Η Μαυροκουντούρα ή Μαύρη Κουντούρα Κύμης είναι ένας κλώνος της Αιγαιοπελαγίτικης Μανδηλαριάς, αλλά με πιο μικρά σταφύλια, πιο σκούρο χρώμα, και πιο βελούδινες ταννίνες. Όπως και η Μανδηλαριά, είναι ποικιλία ζωηρή, παραγωγική, ευαίσθητη στις ασθένειες, ανθεκτική στην ξηρασία. Τα σταφύλια της είναι μέτρια προς μικρά, με φλοιό σχεδόν μαύρου χρώματος.
Η Μαύρη Κουντούρα, συνετέλεσε σημαντικά στην ανάπτυξη της Κύμης το 19ο αιώνα με εξαγωγές στη Γαλλία και στον Εύξεινο Πόντο. Ειδικά στη Γαλλία χρησιμοποιόταν για τη βελτίωση του χρώματοςτων Γαλλικών κρασιών. Στο παρελθόν οι αρχόντισσες της περιοχής έκαναν το μπάνιο τους σε χυμό από σταφύλια αυτής της τοπικής ποικιλίας, για σύσφιξη και ενυδάτωση!
Η αναβίωση της Μαυροκουντούρας Κύμης οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες του οινοποιού Απόστολου Μούντριχα του κτήματος Αβαντίς, που την αξιοποίησε με εξαιρετικό τρόπο στα κρασιά του κτήματος με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Δίνει κρασιά με πολύ πλούσιο σώμα, με πλούσια αρώματα και με ιδιάιτερες δυνατότητες παλαίωσης