| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Δημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα

Σίγουρα όλοι έχετε αρχίσει να σκέφτεστε τις γιορτές και τις ‘οινικές’ ανάγκες που θα προκύψουν! Θέλετε να μην σας πιάσουν αδιάβαστους πάνω σε ένα γεύμα, να ευχαριστήσετε ακόμα και τον πιο ‘δύστροπο’ αγαπημένο σας καλεσμένο και να κάνετε χαρούμενους τους φίλους σας χαρίζοντας τους ένα (και παραπάνω) μπουκάλι κρασί για δώρο? Ας δούμε λοιπόν τι κρασιά πρέπει να έχετε στην ‘γιορτινή κάβα’ σας για να αντιμετωπίσετε κάθε περίπτωση συγκέντρωσης, γιορτής, επίσκεψης ή ότι άλλο προκύψει.

Για αρχή χρειαζόμαστε 2-3 αφρώδη κρασιά. Δεν υπάρχει καλύτερο καλωσόρισμα των καλεσμένων μας από ένα απολαυστικό αφρώδες κρασί. Επιβάλλεται όμως να έχουμε και ένα αφρώδες για να σηκώσουμε τα ποτήρια ψιλά με την αλλαγή του χρόνου. Σας προτείνουμε μία κλασική Champagne την Deutz Brut Classic και ένα Ελληνικό αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο, το Δουλουφάκης αφρώδης λευκός. Επειδή κάποιοι από τους καλεσμένους σας μπορεί να θέλουν κάτι πιο ‘χαλαρο΄ και ‘ανάλαφρο’ μπορείτε να επιλέξετε το Παράγκα Sparkling με μία ανεπαίσθητη γλυκύτητα ή ένα ημίγλυκο και ημιαφρώδες κρασί όπως το Prunotto Moscato d’Asti. 4 αφρώδη σας προτείναμε τελικά, επιλέξτε εσείς ποια θα γεμίσουν την κάβα σας!

Φανταζόμαστε είναι περιττό να σας πούμε ότι πρέπει να διαθέτετε κάποια λευκά κρασιά. Θα σας πούμε ότι για να καλύψετε όλα τα γούστα και όλα τα πιάτα καλό είναι να επιλέξετε 3-4 λευκά κρασιά διαφορετικού στιλ. Σας προτείνουμε ένα λευκό αρωματικό, το Κτήμα Βογιατζή λευκό που μπορεί να ξεκινήσει το δείπνο συνοδεύοντας τις σαλάτες και τα πρώτα ορεκτικά, ένα λίγο πιο γεμάτο (περισσότερο κρασί φαγητού) που να μπορεί να σταθεί με όλα τα ορεκτικά όπως το Viognier Cuvée Larsinos και ένα πλούσιο βαρελάτο όπως το Greywacke - Chardonnay που μπορεί να συνδυαστεί με πιο πληθωρικά ορεκτικά αλλά και με το κυρίως πιάτο για όσους δεν θέλουν να πιουν κόκκινο κρασί. Αν έχετε πολλούς καλεσμένους και θέλετε να ‘κρατηθείτε’ λίγο στον προϋπολογισμό, μπορείτε να επιλέξετε το Ριζίτης λευκός. Αν η συγκέντρωση σας δεν περιέχει φαγητό, γιατί έχετε ‘μπουχτίσει’ αυτές τις ημέρες, αυτά τα κρασιά θα μπορέσουν να συνοδεύσουν όμορφα μία ελαφριά ποικιλία τυριών.

Τα ροζέ κρασιά είναι γενικότερα αυτά που μπορούν να σας λύσουν τα χέρια όταν δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε κόκκινο ή λευκό, αλλά και γιατί συνδυάζονται εύκολα και με πολλά φαγητά. Σας προτείνουμε λοιπόν 3 ροζέ κρασιά, 2 ξηρά, το Πλαγιές Γερακιών ροζέ (βγαίνει και σε magnum για το τέλειο δώρο) και το Whispering Angel - Rose και ένα με κάποια γλυκύτητα, τις Τρείς Μάγισσες, Μπαραφάκα για όσους αναζητούν την ζαχαρίτσα. Και τα τρία μπορούν να σας φτιάξουν την διάθεση ακόμα και σαν απεριτίφ, πίνοντας τα σκέτα.

Επειδή όλα τα κυρίως πιάτα των γιορτών έχουν σαν βάση το κρέας, θα πρέπει να έχετε αρκετές φιάλες για να καλύψετε όλα τα γεύματα αλλά και για να χαρίσετε στους φίλους σας. Επιπλέον οι χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών, απαιτούν κόκκινα κρασιά. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε 4 - 5 επιλογές ερυθρών κρασιών για να είμαστε ‘ετοιμοπόλεμοι’. Ένα φρέσκο ελαφρύ, Ορεινός Ήλιος - Ερυθρός, για όσους δεν τα πάνε καλά με τις τανίνες, τρία ερυθρά σε διαφορετικές τιμές που θα σταθούν επάξια δίπλα στα κυρίως φαγητά αλλά και θα ενθουσιάσουν όσους τα λάβουν σαν δώρο, τα Σγουρίδη Σίγμα - Ερυθρός, Κτήμα Γεροβασιλείου - Avaton και Cape Mentelle - Shiraz, αλλά και ένα παλαιωμένο, το Κτήμα Γαίας - Ερυθρός 2004 ή 2005 για τις ποικιλίες των ώριμων τυριών στο τέλος του γεύματος ή για ένα σιγοψημένο κρέας. Όλα αυτά θα συνοδεύσουν ευχάριστα και τις ποικιλίες αλλαντικών που θα ‘παίξουν’ μέσα στις γιορτές.

Μένει μόνο τώρα, να επιλέξετε ένα γλυκό κρασί (και δύο αν σας αρέσουν οι τα γλυκόπιοτα) για το επιδόρπιο ή για την ποικιλία τυριών. Ο Χρυσογέρακας του Κυρ Γιάννη (δοκιμάστε το με κουραμπιέδες και βασιλόπιτα) και το LBV Port Ramos Pintos (με τα μελομακάρονα και τις σοκολάτες) είναι δύο εξαιρετικές επιλογές.

Υπολογίστε για κάθε κρασί, να μπορούν να πιουν έστω και από ένα ποτηράκι όλοι οι καλεσμένοι σας. Αν λοιπόν είστε περισσότεροι από 8-9 άτομα (και δεν έχετε οινοχόο στο τραπέζι σας!), καλό είναι να έχετε δύο φιάλες από κάθε κρασί!

Δημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα