| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Κόκκινα κρασιά που πίνονται κρύαΜα κόκκινο κρασί... κρύο;

Και όμως, υπάρχουν πολλοί -και  ιδιαίτερα στο εξωτερικό, και -προς μεγάλη έκπληξη- στην πατρίδα του κόκκινου κρασιού και των "παραδόσεων", στην Γαλλία, που το καλοκαίρι πίνουν το κόκκινο κρασί δροσερό έως κρύο, προτιμώντας το από ένα ροζέ.

Για να πούμε την αλήθεια, η ιδέα του να βάλει κανείς μια φιάλη κόκκινο κρασί στο ψυγείο είναι κάπως... αντίθετη με την τρέχουσα αντίληψη, και μερικοί μπορεί να το θεωρήσουν μέχρι και ιεροσυλία!

Αν όμως επισκεφθείτε αυτή την εποχή το Παρίσι, θα διαπιστώσετε ότι τα bistros, οι brasseries, και τα cafes σερβίρουν το γνωστό vin rouge αρκετά δροσερό έως ...κρύο.  Χωρίς καθόλου να το θεωρούν ιεροσυλία, το ίδιο γίνεται και στο Μπορντώ.

Μην κρυβόμαστε... κάποιοι από οινόφιλους είναι φανατικοί φίλοι του κόκκινου κρασιού, και ένας πολύ γνωστός (και εξαιρετικός) παραγωγός, έχει ...εγγράφως διακηρύξει ότι "κρασί είναι μόνο το κόκκινο (!)" (δεν αποκαλύπτω το όνομά του γιατί μπορεί να έχει ...μετανιώσει από τότε!). Πάντως πάρα πολλοί ζητούν κόκκινο και το καλοκαίρι!

Βέβαια, δεν είναι όλα τα ερυθρά κατάλληλα για το ψυγείο! Τα μεγάλα, βαριά κόκκινα, ή τα πολύπλοκα κρασιά, ή αυτά με υψηλό αλκοολικό βαθμό, όπως π.χ. μια παλαιωμένη Νεμέα ή Αγιωργίτικο, ή κρασιά με γεμάτο σώμα ή έντονη παρουσία της δρυός από το βαρέλι, πίνονται στην θερμοκρασία δωματίου (γύρω στους 18ο C) , ή λίγο πιο χαμηλά, τώρα το καλοκαίρι.  Άλλα ελαφρά κόκκινα κρασιά, και κυρίως φρέσκα, μπορούν κάλλιστα να μείνουν στο ψυγείο από 45 έως 60 λεπτά πριν σερβιριστούν. Αλλά το κρασί, και η αίσθηση που αποκομίζουμε όταν το πίνουμε, δεν είναι ανεξάρτητη του περιβάλλοντος: Το θερμό περιβάλλον αλλάζει αυτή την αίσθηση (όπως άλλωστε την αλλάζει και ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα, η μια καλή παρέα...)

Προσοχή όμως: Η θερμοκρασία παίζει περίεργα παιγνίδια. ¨Όσο περισσότερο κρυώνει ένα κρασί, τόσο λιγότερο αρωματικό γίνεται, και τόσο λιγότερο αναδεικνύεται η πολυπλοκότητά του. Αν κρυώσει πάρα πολύ (κάτω από τους 12ο C), το μόνο που μένει στην γεύση είναι οι τανίνες του. Και οι κρύες τανίνες είναι εξαιρετικά στυφές έως πικρές! Γι' αυτό θα πρέπει να διαλέξτε το κόκκινο κρασί που θα πιείτε κρύο με προσοχή, ψάχνοντας για αυτά τα "γενναιόδωρα" κρασιά που δίνουν την ικανοποίηση μέσα από απλές ιδιότητες, και όχι μέσα από το βάθος τους ή την πολυπλοκότητά τους.

Δοκιμάστε λοιπόν, πειραματιστείτε... Οι παραδόσεις, οι κανόνες είναι ασφαλώς για να τηρούνται, αλλά και για να ...σπάζονται! Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρείτε το καλοκαιρινό σας ερυθρό. Εμείς συνιστούμε, να δοκιμάσετε κρύα, για τις πρώτες σας ...απόπειρες τα παρακάτω κρασιά:


Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

9 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
 1. Αρμονία Γης Ερυθρός 2019

   
  Βαθμολογία:
  80% of 100 37
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Βραδιανό, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
  Η γκάμα του House of Wine εμπλουτίζεται με ένα ακόμα οικονομικό κρασί και οι δικαιολογίες για στροφή προς την αγορά του ‘φτηνού’ χύμα πλέον περισσεύουν. Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ, το ευβοϊκό Βραδιανό και το διεθνές Merlot προσδίδουν Charisma-τικές γεύσεις και αρώματα σε ένα κρασί-ιδανική επιλογή-για την καθημερινότητα σας.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 2. Αγιωργίτικο της Γαίας 2020

   
  Βαθμολογία:
  78% of 100 23
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Αγιωργίτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
  Το Αγιωργίτικο της Γαίας γεννήθηκε με την λογική της ‘δεύτερης ετικέτας’ που εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια οι μεγάλοι Γαλλικοί και Ιταλικοί οινοποιητικοί οίκοι. Παρουσιάζει ιδιαίτερα καλή σχέση ποιότητας-τιμής και είναι γενικά μία καλή και συμφέρουσα ευκαιρία να βάλετε στο τραπέζι σας ένα ‘μίνι’ Κτήμα Γαίας σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή…
  Κέρδος στο κιβώτιο 10%
 3. Ορεινός Ήλιος - Ερυθρός 2018

