Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

2 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Amontillado Los Arcos
    Amontillado Los Arcos
     
    Ξηρός, Ήπιος, Palomino, Πιείτε το τώρα, 18,5% alc.
    17,10 €
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Το Amontillado υποβάλεται σε δύο διαδικασίες παλαίωσης : αρχικά βιολογική παλαίωση με την παρουσία του μύκητα “ flor” και μετέπειτα ωρίμανση μέσω οξειδωτικής παλαίωσης. Έχει ζήσει μέρος της ζωής του σαν Fino, το οποίο όμως στο στάδιο solera επέδειξε χαρακτηριστικά ιδιαίτερης δυναμικής κι έτσι ενισχύθηκε και πάλι αλκοολικά στο 17% δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για το flor. Ως αποτέλεσμα ο μύκητας ‘πεθαίνει’, το πέπλο προστασίας διαλύεται και το πάλαι ποτέ Fino συνεχίζει τη ζωή του ως Amontillado ωριμάζοντας οξειδωτικά μέχρι να καταλήξει στο μπουκάλι.
  2. Deluxe Cream  Capataz Andres
    Deluxe Cream Capataz Andres
     
    Γλυκός, Ήπιος, 20% alc.
    19,30 €
    Τριπλοί Πόντοι Επιβράβευσης έως 31/3
    Κάθε κρασί αυτού του blend παλαιώνει ξεχωριστά στην δική του solera. Ακολουθώντας τη διαδρομή που θα έπρεπε έχουν ως Oloroso & Pedro Ximenez αντίστοιχα, φτάνει η στιγμή που συναντούνται και δημιουργούν ένα υπέροχο γευστικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό του Pedro Ximenez είναι μικρότερο αλλά αρκετό – εξαιτίας της συμπύκνωσης που έχει σαν κρασί- για να προσδώσει και να καθορίσει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα της κατηγορίας των Cream. Σκούρο στην όψη με χρώμα που θυμίζει ξύλο μαόνι. Αποξηραμένα δαμάσκηνα και σταφίδες πλάι σε κακάο και σοκολάτα ενισχύονται από μία καπνιστή αίσθηση και φίνο ξύλο. Ένα νόστιμο κρασί με ισορροπημένη γλύκα, βελούδινη αίσθηση και δροσιστική οξύτητα. Πλούσιο, γλυκό και μαλακό στο στόμα, με καθαρή και ντελικάτη οξύτητα.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις