Μοσχάτο Αλεξάνδρειας

Το Μοσχάτο είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνικού αμπελώνα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, και δίνει ποικιλίες εξαιρετικών γλυκών κυρίως κρασιών που καλλιεργούνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Η πιο γνωστή ποικιλία Μοσχάτου είναι το μοσχάτο Αλεξάνδρειας, που καλλιεργείται στη Σάμο, τη Ρόδο, την Πάτρα και σποραδικά σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Μας δίνει σταφύλι πλούσιο, χοντρόραγο, ανθεκτικό και αρωματικότατο.

Είναι μεγάλης παραγωγικότητας ποικιλία, με μικρή ανθεκτικότητα στο δυνατό ήλιο. Τα σταφύλια της είναι μέτριου έως μεγάλου μεγέθους, με αραιές αλλά μεγάλες, ωοειδείς ράγες, με πρασινοκίτρινη φλούδα μέτριου πάχους και μαλακή, άχρωμη χυμώδη σάρκα, με χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα.

Το μοσχάτο Αλεξάνδρειας είναι δίνει λευκά ξηρά κρασιά, με εξαιρετικό φρουτώδες άρωμα σε υπόβαθρο λουλουδιών, καθώς και φυσικά γλυκά κρασιά με λαμπερό χρώμα και χρυσαφιές ανταύγειες, έντονο λουλουδάτο άρωμα με φρουτώδεις αποχρώσεις εσπεριδοειδών και γεμάτη γεύση με εξαιρετική μαλακή επίγευση.