Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

9 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. ERGO Sauvignon Blanc
    ERGO Sauvignon Blanc 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    88%
    Ειδική Τιμή 9,44 € Κανονική τιμή 11,10 €
    Ένα εξαιρετικό Ελληνικό Sauvignon Blanc από ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Λαντίδη σε υψόμετρο 550 μέτρων στην Αργολίδα. Κρασί που συνδυάζει τον εξωτικό χαρακτήρα και την φυτικότητα των Sauvignons από την Νέα Ζηλανδία, με τα εσπεριδοειδή του Λίγηρα, δύο περιοχές όπου η ποικιλία μεγαλουργεί! Είναι σίγουρο ότι θα πάρει μία θέση στα πολύ αγαπημένα σας κρασιά.
  2. Κυδωνίτσα Αγιωργίτικο
    Κυδωνίτσα Αγιωργίτικο 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Κυδωνίτσα, Πιείτε το τώρα
    Ένα πρωτότυπο χαρμάνι της Κυδωνίτσας και του Αγιωργίτιικου που σφύζει από ευχάριστα αρώματα λευκών και κόκκινων φρούτων με νόστιμη γεύση και δροσιά. Είναι το ιδανικό κρασί τόσο για το καθημερινό όσο και το πιο εκλεκτό τραπέζι.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Peplo
    Peplo 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Syrah, Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    Ένα από τα πιο ‘περίτεχνα’ ροζέ κρασιά όχι μόνο του Ελληνικού αλλά του παγκόσμιου αμπελώνα. 3 διαφορετικές ποικιλίες, 3 διαφορετικά είδη ‘δοχείων’ ζύμωσης και ωρίμασης. Το Αγιωργίτικο έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το Μαυροφίλερο έχει εκχυλιστεί με ολόκληρες τις φλούδες για 4 μήνες σε αμφορείς. Τα σταφύλια όλων των ποικιλιών προέρχονται από υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Πίσω από αυτό το κρασί ο σπουδαίος Γιώργος Σκούρας! Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και πολύπλοκο!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Βουδόματο Γαβαλά
    Βουδόματο Γαβαλά 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Βουδόματο, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    76%
    Ο Γιώργος Γαβαλάς δίπλα στο Ασύρτικο αφιερώνει μεγάλο μέρος της προσπάθειας του στο να αναβιώσει ξεχασμένες ποικιλίες του Θηραϊκού αμπελώνα που τον προηγούμενο αιώνα ξεπερνούσαν τις 100 στο νησί της Σαντορίνης. Μια από αυτές το Βουδόματο χαρίζει έναν σπάνιο ροζέ οίνο με διακριτικά φρουτώδη χαρακτηριστικά, δροσερή οξύτητα και mineral στοιχεία στη μύτη και το στόμα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Pinot Noir Παπαιωάννου
    Παπαϊωάννου - Pinot Noir 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Pinot Noir, 11.5% alc.
    Βαθμολογία:
    85%
    Ελαφρύ και πικάντικο, το Pinot Noir Παπαϊωάννου είναι ένα εύκολο και ιδιαίτερα ευχάριστο ερυθρό κρασί. Αν ψάχνετε ένα κρασί για μία έκτακτη μάζωξη στο σπίτι με φίλους και μεζέδες, εμπιστευθείτε το άφοβα!
    Κέρδος στο κιβώτιο 10%
  6. Domaine Costa Lazaridi - Ροζέ
    Domaine Costa Lazaridi - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Grenache, Merlot, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Ένα από τα best sellers ροζέ κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα! Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός όπου κυριαρχεί το Merlot και συμπληρώνεται από Αγιωργίτικο και Grenache Rouge. Πολύ απαλό ροζέ χρώμα στο στυλ της Προβηγκίας, εκρηκτική μύτη με άφθονα κόκκινα φρούτα lemongrass αλλά και γλυκές νύξεις όπως καραμέλα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  7. Μιας Πεταλούδας Τίναγμα
    Μιας Πεταλούδας Τίναγμα 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Μοσχάτο Μαύρο, Ξινόμαυρο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12,5% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    10,70 €
    Επιστρέφοντας στις ρίζες τους στο Βελβεντό Κοζάνης, σε μια περιοχή με μακρά οινοποιητική παράδοση, ο Γιάννης και ο Νίκος Βογιατζής δημιουργούν ένα μικρό οινοποιείο για την παραγωγή οίνων πολύ υψηλής ποιότητας. Το ροζέ αντανακλά πλήρως την φιλοσοφία τους παντρεύοντας το Ξινόμαυρο με το Μοσχόμαυρο σε μια ξεχωριστή πρόταση γεμάτη φρεσκάδα, τριανταφυλλένια αρώματα και όμορφη επίγευση.
  8. ΙΑΜΑ Ροζέ
    ΙΑΜΑ Ροζέ 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Βραδιανό, Πιείτε το τώρα, 12,7% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    13,00 €
    Ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης και ο Γρηγόρης Σκοπελίτης βάζουν στην άκρη τις διεθνείς ποικιλίες και δημιουργούν ένα ροζέ από το άγνωστο στους περισσότερους Βραδιανό. Για εκείνους το Βραδιανό είναι το σταφύλι της πατρίδας τους, μια σπάνια ποικιλία την οποία πιστεύουν απόλυτα και εκείνη τους ανταμείβει με φρεσκάδα, αρώματα κερασιών, μύρτιλλων και οξύτητα που εντυπωσιάζει στο στόμα. Για όσους θέλουν κοιτάζουν πέρα από τα συνηθισμένα.
  9. Διαμαντάκος - Νάουσα
    Διαμαντάκος - Νάουσα 2019
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.2% alc.
    Βαθμολογία:
    77%
    19,90 €
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Ρουμπινί μέτριας έντασης χρώμα με πολύπλοκα αρώματα στη μύτη. Τα κόκκινα φρούτα και τα φρέσκα λουλούδια συνδυάζονται με τη φυτικότητα του Ξινόμαυρου που εδώ θυμίζει λιαστή ντομάτα. Τα αρώματα της δρυός όμορφα ενσωματωμένα δίνουν μια αίσθηση βανίλιας και μπαχαρικών στο τελείωμα. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλά επίπεδα, πολύ όμορφα δουλεμένων τανινών και εξαιρετικά δροσιστική οξύτητα. Κομψό, πολύπλοκο με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης στο χρόνο. Δοκιμάστε το τώρα ή δώστε του μια πενταετία για να αναπτύξει περαιτέρω πολυπλοκότητα.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις