Zinfandel

Το Zinfandel είναι μια ποικιλία ερυθρών σταφυλιών της οικογένειας Vitis vinifera που τη βρίσκουμε σε περισσότερο από το 10% των αμπελώνων της Καλιφόρνιας. Το Zinfandel θεωρείτο Αμερικάνικη ποικιλία, η ανάλυση όμως του DNA απέδειξε ότι είναι γενετικά ταυτόσημο με την Κροατική ποικιλία Crljenak Kaštelanski, καθώς και με την Ιταλική ποικιλία Primitivo.

Το Zinfandel μεταφυτεύτηκε στις ΗΠΑ στα μέσα του 19ου αιώνα, όπου και πήρε την σημερινή του ονομασία.

Η ποικιλία Zinfandel είναι ζωηρή και παραγωγική, μεγαλώνει καλύτερα σε σχετικά θερμά κλίματα, και δίνει συνήθως ένα δυνατό κόκκινο κρασί, καθώς και ένα ημίγλυκο ροζέ, με την ονομασία Λευκό Zinfandel, που ξεπερνά περίπου 6 φορές τις πωλήσεις του κόκκινου στις ΗΠΑ. Σήμερα, εκτός από την Καλιφόρνια, καλλιεργείται σε πολλές άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Εκεί το Zinfandel δίνει από ροζέ, γλυκά και ημίγλυκα κρασιά, ελαφρά στο στυλ Beaujolais κόκκινα κρασιά, μέχρι δυνατά κόκκινα στο στυλ του port, εξαρτώμενα τόσο από το έδαφος, το κλίμα αλλά και από την ηλικία του αμπελώνα, όσο και από την οινοποιητική μέθοδο που χρησιμοποιεί ο κάθε παραγωγός.

Τα πολύπλοκα όσο και έντονα αρώματα, με κύριο στοιχείο τα πιπεράτα και πικάντικα μπαχαρικά, αλλά και τα γλυκά, κόκκινα φρούτα του δάσους, όπως τα κεράσια και τα βατόμουρα, κάνουν το Zinfandel άριστο "συνοδό" των ψητών στη σχάρα κρεάτων, αφού η πικάντικη αρωματική του πολυπλοκότητα δένει εξαιρετικά τόσο με την καπνιστή γεύση που παίρνει το κρέας από τα κάρβουνα, όσο και με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά στις διάφορες συνοδευτικές σάλτσες .

Η οξύτητα στα περισσότερα κρασιά Zinfandel είναι αισθητή, χωρίς να είναι υπερβολική, έτσι ώστε να καθαρίζει το στόμα από τα λίπη του κρέατος, ενώ οι τανίνες του είναι ευγενικές και ισορροπημένες, και γι' αυτό ταιριαστές με τις πρωτεΐνες του κρέατος.