Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

6 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Sole Φυσικός Γλυκύς 500ml
    Sole Φυσικός Γλυκύς 500ml 2018
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Gewurztraminer, Semillon, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    65%
    27,30 €
    Το Sole είναι ένα φανταστικό λευκό γλυκό κρασί από το Semillon μία ποικιλία που φημίζεται για την παραγωγή σπουδαίων γλυκών κρασιών, με την μικρή συνδρομή του Gewurtzraminer που χαρίζει απλόχερα τον εξωτικό του χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι σαγηνευτικό και παίρνει αμέσως θέση στα κορυφαία επιδόρπια κρασιά της χώρας μας.
  2. Ηφαίστου Γνώση
    Ηφαίστου Γνώση 2011
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
    Βαθμολογία:
    93%
    Δημοφιλές λευκό κρασί από το κορυφαίο οινοποιείο της Λήμνου. Το παλαιωμένο Μοσχάτο βγάζει όλη την ωριμότητά του και μας επιφυλάσσει μια όμορφη έκπληξη μελωμένων ανθικών αρωμάτων.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Vriniotis G
    Vriniotis G 2022
     
    Γλυκός, Ήπιος, Ροζέ, Βραδιανό, Επιδέχεται Παλαίωση, 17% alc.
    Βαθμολογία:
    94%
    20,50 €
    Σας έχει τύχει να λιγουρεύεστε ένα γλυκό κρασί, περισσότερο από το πιο νόστιμο γλυκό πιάτο? Είναι σίγουρο ότι θα σας συμβεί, μόλις δοκιμάσετε αυτό το μοναδικό γλυκό κρασί από την ερυθρή ποικιλία Βραδυανό. Στο οινοποιείο Βρυνιώτη, εξερευνώντας τις δυνατότητες αυτής της σπάνιας ποικιλίας δημιούργησαν ένα από τα πιο ‘λαχταριστά’ γλυκά ενισχυμένα κρασιά, με έντονη τριανταφυλλένια γεύση.
  4. Malvasia 10 years old
    Malvasia 10 years old
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Malvasia, Επιδέχεται Παλαίωση, 205 alc.
    22,70 €
    H Malvasia, αποκαλούμενη από κάποιους νεωτεριστές και Malmsey, είναι η πιο γλυκιά από τις τέσσερεις ευγενείς ποικιλίες, ενώ οι ίδιοι οι Μαδεριανοί λένε πως το ολόκληρό της όνομα είναι Malvasia di Candia, δηλαδή Μαλβαζία της Κρήτης! Κρασί που έχει παλαιώσει για περίπου δέκα χρόνια, κυρίως σε canteiros, και που εντυπωσιάζει με τον μοναδικό συνδυασμό γλύκας, κοφτερής οξύτητας και πλούτου. Σχεδόν από μόνο του ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.
  5. Finest Full Rich 5 years old Madeira
    Finest Full Rich 5 years old Madeira
     
    Γλυκός, Ήπιος, Λευκός, Bual, Malmsey, Sercial, Tinta Negra Mole, Επιδέχεται Παλαίωση, 19% alc.
    Βαθμολογία:
    100%
    17,10 €
    Από τα πιο απλά προϊόντα μέχρι τα πιο σπάνια, η ποιότητα των κρασιών Henriques & Henriques είναι συγκλονιστική. Η Finest Full Rich 5y.o. Madeira δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η παλαίωση σε δρύινα βαρέλια έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με μεγάλη συμπύκνωση και πλούσια γεύση. Στην όψη είναι σκούρο χρυσαφί ενώ ξεχωρίζουν έντονα αρώματα και γεύσεις ώριμων φρούτων όπως τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες. Γλυκό και πολύ πλούσιο στον ουρανίσκο, μπορεί να συνδυαστεί με πολλές γεύσεις αλλά και να κλείσει ένα δείπνο με άρωμα Πορτογαλίας.
  6. Αποσπερίτης
    Αποσπερίτης 2014
     
    Γλυκός, Ήπιος, Ερυθρός, Φωκιανό, Επιδέχεται Παλαίωση
    Βαθμολογία:
    87%
    22,30 €
    Δυο φίλοι, ο Μανώλης Βαβουλάς και Νίκος Γρύλλης δημιουργούν την οινοποιητική Λειψών με σκοπό να αναβιώσουν την τοπική ερυθρή ποικιλία Φωκιανό, που φημίζεται για την ικανότητα της να παράγει εξαιρετικά γλυκά κρασιά. Το γλυκό αυτό κρασί παράγεται ‘όπως παλιά’ με το λιάσιμο των υπερώριμων σταφυλιών με το κρασί στην συνέχεια να ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια αποκτώντας πολύπλοκο χαρακτήρα. Υπέροχο επιδόρπιο κρασί με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις