Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

4 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Maison Castel Touraine Sauvignon Blanc
    Maison Castel Touraine Sauvignon Blanc 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 12% alc.
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Πολύ ωραίο και δροσιστικό Sauvignon Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα με φανταστική σχέση τιμής ποιότητας. Το γοητευτικό άρωμα όπου ξεδιπλώνονται όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του αγαπημένου σταφυλιού αλλά και η ανάλαφρη γεύση του θα κρατήσουν συντροφιά σε όλα τα ελαφριά γεύματα της μεσογειακής και της διεθνούς κουζίνας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Ερημίτης - Ροζέ
    Ερημίτης - Ροζέ 2021
     
    Ημίξηρος, Ήπιος, Ροζέ, Grenache Rouge, Μαλαγουζιά, Μαντηλαριά, Πιείτε το τώρα
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Ένα πολύ νόστιμο ροζέ κρασί με πικάντικη γεύση και ευχάριστα αρώματα κόκκινων φρούτων που προκύπτει από έναν πολύ πρωτότυπο συνδυασμό ποικιλιών, της λευκής Μαλαγουζιάς και των ερυθρών Μανδηλαριάς και Grenache Rouge. Ταιριάζει με την ίδια ευκολία τόσο στο καθημερινό όσο και στο πιο γιορτινό τραπέζι.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Elysian
    Elysian 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Syrah, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Ακαταμάχητό κρασί από Syrah, μια ποικιλία που γοητεύει και με τις ροζέ εκφράσεις της, πόσο μάλλον όταν καλλιεργείται στα 800 μέτρα στον Ασπρόκαμπο της Κορινθίας. Γεμάτο με φρέσκα κερασοφράουλα και ξεμυαλιστικές ανθικές πινελιές είναι σίγουρο ότι θα πάρει μια θέση στα αγαπημένα ροζέ κρασιά. Στα πλεονεκτήματα του και η ευελιξία του στο τραπέζι!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. F Foivos Papastratis
    F Foivos Papastratis 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Μοσχάτο Λευκό, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    81%
    13,40 €
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Ο Φοίβος Παπαστρατής είναι ένας νέος οινοποιός που επέλεξε να φτιάχνει κρασιά, περνώντας τα καλοκαίρια των εφηβικών και παιδικών του χρόνο στην Εύβοια, στην περιοχή Αμπέλια, εκεί που βρισκόταν ο ιστορικός Ευβοϊκός αμπελώνας. Επιλέγει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μοσχάτο σε ίσες αναλογίες, σε ένα blend που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Δροσερό, νεανικό, νόστιμο, ευχάριστο αλλά και με χαρακτήρα είναι σίγουρα από τα κρασιά που πίνονται με της ίδια ευκολία σαν απεριτίφ ή συνοδεύοντας φαγητό.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις