| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
International Chardonnay Day
Η Πέμπτη 23/5 είναι η διεθνής ημέρα Chardonnay και ταυτόχρονα μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλες τις εκδοχές της ποκιλίας που μας δίνει μερικά απο τα καλύτερα λευκά στον πλανήτη.

Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον με το Chardonnay είναι οι πολλές και διαφορετικές εκφράσεις τυπικότητας που μπορεί να πάρει - ξεκινώντας από τα αυστηρά και «κοφτερά» λευκά της Βουργουνδίας, και ειδικά τα κρασιά του Chablis, και καταλήγοντας στα πιο ζεστά και γεμάτα λευκά των χωρών του νέου κόσμου, όπως της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Νέας Ζηλανδίας. Ένας από τους λόγους που κάνουν το Chardonnay τόσο δημοφιλές και διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, είναι και η ευκολία με την οποία «δένει» με το δρύινο βαρέλι. Είναι ίσως η πιο δεκτική λευκή ποικιλία στην επίδραση του βαρελιού, γι αυτό και οι περισσότερες ετικέτες βαρελάτου λευκού που κυκλοφορούν διεθνώς προέρχονται από αυτή την ποικιλία.

Όταν υποστεί ωρίμανση στο βαρέλι, το Chardonnay αποκτάει έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα - το σώμα του γίνεται πιο πλούσιο, τα αρώματά του πιο πολύπλοκα και πικάντικα, ενώ η διάρκεια που έχει στο στόμα μας είναι διαφορετική και συνήθως μεγαλύτερη. Αυτό το στυλ είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη και πολύ δημοφιλές στο νέο κόσμο, όπου υιοθετείται κατά κόρον. Λόγω της πολυπλοκότητας που του χαρίζει η παραμονή στο βαρέλι, ένα βαρελάτο Chardonnay μπορεί να συνοδεύσει τέλεια πιο βαριά και σύνθετα πιάτα που έχουν ως βάση ακόμα και το κρέας, ενώ ταιριάζουν ιδανικά με ψάρι και θαλασσινά ψημένα στα κάρβουνα, καθώς και καπνιστά θαλασσινά ή τυριά.

Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, το Chardonnay γίνεται το λευκό κρασί που μας κάνει παρέα όλο τον χρόνο, και ουσιαστικά Χειμώνα-Καλοκαίρι, και όχι το ελαφρύ κρασί που θα πιούμε μόνο όταν ξεκινάει η θερμή σεζόν των λευκών, δηλαδή από την Άνοιξη και μετά.

International Chardonnay Day