Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

4 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Moscato d' Ifestia
    Moscato d' Ifestia
     
    Γλυκός, Ημιαφρώδης, Λευκός, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας
    Βαθμολογία:
    87%
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Φωτεινό χρώμα, ανοιχτό κίτρινο, με πλούσια κομψή γλυκύτητα σε τέλεια ισορροπία με την φρεσκάδα της οξύτητας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Malvasia 10 years old
    Malvasia 10 years old
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Malvasia, Επιδέχεται Παλαίωση, 205 alc.
    22,70 €
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    H Malvasia, αποκαλούμενη από κάποιους νεωτεριστές και Malmsey, είναι η πιο γλυκιά από τις τέσσερεις ευγενείς ποικιλίες, ενώ οι ίδιοι οι Μαδεριανοί λένε πως το ολόκληρό της όνομα είναι Malvasia di Candia, δηλαδή Μαλβαζία της Κρήτης! Κρασί που έχει παλαιώσει για περίπου δέκα χρόνια, κυρίως σε canteiros, και που εντυπωσιάζει με τον μοναδικό συνδυασμό γλύκας, κοφτερής οξύτητας και πλούτου. Σχεδόν από μόνο του ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.
  3. Finest Full Rich 5 years old Madeira
    Finest Full Rich 5 years old Madeira
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Bual, Malmsey, Sercial, Tinta Negra Mole, Επιδέχεται Παλαίωση, 19% alc.
    Βαθμολογία:
    100%
    17,10 €
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Από τα πιο απλά προϊόντα μέχρι τα πιο σπάνια, η ποιότητα των κρασιών Henriques & Henriques είναι συγκλονιστική. Η Finest Full Rich 5y.o. Madeira δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με μεγάλη συμπύκνωση και πλούσια γεύση. Στην όψη είναι σκούρο χρυσαφί ενώ ξεχωρίζουν έντονα αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων όπως τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες. Γλυκό και πολύ πλούσιο στον ουρανίσκο, μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεύσεις αλλά και να κλείσει ένα δείπνο με άρωμα Πορτογαλίας.
  4. Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο
    Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο 2020
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    78%
    16,60 €
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Τυπικότητα, ακρίβεια και κομψότητα σε ένα Ξινόμαυρο από τον απομονωμένο κλώνο του Βελβεντού, το οποίο επιθυμεί διακαώς για τη λίστα του ο head sommelier του περίφημου εστιατορίου Fat Duck. Σύνθετο και πολυεπίπεδο ταυτόχρονα, χωρίς ίχνος υπερβολής ή εύκολου εντυπωσιασμού. Ένα κρασί για φανατικούς λάτρεις του μοναδικού χαρακτήρα του Ξινόμαυρου.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις