Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

8 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Karipidis - Rose
    Karipidis - Rose 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 12,5% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Καριπίδη επενδύει στις διεθνείς ποικιλίες παράγοντας πολύ όμορφες εκφράσεις των πιο φημισμένων σταφυλιών. Μία από αυτές είναι και το τοσκανέζικο Sangiovese που καλλιεργούμενο στους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας στην Θεσσαλία, μας χαρίζει ένα ροζέ με χρώμα και στιλ που κλείνει το μάτι προς την Προβηγκία.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Snob
    Snob 2021
     
    Ξηρός, Αφρώδης, Ροζέ, Λημνιώνα, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
    O Γιώργος Καραμήτρος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Charmat, δημιουργεί ένα ασυνήθιστο ροζέ αφρώδες από την σπάνια ποικιλία Λημνιώνα στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Καρδίτσα. Σαν ποικιλία αποδεικνύει αριστοκρατική κομψότητα σε ήπια ροζέ και ερυθρά. Το ίδιο συμβαίνει και σε ένα αφρώδες με μία ξεχωριστή χάρη που είναι ικανή να μετατρέψει και να αποδείξει το αντίθετο σε οποιοδήποτε “snob” του κρασιού.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ
    Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Ξινόμαυρο, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
    Βαθμολογία:
    85%
    Θα ήταν πολύ δύσκολο το μοναδικό ροζέ κρασί του Κτήματος ΑΛΦΑ να μην είναι τουλάχιστον εξαιρετικό. Πρόκειται για ένα απολαυστικό και μοντέρνο κρασί από 100% Ξινομαυρο που έχει οινοποιηθεί με απαράμιλλη φροντίδα και προσοχή, για να το απολαύσουμε στις πιο όμορφες στιγμές μας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Στροφιλιά Λευκός Classy
    Στροφιλιά Λευκός Classy 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
    Βαθμολογία:
    79%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Η ομώνυμη και διαχρονική ετικέτα του γνωστού οινοποιείου της Αναβύσσου σε ένα ευχάριστο λευκό κρασί με καταπληκτική σχέση τιμής ποιότητας, για καθημερινή απόλαυση στο τραπέζι ή μακριά από αυτό. Η δροσερή οξύτητα και τα φρέσκα έντονα αρώματα το κάνουν ιδανικό σύντροφο για μεζεδάκια, θαλασσινά και καλή παρέα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Sauvignon Blanc "Αμπελοτόπι Κρυόβρυση"
    Sauvignon Blanc "Αμπελοτόπι Κρυόβρυση" 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
    Βαθμολογία:
    40%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Τυπικό και ακαταμάχητο Sauvignon Blanc από το ιδιόκτητο αμπελοτόπι Κρυόβρυση του Κτήματος Χατζημιχάλη που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Χλωμό, στην περιοχή της Αταλάντης. Η ένταση του φρούτου, τα φυτικά στοιχεία και η αναζοωγονητική οξύτητα θα δώσουν στους αμέτρητους φίλους της ποικιλίας έναν ακόμα λόγο να την αγαπούν!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  6. Lush Blush
    Lush Blush 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Cinsault, Grenache, Vermentino, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.

    Μοναδικό ροζέ κρασί από την Côtes de Provence που σε ταξιδεύει στα μαγικά τοπία της Πραβηγκίας με κάθε γουλιά. Το Lush Blush είναι ένα ροζέ με ελαφριά και αναζωογονητική αίσθηση. Κομψό και πολυτελές, με καλή ένταση φρούτου και ισορροπία, ιδανικό ως απεριτίφ και πλάι σε μεσογειακά πιάτα.

    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  7. Petale de Rose
    Petale de Rose 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Cabernet Sauvignon, Grenache Rouge, Semillon, Syrah, Ugni Blanc, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Ίσως η πιο γνωστή ξένη ροζέ ετικέτα στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται για ροδοπέταλο (pétale de rose) όνομα και πράγμα, αφού τόσο το χαρακτηριστικό αχνό χρώμα του, όσο και η αρωματικότητα του πολύπλοκου χαρμανιού ποικιλιών που το απαρτίζουν, του δίνουν μία λουλουδένια διάσταση.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  8. F Foivos Papastratis
    F Foivos Papastratis 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Μοσχάτο Λευκό, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    81%
    13,40 €
    Ο Φοίβος Παπαστρατής είναι ένας νέος οινοποιός που επέλεξε να φτιάχνει κρασιά, περνώντας τα καλοκαίρια των εφηβικών και παιδικών του χρόνο στην Εύβοια, στην περιοχή Αμπέλια, εκεί που βρισκόταν ο ιστορικός Ευβοϊκός αμπελώνας. Επιλέγει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μοσχάτο σε ίσες αναλογίες, σε ένα blend που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Δροσερό, νεανικό, νόστιμο, ευχάριστο αλλά και με χαρακτήρα είναι σίγουρα από τα κρασιά που πίνονται με της ίδια ευκολία σαν απεριτίφ ή συνοδεύοντας φαγητό.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις