Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

Στοιχεία 1-15 από 16

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Rhombus
    Rhombus 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Ρομπόλα, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.4% alc.
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Το οινοποιείο Genilini ανανεώνει το κλασικό Rhombus ενώνοντας τη δυναμικότητα της Ρομπόλας με αυτήν του Ασύρτικου. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό ποικιλιακό δίδυμο, έτοιμο να κυριαρχήσει σε κάθε είδους ψαροφαγία. Νόστιμο και εξωστρεφές με μίνεραλ πινελιές και παιχνιδιάρικο νεύρο.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Karipidis - Rose
    Karipidis - Rose 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 12,5% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Καριπίδη επενδύει στις διεθνείς ποικιλίες παράγοντας πολύ όμορφες εκφράσεις των πιο φημισμένων σταφυλιών. Μία από αυτές είναι και το τοσκανέζικο Sangiovese που καλλιεργούμενο στους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας στην Θεσσαλία, μας χαρίζει ένα ροζέ με χρώμα και στιλ που κλείνει το μάτι προς την Προβηγκία.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Maison Castel Cotes De Provence
    Maison Castel Cotes De Provence 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Cinsault, Grenache, Syrah, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Ένα ξεμυαλιστικά ευχάριστο και ευκολόπιοτο ροζέ από την περιοχή της Προβηγκίας που ήρθε με τη σειρά του να αποδείξει πως η ονομασία προέλευσης Côtes de Provence επισφραγίζει την απόλαυση και τις μικρές πολυτέλειες της ευζωίας. Δροσερό και ανάλαφρο, αρωματικό και κομψό και με εξαιρετική αντιστοιχία ποιότητας τιμής. Απολαύστε από απεριτίφ μέχρι σε συνδυασμό με θαλασσινές νοστιμιές.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Sauvignon Blanc "Αμπελοτόπι Κρυόβρυση"
    Sauvignon Blanc "Αμπελοτόπι Κρυόβρυση" 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
    Βαθμολογία:
    40%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Τυπικό και ακαταμάχητο Sauvignon Blanc από το ιδιόκτητο αμπελοτόπι Κρυόβρυση του Κτήματος Χατζημιχάλη που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του όρους Χλωμό, στην περιοχή της Αταλάντης. Η ένταση του φρούτου, τα φυτικά στοιχεία και η αναζοωγονητική οξύτητα θα δώσουν στους αμέτρητους φίλους της ποικιλίας έναν ακόμα λόγο να την αγαπούν!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Οδίτης
    Οδίτης 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Το Αγιωργίτικο είναι αποδεδειγμένο ότι δίνει ακαταμάχητα ροζέ κρασιά! Όταν δε, προέρχεται από ορεινούς αμπελώνες στην ορεινή Κορινθία και φέρει την υπογραφή της Στροφιλιάς, τότε μιλάμε σίγουρα για ένα ροζέ που κλέβει την παράσταση. Δροσερό, ξεμυαλιστικό αλλά ταυτόχρονα και κομψό ροζέ που ‘ταξιδεύει΄.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  6. Saint Modesto
    Saint Modesto 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Grenache, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα, 13.1% alc.
    Βαθμολογία:
    75%
    Το Saint Modesto είναι το νεότερο δημιούργημα του κτήματος Μπαραφάκα, του οποίου όλα τα κρασιά διακρίνονται για την εξωστρέφεια και τα εκφραστικά αρώματα. Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από το εκκλησάκι του Αγίου Μόδεστου, που βρίσκεται στην είσοδο του οινοποιείου. Είναι ένα κρασί ιδιαίτερα ευέλικτο, καθώς μπορεί να καταναλωθεί σαν απεριτίφ αλλά και να συνοδεύσει νόστιμα πιάτα της μεσογειακής και της ασιατικής κουζίνας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  7. Παπαγιαννάκος - Σαββατιανό Βαρέλι
    Παπαγιαννάκος - Σαββατιανό Βαρέλι 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Σαββατιανό, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12% alc.
    Βαθμολογία:
    85%
    Από τους ιδιόκτητους, σε ασβεστολιθικά εδάφη, μεγάλης ηλικίας, αμπελώνες, η πρώτη ύλη είναι μικρή σε ποσότητα αλλά εξαιρετική σε ποιότητα. Η περαιτέρω φροντίδα περιλαμβάνει 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια για να αποκτήσει πολυπλοκότητα, κλείσιμο της φιάλης με stelvin για να διατηρήσει στο ακέραιο τη φρεσκάδα του και ιδού ένα απολαυστικό βαρελάτο Σαββατιανό στο ποτήρι σας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  8. Lenga Pink
    Lenga Pink 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Gewurztraminer, Μαυροκουντούρα, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    81%
    Με απαλό σομόν χρώμα, ευωδιαστή κομψή μύτη από αρώματα ροζ τριαντάφυλλου, λουκουμιού, γλυκού σταφυλιού και νότες εσπεριδοειδών στο φόντο του, ενώ το στόμα είναι ξηρό με ανεπαίσθητη υπόνοια γλυκύτητας και πικάντικο χαρακτήρα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  9. Αρμύρα
    Αρμύρα 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    87%
    Νέος σχεδιασμός στην ετικέτα και ελαφρώς διαφοροποιημένο περιεχόμενο για ένα από τα πιο σταθερά σε ποιότητα Chardonnay του ελληνικού αμπελώνα. Ένα 5% Μαλαγουζιά έχει προστεθεί στο χαρμάνι αλλά το κρασί παραμένει ένα κλασικό Chardonnay με τροπικό χαρακτήρα και πλούσιο βουτυράτο σώμα που ισορροπεί λόγω της τονισμένης οξύτητας. Απολαύστε το δίπλα σε πιάτα που φέρουν την αρμύρα της θάλασσας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  10. Απλά - Ροζέ
    Απλά - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Λημνιώνα, Μαυρούδι, Ξινόμαυρο, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    89%
    Αν και η μόδα προστάζει εξωστρεφή και παιχνιδιάρικα ροζέ κρασιά ο Νίκος Καρατζάς πάει κόντρα στο ρεύμα και δημιουργεί ένα ‘αντρικό’ ροζέ παντρεύοντας το Ξινόμαυρο τη Λημνιώνα και το Μαυρούδι. Αν δεν θεωρείτε τα ροζέ, ‘σοβαρά’ κρασιά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Αν ψάχνετε ένα ‘ροζέ φαγητού’, που να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα περισσότερα πιάτα που θα βρεθούν στο τραπέζι, τότε το Απλά ροζέ είναι η επιλογή σας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  11. Rose de Xinomavro
    Rose de Xinomavro 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Ξινόμαυρο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    Βαθμολογία:
    89%
    13,40 €
    Ιδιαίτερο και αντισυμβατικό ροζέ κρασί φαγητού. Ο Απόστολος Θυμιόπουλος πάει κόντρα στον κανόνα που λέει ότι τα ροζέ πρέπει να πίνονται μόνο φρέσκα, δημιουργώντας ένα ώριμο ροζέ από Ξινόμαυρο που κυκλοφορεί με περίπου δύο χρόνια στην πλάτη του. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, ιδιαίτερα αν το συνοδεύσουμε με φαγητό.
  12. ΙΑΜΑ Λευκό
    ΙΑΜΑ Λευκό 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    88%
    13,00 €
    Με χαμηλούς τόνους και πολύ δουλειά στο αμπέλι, ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης και ο Γρηγόρης Σκοπελίτης δίνουν τη δική τους εκδοχή στο κλασικό πια χαρμάνι Ασύρτικου και Μαλαγουζιάς από τους αμπελώνες του κτήματος στα Γιάλτρα της Βορείου Εύβοιας. Φρέσκο, με ξεκάθαρα αρώματα εσπεριδοειδών και ροδάκινου, απολαυστικά δροσιστικό και έτοιμο να σας ενθουσιάσει με την εξαιρετική σχέση ποιότητας και τιμής που διαθέτει.
  13. F Foivos Papastratis
    F Foivos Papastratis 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Μοσχάτο Λευκό, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    81%
    13,40 €
    Ο Φοίβος Παπαστρατής είναι ένας νέος οινοποιός που επέλεξε να φτιάχνει κρασιά, περνώντας τα καλοκαίρια των εφηβικών και παιδικών του χρόνο στην Εύβοια, στην περιοχή Αμπέλια, εκεί που βρισκόταν ο ιστορικός Ευβοϊκός αμπελώνας. Επιλέγει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μοσχάτο σε ίσες αναλογίες, σε ένα blend που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Δροσερό, νεανικό, νόστιμο, ευχάριστο αλλά και με χαρακτήρα είναι σίγουρα από τα κρασιά που πίνονται με της ίδια ευκολία σαν απεριτίφ ή συνοδεύοντας φαγητό.
  14. ΙΑΜΑ Ροζέ
    ΙΑΜΑ Ροζέ 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Βραδιανό, Πιείτε το τώρα, 12,7% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    13,00 €
    Ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης και ο Γρηγόρης Σκοπελίτης βάζουν στην άκρη τις διεθνείς ποικιλίες και δημιουργούν ένα ροζέ από το άγνωστο στους περισσότερους Βραδιανό. Για εκείνους το Βραδιανό είναι το σταφύλι της πατρίδας τους, μια σπάνια ποικιλία την οποία πιστεύουν απόλυτα και εκείνη τους ανταμείβει με φρεσκάδα, αρώματα κερασιών, μύρτιλλων και οξύτητα που εντυπωσιάζει στο στόμα. Για όσους θέλουν κοιτάζουν πέρα από τα συνηθισμένα.
  15. Τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς Γλυκάνισο 0.7lt
    Τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς Γλυκάνισο 0.7lt
     
    40% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    13,90 €
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Το τσίπουρο Μπαμπατζίμ , το αυθεντικό απόσταγμα χωρίς γλυκάνισο, με το πλούσιο άρωμά του και τη μεταξένια γεύση σου είναι ένα ποτό που συνοδεύει άριστα όλους τους θαλασσινούς μας μεζέδες ή όχι μόνο, πίνεται και σκέτο ως απεριτίφ.
Σελίδα
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις