Merlot

Το Merlot είναι μια ποικιλία από την οποία παράγονται σημαντικά μονοποικιλιακά κόκκινα κρασιά, αλλά και συμμετέχει στην παραγωγή πολυποικιλιακών κρασιών.

Σήμερα πιστεύεται ότι το Merlot προέρχεται από το Cabernet Franc, και είναι "πρώτος εξάδερφος" του Carménère και του Cabernet Sauvignon. Η πρώτη αναφορά για το Merlot έρχεται από το 1784 και από αξιολογητή στο Μπορντώ που χαρακτηρίζει το κρασί προερχόμενο από την ποικιλία σαν "πολύ καλό". Τον 19ο αιώνα καλλιεργείται συστηματικά στο Medoc της Γαλλίας. Στην Ιταλία είναι γνωστό από το 1855 που καλλιεργείτο στην περιοχή γύρω από την Βενετία με την ονομασία Bordò.

Μεταξύ 1905 και 1910 εισάγεται στo καντόνι Ticino της Ελβετίας από την Ιταλία. Τη δεκαετία του 1990 γνωρίζει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ.

Τα σταφύλια του Merlot διακρίνονται από τις μεγάλες, στρογγυλές κυανομέλανες ράγες, λιγότερο έντονες από αυτές του Cabernet Sauvignon, με λεπτότερη φλούδα και λιγότερες τανίνες, αλλά υψηλότερη περιεκτικότητα σακχάρων. Το Merlot αναπτύσσεται καλύτερα σε ψυχρά εδάφη, με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου. Ωριμάζει περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από το Cabernet Sauvignon, και η μικρή παραγωγή τσαμπιών των κλημάτων συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, όπως επίσης η ηλικία, που προσθέτει χαρακτήρα.

Η Γαλλία είναι ο τόπος που καλλιεργούνται τα 2/3 περίπου της παγκόσμιας παραγωγής Merlot. Καλλιεργείται επίσης στην Ιταλία, Ελβετία, Ρουμανία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή, Καναδά, Χιλή, Νότια Αφρική, Κροατία, Ουγγαρία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, καθώς και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ όπως Washington και Long Island. Συνήθως καλλιεργείται στις ίδιες περιοχές που βρίσκουμε και το Cabernet Sauvignon, αλλά στα πιο ψυχρά τους τμήματα.

Στην Γαλλία είναι η πλέον κοινή ποικιλία σταφυλιού, και καλλιεργείται σε περίπου 120.000 εκτάρια. Βασική περιοχή καλλιέργειας είναι η νοτιοδυτική Γαλλία και ιδιαίτερα η περιοχή του Μπορντώ, αλλά και στις περιοχές Bergerac και Cahors όπου συνήθως συμμετέχει σε κρασιά μαζί με το Malbec. Πρόσφατα, η καλλιέργεια του Merlot αυξήθηκε σημαντικά στην Νότια Γαλλία, όπως το Languedoc-Roussillon.

Στα παραδοσιακά κρασιά του Μπορντώ, το Merlot συμβάλλει στην βελτίωση του σώματος του κρασιού, κάνοντας ταυτόχρονα το κρασί μαλακότερο. Γενικά από το Merlot προκύπτουν κρασιά με μαλακή, φρουτώδη γεύση και αντίστοιχα αρώματα. Ενώ το Merlot ωριμάζει ταχύτερα από το Cabernet Sauvignon, εν τούτοις μερικά κρασιά συνεχίζουν να ωριμάζουν στην φιάλη ακόμα και μετά την δεκαετία.

Συναντάμε τρία βασικά είδη κρασιών Merlot: Αυτά με μαλακή, φρουτώδη γεύση και ελάχιστες τανίνες, κάποια με φρουτώδη χαρακτηριστικά αλλά υψηλότερη περιεκτικότητα σε τανίνες, και τέλος μερικά με υψηλή τανική περιεκτικότητα, που πλησιάζουν το Cabernet Sauvignon. Οι φρουτώδεις γεύσεις του Merlot περιλαμβάνουν αυτές των κερασιών, βατόμουρων, αλλά και ελιάς, πιπεριού, δέρματος, μανιταριών και καπνού. Αν το κρασί έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια, διακρίνουμε αρώματα καραμέλας, σοκολάτας, καρύδας, καφέ, καπνού και βανίλιας.

Το Merlot -λόγω της ποικιλίας των χαρακτηριστικών του- μπορεί να συνοδεύσει μια πολύ μεγάλη ποικιλία φαγητών. Τα Merlot με χαρακτηριστικά παραπλήσια του Cabernet Sauvignon, συνοδεύουν άριστα ψητά κρέατα, ενώ τα πιο φρουτώδη και ιδιαίτερα αυτά με υψηλότερη οξύτητα, συνοδεύουν αυτά τα φαγητά που ταιριάζουν με το Pinot noir, όπως σολομό, πιάτα βασισμένα σε μανιτάρια, αλλά και χορταρικά. Τα πιο ελαφρά Merlot ταιριάζουν με όστρακα, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με bacon ή και prosciutto. Συνοδεύει επίσης ελαφρά τυριά με μαλακή γεύση, που δεν εναντιώνονται στην φρουτώδη γεύση του κρασιού.

Κλείστε το παράθυρο

Please wait...

{{var product.name}} was added to your cart

{{var product.qty}} Continue shopping
ή
Continue shopping
The most relevant results are displayed. Please click "Search" to get all results.