Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

Στοιχεία 1-15 από 18

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. ERGO Ροζέ
    ERGO Ροζέ 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Δύο ελληνικές ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο αντιστοιχίζονται σε τέσσερις τρόπους οινοποίησης. Το Κτήμα Λαντίδη επιστρατεύει δρύινα βαρέλια, κεραμικούς αμφορείς, τσιμεντένιες και ανοξείδωτες δεξαμενές και μεταμορφώνει το ERGO ροζέ σε ένα γαστρονομικό, πολύπλοκο κρασί που υπόσχεται ελκυστικά αρώματα και γευστικό πλούτο.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Σπάνιες Γαίες, "Βίδια"
    Σπάνιες Γαίες, "Βίδια" 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    Βαθμολογία:
    80%
    Ένα ιδιαίτερα φινετσάτο single vineyard Chardonnay από τον ορεινό αμπελώνα Βίδια στο οροπέδιο της Στυμφαλίας, που εστιάζει στην φρεσκάδα και την καθαρότητα των αρωμάτων. Ένα κρασί που προδίδει εύκολα το ψυχρό κλίμα από το οποίο παράγεται αλλά και την πρόθεση των δημιουργών του να αναδείξουν τα ποικιλιακά χαρακτηριστικά του. Τα πράσινα αρώματα φρούτων, τα ορυκτά στοιχεία και η κοφτερή οξύτητα μας φέρνουν στο μυαλό κρασιά από το περίφημο Chablis με πολλαπλάσια τιμή.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Peplo
    Peplo 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Syrah, Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    Ένα από τα πιο ‘περίτεχνα’ ροζέ κρασιά όχι μόνο του Ελληνικού αλλά του παγκόσμιου αμπελώνα. 3 διαφορετικές ποικιλίες, 3 διαφορετικά είδη ‘δοχείων’ ζύμωσης και ωρίμασης. Το Αγιωργίτικο έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το Μαυροφίλερο έχει εκχυλιστεί με ολόκληρες τις φλούδες για 4 μήνες σε αμφορείς. Τα σταφύλια όλων των ποικιλιών προέρχονται από υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Πίσω από αυτό το κρασί ο σπουδαίος Γιώργος Σκούρας! Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και πολύπλοκο!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Μεθυμναίος Ερυθρός
    Μεθυμναίος Ερυθρός 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Χιδηριώτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    Ο Γιάννης Λάμπρου που βρίσκεται πίσω από τον Μεθυμναίο Οίνο, είναι ο μόνος παραγωγός που οινοποιεί το σπάνιο Χυδηριώτικο δημιουργώντας κρασιά σε τρία διαφορετικά χρώματα. Εδώ έχουμε το ερυθρό κρασί, που παράγεται με την κλασική ερυθρή οινοποίηση, από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λέσβου. Δώστε του χρόνο στο ποτήρι για να ανοίξει αρωματικά και να ξεδιπλώσει την ξεχωριστή του προσωπικότητα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay
    Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    Κλασικό βαρελάτο λευκό κρασί από Chardonnay. Η παραμονή του στο βαρέλι του έχει προσδώσει όμορφα πικάντικες αρωματικές νότες και έχει "μελώσει" σημαντικά τα πρωτογενή αρώματα του φρούτου, η οξύτητα ωστόσο παραμένει ζωντανή και η διάρκεια απόλυτα ικανοποιητική μέχρι το τέλος.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  6. Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος
    Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος 2021
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    78%
    Με ειδικές τεχνικές οινοποίησης και ιδιαίτερη φροντίδα από το αμπέλι ως το μπουκάλι, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι αυτό το single-vineyard Ξινόμαυρο (από το ομώνυμο αμπελοτόπι Σκαντζόχοιρος) ξεχωρίζει και συζητιέται πολύ. Ένα ερυθρό κρασί που θα σας ενθουσιάσει, είτε ανήκετε στους ορκισμένους φαν της ποικιλίας του Ξινόμαυρου, είτε όχι.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  7. Moscato d'Asti, I Vignaioli di Santo Stefano 0.75lt
    Moscato d'Asti, I Vignaioli di Santo Stefano 0.75lt 2022
     
    Γλυκός, Αφρώδης, Λευκός, Moscato, Πιείτε το τώρα, 5.5% alc.
    Βαθμολογία:
    87%
    Ένα πολύ αξιόλογο Moscato d'Asti που αποτυπώνει τέλεια την ομορφιά της ποικιλίας και του ιδιαίτερου στυλ της δημοφιλούς Ιταλικής ζώνης. Λεπτές γεύσεις φρούτων και λουλουδιών, όμορφη οξύτητα, δροσιστικός αφρισμός και χαμηλό αλκοόλ το κάνουν μία εξαιρετική επιλογή για πριν ή και μετά το φαγητό, όπως και για οποιαδήποτε άλλη ώρα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  8. Oenops Vidiano
    Oenops Vidiano 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βιδιανό, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    Βαθμολογία:
    70%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    H ‘χάρη’ του Νίκου Καρατζά έφτασε μέχρι την Κρήτη! Εκεί, στην περιοχή του Ηρακλείου διαλέγει Βιδιανό από ορεινά αμπελοτόπια, τα οινοποιεί με μαεστρία σε τρία διαφορετικά είδη ‘δοχείων’, αμφορέα, inox δεξαμενές και καινούρια βαρέλια, ενώ δεν χρησιμοποιεί ζύμες εμπορίου. Πρόκειται για ένα φινετσάτο Βιδιανό, με ωραίο φρούτο και αρκετά ορυκτό χαρακτήρα που εκφράζει όμορφα την γοητεία της ποικιλίας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  9. Domaine Costa Lazaridi - Ροζέ
    Domaine Costa Lazaridi - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Grenache, Merlot, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Ένα από τα best sellers ροζέ κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα! Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός όπου κυριαρχεί το Merlot και συμπληρώνεται από Αγιωργίτικο και Grenache Rouge. Πολύ απαλό ροζέ χρώμα στο στυλ της Προβηγκίας, εκρηκτική μύτη με άφθονα κόκκινα φρούτα lemongrass αλλά και γλυκές νύξεις όπως καραμέλα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  10. Ασύρτικο Akrathos
    Ασύρτικο Akrathos 2020
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.2% alc.
    Βαθμολογία:
    90%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Ένα βορειοελλαδίτικο Ασύρτικο με αρκετά φρουτώδη χαρακτηριστικά που κλείνει όμως το μάτι και προς την Σαντορίνη, διαθέτοντας ζωηρό ορυκτό χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα. Το οινοποιείο Άκραθος, είναι μία εντελώς καινούρια προσπάθεια στην Χαλκιδική που αν κρίνουμε από αυτό το εξαιρετικό και πολύπλοκο Ασύρτικο που έρχεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου, η συνέχεια προμηνύεται συναρπαστική!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  11. Emphasis - Ασύρτικο
    Emphasis - Ασύρτικο 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    74%
    Είναι ένα φρέσκο κρασί που πίνεται ευχάριστα άμεσα, αλλά όσο μένει στη φιάλη τόσο πιο έντονα εκφράζεται ο στιβαρός χαρακτήρας του Ασύρτικου.Τρύγος κατά τη διάρκεια της νύκτας, τη στιγμή που τα σταφύλια βρίσκονται στη βέλτιστη ωριμότητα. Ο αποζυμωμένος οίνος παραμένει σε ανοξείδωτη δεξαμενή με τις λάσπες του για 6 μήνες.Πρασινοκίτρινο χρώμα με έντονα τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών, σε ένα φόντο μεταλλικότητας. Τα αρώματα αυτά συνεχίζουν και στο στόμα, το οποίο διακρίνεται για τον όγκο και την τονισμένη του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από μία επίγευση διαρκείας.Συνοδεύει ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα, ψάρια, σαλάτες αλλά και ζυμαρικά, ριζότο. Επιδέχεται παλαίωση 4 -5 χρόνια από τον τρύγο.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  12. Ηφαίστου Γνώση
    Ηφαίστου Γνώση 2011
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
    Βαθμολογία:
    93%
    Δημοφιλές λευκό κρασί από το κορυφαίο οινοποιείο της Λήμνου. Το παλαιωμένο Μοσχάτο βγάζει όλη την ωριμότητά του και μας επιφυλάσσει μια όμορφη έκπληξη μελωμένων ανθικών αρωμάτων.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  13. A.muse Ροζέ
    A.muse Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Sauvignon Blanc, Μούχταρο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    76%
    16,00 €
    Ένα μοντέρνο και ακαταμάχητο ροζέ κρασί από μία μοναδική και ιδιαίτερη ποικιλιακή σύνθεση. Το αγαπημένο λευκό σταφύλι Sauvignon Blanc βάζει τον δροσερό και αρωματικό του χαρακτήρα και το σπάνιο ερυθρό Μούχταρο χαρίζει αρώματα κόκκινων φρούτων και την δομή σε μία ελαφριά, φρουτένια και ζωηρή έκφραση που ταιριάζει παντού και πάντα.
  14. Finest Full Rich 5 years old Madeira
    Finest Full Rich 5 years old Madeira
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Bual, Malmsey, Sercial, Tinta Negra Mole, Επιδέχεται Παλαίωση, 19% alc.
    Βαθμολογία:
    100%
    17,10 €
    Από τα πιο απλά προϊόντα μέχρι τα πιο σπάνια, η ποιότητα των κρασιών Henriques & Henriques είναι συγκλονιστική. Η Finest Full Rich 5y.o. Madeira δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με μεγάλη συμπύκνωση και πλούσια γεύση. Στην όψη είναι σκούρο χρυσαφί ενώ ξεχωρίζουν έντονα αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων όπως τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες. Γλυκό και πολύ πλούσιο στον ουρανίσκο, μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεύσεις αλλά και να κλείσει ένα δείπνο με άρωμα Πορτογαλίας.
  15. Amontillado Los Arcos
    Amontillado Los Arcos
     
    Ξηρός, Ήπιος, Palomino, Πιείτε το τώρα, 18,5% alc.
    17,10 €
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Το Amontillado υποβάλεται σε δύο διαδικασίες παλαίωσης : αρχικά βιολογική παλαίωση με την παρουσία του μύκητα “ flor” και μετέπειτα ωρίμανση μέσω οξειδωτικής παλαίωσης. Έχει ζήσει μέρος της ζωής του σαν Fino, το οποίο όμως στο στάδιο solera επέδειξε χαρακτηριστικά ιδιαίτερης δυναμικής κι έτσι ενισχύθηκε και πάλι αλκοολικά στο 17% δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για το flor. Ως αποτέλεσμα ο μύκητας ‘πεθαίνει’, το πέπλο προστασίας διαλύεται και το πάλαι ποτέ Fino συνεχίζει τη ζωή του ως Amontillado ωριμάζοντας οξειδωτικά μέχρι να καταλήξει στο μπουκάλι.
Σελίδα
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις