You have chosen to translate our site. Please note that House of Wine has an international section with a vast collection of Greek wines and spirits specially designed for our international cutomers. You can visit our international section or your can proceed with translating our main site:
House of Wine International Section
Translate the main site
Όλα για τη Σαρακοστή
Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.
Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.
Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.
Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.
Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.
Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.
Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.
Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.
Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.
-
ERGO Sauvignon Blanc 2023
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
Ειδική Τιμή 9,44 € Κανονική τιμή 11,10 €Ένα εξαιρετικό Ελληνικό Sauvignon Blanc από ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Λαντίδη σε υψόμετρο 550 μέτρων στην Αργολίδα. Κρασί που συνδυάζει τον εξωτικό χαρακτήρα και την φυτικότητα των Sauvignons από την Νέα Ζηλανδία, με τα εσπεριδοειδή του Λίγηρα, δύο περιοχές όπου η ποικιλία μεγαλουργεί! Είναι σίγουρο ότι θα πάρει μία θέση στα πολύ αγαπημένα σας κρασιά. -
Κυδωνίτσα Αγιωργίτικο 2023
Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Κυδωνίτσα, Πιείτε το τώρα
11,00 € Φτάνει μέχρι 10,12 €Ένα πρωτότυπο χαρμάνι της Κυδωνίτσας και του Αγιωργίτιικου που σφύζει από ευχάριστα αρώματα λευκών και κόκκινων φρούτων με νόστιμη γεύση και δροσιά. Είναι το ιδανικό κρασί τόσο για το καθημερινό όσο και το πιο εκλεκτό τραπέζι. -
Πέρασμα 2023
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Σαββατιανό, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
10,50 € Φτάνει μέχρι 9,66 €Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοιΕκπληκτικό Σαββατιανό που ξαφνιάζει με την φρεσκάδα και τα ζωηρά αρώματα που μας θυμίζουν κρασιά από ψυχρά κλίματα, παρόλο που καλλιεργείται στο ζεστό κλίμα του Αττικού αμπελώνα. Η επιλεγμένοι αμπελώνες ηλικίας 30-50 ετών, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και η λεπτομερής οινοποίηση οδηγούν σε ένα ιδιαίτερα νόστιμο λευκό κρασί που μπορεί να στολίσει τόσο το καθημερινό όσο και ένα γιορτινό τραπέζι. Είναι απολαυστικό τώρα όμως είναι από τα λευκά κρασιά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν όμορφα για 2-3 χρόνια στην φιάλη. Η σχέση τιμής ποιότητας είναι παραπάνω από εξαιρετική! -
Moscato d' Ifestia
Γλυκός, Ημιαφρώδης, Λευκός, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας
11,00 € Φτάνει μέχρι 10,12 €Φωτεινό χρώμα, ανοιχτό κίτρινο, με πλούσια κομψή γλυκύτητα σε τέλεια ισορροπία με την φρεσκάδα της οξύτητας. -
Βηλάνα "Βασίλισσες" 2022
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Βηλάνα, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
9,90 € Φτάνει μέχρι 9,11 €Από ορεινούς αμπελώνες του Ηρακλείου, ένα κρασί με χρώμα κίτρινο, αρώματα πολύ ώριμων κίτρινων φρούτων, με νότες ροδάκινου και βερίκοκου, γεύση πλούσια και καλή επίγευση με σταδιακή ανάπτυξη της οξύτητας. -
Μοσχάτος Λήμνου 2021
Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
10,90 €Κορυφαία έκφραση του Ελληνικού γλυκού Μοσχάτου της Λήμνου. Καθαρή λουλουδάτη μύτη, μελωμένα αρώματα που συνεχίζονται στο στόμα, όμορφη οξύτητα και άψογη διάρκεια. -
Παράγκα - Ερυθρός 2022
Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Syrah, Ξινόμαυρο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
9,70 € Φτάνει μέχρι 8,73 €3ο Ερυθρό κρασί σε πωλήσεις του House of Wine το 2020! Ευγενές ερυθρό σύντομης κατανάλωσης από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Το Merlot και το Syrah "στρογγυλεύουν" το άγριο Ξινόμαυρο της Μακεδονίας, δημιουργώντας ένα κρασί εξαιρετικά φιλικό και εύκολο να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι. -
Μιας Πεταλούδας Τίναγμα 2023
Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Μοσχάτο Μαύρο, Ξινόμαυρο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12,5% alc.
10,70 €Επιστρέφοντας στις ρίζες τους στο Βελβεντό Κοζάνης, σε μια περιοχή με μακρά οινοποιητική παράδοση, ο Γιάννης και ο Νίκος Βογιατζής δημιουργούν ένα μικρό οινοποιείο για την παραγωγή οίνων πολύ υψηλής ποιότητας. Το ροζέ αντανακλά πλήρως την φιλοσοφία τους παντρεύοντας το Ξινόμαυρο με το Μοσχόμαυρο σε μια ξεχωριστή πρόταση γεμάτη φρεσκάδα, τριανταφυλλένια αρώματα και όμορφη επίγευση. -
Κτήμα Νόπερα Roya Μοσχάτο 2021
Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Μοσχάτο Λευκό
11,40 €Ένα εκλεκτό αυθεντικό ξηρό Μοσχάτο, από αμπέλια μέσης ηλικίας 30 ετών που βρίσκονται σε ορεινές πεζούλες με υψόμετρο από 300 έως 800 μέτρα. Το κρασί οινοποιείται σε μικρού όγκου ανοξείδωτες δεξαμενές, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της διαφορετικότητας των διαφορετικών αμπελοτοπιών.