   
  Βαθμολογία:
  79% of 100 27
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Syrah, Αγιωργίτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
  Φρέσκο και ευχάριστο, το κρασί αυτό είναι ένα εύκολο ερυθρό για το τραπέζι, αλλά και για κάθε στιγμή. Πίνεται σκέτο, για όσους αγαπούν το ερυθρό κρασί σε ποτήρι, ακόμα και ελαφρώς δροσερό, μία ζεστή καλοκαιρινή βραδιά. Χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 4. Μεθέα Ερυθρός 2020

   
  Βαθμολογία:
  73% of 100 15
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Μαντηλαριά, Πιείτε το τώρα, 12,7% alc.
  Μανδηλαριά και Merlot δίνουν ένα αρωματικό, ελαφρύ, ερυθρό κρασί με ιδανική σχέση ποιότητας τιμής. Ξεχάστε πολυπλοκότητα από παλαίωση σε βαρέλι, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια fruit forward εκδοχή κρασιού με τυπικά αρώματα μοσχάτου, ελαφρύ σώμα και ήπιες τανίνες, που πίνεται ευχάριστα σερβιρισμένο σε δροσερή θερμοκρασία.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 5. Γιορτή - Ερυθρός 2019

   
  Βαθμολογία:
  77% of 100 25
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Αγιωργίτικο, 12,5% alc.
  Μπορεί να μην διαθέτει τον στιβαρό χαρακτήρα των μακράς παλαίωσης κρασιών της Σεμέλης, ωστόσο πρόκειται για ένα κρασί με έμφαση στο ελκυστικό φρούτο του Αγιωργίτικου και στην πιο fun πλευρά του χαρακτήρα της ποικιλίας. Μικρά κόκκινα φρουτάκια, όπως κόκκινο κεράσι και φραμπουάζ ξεπηδούν από το ποτήρι, δίνοντας ένα κρασί με απόλυτα fruit forward διάσταση.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 6. Άνεμος - Ερυθρός 2020

   
  Βαθμολογία:
  77% of 100 25
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
  To "μικρό" Αγιωργίτικο του Γιώργου Παλυβού είναι μικρό στην τιμή αλλά καθόλου μικρό στα χαρακτηριστικά: Μια Νεμέα για το καθημερινό μας τραπέζι, φρουτώδης με αρώματα κόκκινων φρούτων και με χαμηλές σχετικά τανίνες, γεμάτη γεύση και καλή επίγευση, ένα εύκολο σε τιαριάσματα κρασί για πολλά και διάφορα καθημερινά πιάτα.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 7. Κτήμα Θεοδωρακάκου Μαυρούδι - Ερυθρός 2015

   
  8,67 € 10,20 €
  Βαθμολογία:
  78% of 100 30
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Μαυρούδι, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
  Με όμορφο, ώριμο ρουμπινί χρώμα που υποδηλώνει και την μεστότητα του κρασιού, πολύ ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα μήλου, κανέλλας, που μεταφέρεται και στο στόμα με μια κομψή αυστηρότητα, ωραία οξύτητα και σωστά δομημένες τανίνες, που ζητούν κρέας, καλή διάρκεια, είναι κρασί που θα απογειώσει γευστικά ένα ελαφρύ κρέας μαγειρευτό ή και στα κάρβουνα.
 8. Αμπέλου Φως - Ερυθρός 2020

   
  Βαθμολογία:
  85% of 100 14
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12.5% alc.
  Φρέσκο ερυθρό από Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon για όλες τις ώρες και όλες τις εποχές. Το Αμπέλου Φως είναι ένα ευχάριστο, αρωματικό κρασί που εκφράζει απλόχερα όλη την φιλικότητα του Αγιωργίτικου και προορίζεται για να συμμετάσχει σε πολλούς και ευχάριστους γευστικούς συνδυασμούς. Ένα κρασί που θα το προτιμήσουμε ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός, καθώς θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε ελαφρώς δροσερό, και σε συνδυασμό με ελαφριά, καθημερινή κουζίνα.
  Κέρδος στο κιβώτιο 10%
 9. Καλή Ρίζα 2017

   
  Βαθμολογία:
  76% of 100 24
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
  Έχοντας ‘κατανοήσει’ πλήρως το Ξινόμαυρο, το επόμενο βήμα για το οινοποιείο κυρ-Γιάννη φαίνεται να είναι η εξερεύνηση και η ανάδειξη της ποικιλίας μέσα από τα διαφορετικά διαθέσιμα ‘terroirs’. Η Καλή Ρίζα δεν είναι άλλη μία ‘Ράμνιστα’, αλλά ένα διαφορετικό Ξινόμαυρο από παλαιά κλήματα στο Αμύνταιο, με πιο ελαφρύ σώμα, άφθονο για τα δεδομένα της ποικιλίας φρούτο, λιγότερες τανίνες και περισσότερη ‘φινέτσα’ παρά ‘δύναμη’.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

9 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση

Κόκκινα κρασιά που πίνονται κρύα