You have chosen to translate our site. Please note that House of Wine has an international section with a vast collection of Greek wines and spirits specially designed for our international cutomers. You can visit our international section or your can proceed with translating our main site:
House of Wine International Section
Translate the main site
Όλα για τη Σαρακοστή
Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.
Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.
Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.
Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.
Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.
Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.
Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.
-
ERGO Sauvignon Blanc 2023
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
Ειδική Τιμή 9,44 € Κανονική τιμή 11,10 €Ένα εξαιρετικό Ελληνικό Sauvignon Blanc από ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Λαντίδη σε υψόμετρο 550 μέτρων στην Αργολίδα. Κρασί που συνδυάζει τον εξωτικό χαρακτήρα και την φυτικότητα των Sauvignons από την Νέα Ζηλανδία, με τα εσπεριδοειδή του Λίγηρα, δύο περιοχές όπου η ποικιλία μεγαλουργεί! Είναι σίγουρο ότι θα πάρει μία θέση στα πολύ αγαπημένα σας κρασιά. -
Dafnios Λευκός 2023
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βιδιανό, 13,5% alc.
8,90 € Φτάνει μέχρι 8,19 €Κίτρινο στα όρια του χρυσού, ενώ η μύτη είναι πλήρως εξελιγμένη αρωματικά, με ώριμο φρουτώδη χαρακτήρα που θυμίζει μαρμελάδα λεμόνι, περγαμόντο και τροπικές νύξεις mango. Σε δεύτερο πλάνο προβάλλουν αρκετές βοτανικές νύξεις που φέρνουν στο μυαλό χαμομήλι, τσάι και ίσως κάποια άνθη γιασεμιού και φυτικότητα. Ξηρό στο στόμα, με την οξύτητα να ισορροπεί ιδανικά τη λιπαρότητα και το πάχος του κρασιού και την επίγευση να εντυπωσιάζει με την διάρκεια της και την πλούσια αίσθηση που αφήνει στο στόμα. Ένα πραγματικός οινικός θησαυρός με κορυφαία σχέση ποιότητας τιμής. -
Άρωμα Λόφου - Ροζέ 2023
Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Cabernet Sauvignon, Syrah, Μαυροδάφνη, Πιείτε το τώρα, 12,5% alc.
Ειδική Τιμή 8,42 € Κανονική τιμή 9,90 €Μία ιδιαίτερη ποικιλιακή σύνθεση, από Μαυροδάφνη, Cabernet Sauvignon και Syrah δίνει ένα ημίξηρο, απολαυστικό ροζέ κρασί με άφθονα αρώματα φρούτων, για να πάρει θέση στο τραπέζι, στο πάρτι και στην γιορτή μας. Η διακριτική ζαχαρίτσα, το κάνει ιδανικό συνοδό για φρούτα, για σαλάτες και για πικάντικα φαγητά. -
Moschato D’Asti Umberto Fiore 2023
Ημίγλυκος, Αφρώδης, Λευκός, Moscato, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
7,40 € Φτάνει μέχρι 6,81 €Ευχάριστο και λαχταριστό Moschato D’Asti, με υπέροχο φρουτώδες προφίλ και εκπληκτική σχέση τιμής ποιότητας που θα συνοδεύσει φανταστικά όλα τα ελαφριά γλυκά και τις φρουτοσαλάτες που θα βρεθούν στο τραπέζι σας! Ιδανικό και για πάρτι αλλά και για την παραλία. -
Στροφιλιά Λευκός Classy 2023
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
7,30 € Φτάνει μέχρι 6,72 €Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοιΗ ομώνυμη και διαχρονική ετικέτα του γνωστού οινοποιείου της Αναβύσσου σε ένα ευχάριστο λευκό κρασί με καταπληκτική σχέση τιμής ποιότητας, για καθημερινή απόλαυση στο τραπέζι ή μακριά από αυτό. Η δροσερή οξύτητα και τα φρέσκα έντονα αρώματα το κάνουν ιδανικό σύντροφο για μεζεδάκια, θαλασσινά και καλή παρέα. -
Άσπρο Βότσαλο 2023
Ημίξηρος, Ήπιος, Λευκός, Malvasia, Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας, Πιείτε το τώρα
8,40 € Φτάνει μέχρι 7,73 €Η ευεργετική επίδραση της Καλοκαιρινής Αιγαιοπελαγίτικης αύρας βοηθά τις χαρισματικές ποικιλίες της Κρήτης (Μοσχάτο Σπίνας, Μ. Aromatica και Βηλάνα) να δώσουν απλόχερα ένα ιδιαίτερο κρασί με έντονα ανθικά, φρουτώδη και βοτανικά αρώματα. Ξεχωρίζουν για την έντασή τους το τριαντάφυλλο και το γιασεμί, το κίτρο, το περγαμόντο και το ροδάκινο καθώς και η λουίζα με το βασιλικό. Το κρασί χαρακτηρίζεται από έντονη, μακρά και γλυκιά επίγευση φλούδας πορτοκαλιού και ροδάκινου. Ένα απολαυστικό και ευκολόπιοτο κρασί για κάθε στιγμή της μέρας! -
Βηλάνα "Βασίλισσες" 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βηλάνα, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
9,90 € Φτάνει μέχρι 9,11 €Από ορεινούς αμπελώνες του Ηρακλείου, ένα κρασί με χρώμα κίτρινο, αρώματα πολύ ώριμων κίτρινων φρούτων, με νότες ροδάκινου και βερίκοκου, γεύση πλούσια και καλή επίγευση με σταδιακή ανάπτυξη της οξύτητας. -
Παράγκα - Ερυθρός 2022
Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
9,70 € Φτάνει μέχρι 8,73 €3ο Ερυθρό κρασί σε πωλήσεις του House of Wine το 2020! Ευγενές ερυθρό σύντομης κατανάλωσης από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το Merlot και το Syrah "στρογγυλεύουν" το άγριο Ξινόμαυρο της Μακεδονίας, δημιουργώντας ένα κρασί εξαιρετικά φιλικό και εύκολο να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι.