απόλυτα δικαιολογημένα καθώς η κομψότητα τους και η νοστιμιά τους μαζί με την παιχνιδιάρικη διάθεση που έχουν είναι κάτι που αναζητάμε επίμονα αυτήν την περίοδο.

Read More
Posted in ΟΙΝΟλόγιο
Πολλές φορές διαβάζετε σε άρθρα, ιστοσελίδες οινοποιείων και σε ετικέτες κρασιών λέξεις όπως ‘φυτικότητα’, ‘φυτικά αρώματα’ και είναι εύλογο να αναρωτιέστε ‘τι θέλει να πει ο ποιητής;’ ή μάλλον τι θέλει να πει ο ‘ειδικός του κρασιού’. Θα αναρωτιέστε επίσης αν ένα κρασί με τέτοια αρώματα και γεύσεις είναι καλό! Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από την λέξη ‘φυτικότητα’ στην γλώσσα των κρασιών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το κρασί που θα πιούμε.

Read More
Posted in ΟΙΝΟλόγιο
Δείτε όλα τα άρθρα