Κυρα Σαρακοστή - week 1 - Όσπρια

Κυρα Σαρακοστή - week 1 - Όσπρια

Κυρα Σαρακοστή - week 1

Όσπρια

Φακές σούπα με σάλτσα τομάτας:

Ένα σκουρόχρωμο ροζέ ή ένα μαλακό κόκκινο είναι μάλλον μονόδρομος για τους περισσότερους που θα απολαύσουν τις φακές τους κόκκινες. Το Thema ροζέ από το Κτήμα Παυλίδη ένα νόστιμο ελληνικό ροζέ ποικιλίας Tempranillo θα δημιουργήσει ένα ανατρεπτικό πάντρεμα. Το ερυθρό Μεθέα του Κώστα Βρυνιώτη και η Παράγκα Κυρ Γιάννη θα δουλέψουν πολύ ευχάριστα. Με μπόλικο ξίδι και σκορδάκι σκεφτείτε τη Ρετσίνα Ρόζα, από το Οινοποιείο Κεχρής ή ένα Sherry Amontillado και δώστε μία γαστρονομική πινελιά στο γεύμα σας.

Φακόρυζο σαλάτα:

Όλα εδώ θα κριθούν από τα υπόλοιπα συστατικά της σαλάτας σας. Αν δώσετε λεμονάτο χαρακτήρα με μπόλικα μυρωδικά και πράσινα στοιχεία είναι ώρα για λευκό κρασί με μπόλικη οξύτητα. Chablis Bernard Defaix ή  Escapades S.Blanc κάνουν το συνδυασμό κοσμοπολίτικο.

Φάβα:

Τί πιο ωραίο από μια φάβα πλάι σε λευκά κρασιά ελληνικών πικοιλιών όπως το Αθήρι,  η Βηλάνα, το Μοσχάτο Σπίνας ή τα blend με Ασύρτικο

Ρεβύθια λευκά σούπα και χούμους:

Λευκό κρασί και ρεβύθι δουλεύουν αρμονικά. Δοκιμάστε Σιγάλας - Ασύρτικο Αθήρι, Βηλάνα Λυραράκη και το τόσο κομψό Καλλιστώ του Κτήματος Μερκούρη. Για την ανατροπή με το ‘minimus’ Ασύρτικο Μi από το Κτήμα Χατζηβαρύτη και με τα απολαυστικά Βίδια από το Κτήμα Στροφιλιά.

Ρεβύθια παντρεμένα με κριθαράκι με σάλτσα τομάτας:

Μία από τις πιο νόστιμες συνταγές με ρεβύθια είναι τα ‘παντρεμένα’. Ροζέ κρασιά φαγητού είναι μονόδρομος: Αpla Oenops Wines και Euphoria Ροζε μας βγαζουν ασπροπρόσωπη την κατηγορία.
  

Φασολάδα ενισχυμένη και Γίγαντες στο φούρνο:

Γίγαντες θα πει ώρα για κόκκινο κρασιά. Το Ξινόμαυρο έχει την τιμητική του με τη Γουμένισσα να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο  και η Νάουσα του Διαμαντάκου αποτελούν νόστιμες επιλογές ενώ γι αυτούς που θέλουν τους γίγαντές τους ‘τούρμπο’  ένα Ταμπούρι από το Κτήμα Στροφιλιά δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους.  Θα ταιριάξουν επίσης με πιό "εξωτικά" ερυθρά, όπως ο θαυμάσιος Μεθυμναίος από την αρχαία ποικιλία της Λέσβου Χυδηριώτικο, αλλά και το εξαιρετικό Λημνιό των Κικόνων ή το σχεδόν συνώνυμό του Λημνιώνα του Κτήματος Ζαφειράκη από την ομώνυμη ποικιλία που ήδη προχωρά με γρήγορα βήματα προς την κορυφή των μοντέρνων ελληνικών ερυθρών κρασιών.

Μαυρομάτικα Φασόλια:

Μαϊντανός, κρεμμύδι φρέσκο και καρέ φρέσκια τομάτας με μια ιδέα λεμόνι και ξύδι πλάι σε ροζέ ποικιλίας ξινόμαυρο όπως αυτό του Κτήματος Γεροβασιλείου ή ποικιλίας Μούχταρου όπως Amuse από το Κτήμα Μουσών. Γι αυτούς που επιμένουν λευκό οι Πλαγιές Γερακιών από το Κτήμα Αβαντίς είναι η λύση. Δικαιωματικά πάντως τα μαυρομάτικα κερδίζουν έδαφος με το τσίπουρο καθώς κάνουν εξαιρετικό μεζέ. Βάλτε πλαί ένα Τσίπουρο Κατσάρου ή ένα Τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς γλυκάνισο  και όλα θα πάνε καλά!

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

9 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Πλαγιές Γερακιών - Λευκός
    Πλαγιές Γερακιών - Λευκός 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Χρόνο με το χρόνο αυτό το υπέροχο χαρμάνι Μαλαγουζιάς/Sauvignon ωριμάζει, διατηρώντας όμως αυτή την αρωματική εσωστρέφεια που τόσο μας αρέσει και το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λευκά του κτήματος. Ένα πολύπλοκο, ισορροπημένο, εξαιρετικό κρασί φαγητού.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  2. Peplo
    Peplo 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Syrah, Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    Ένα από τα πιο ‘περίτεχνα’ ροζέ κρασιά όχι μόνο του Ελληνικού αλλά του παγκόσμιου αμπελώνα. 3 διαφορετικές ποικιλίες, 3 διαφορετικά είδη ‘δοχείων’ ζύμωσης και ωρίμασης. Το Αγιωργίτικο έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το Μαυροφίλερο έχει εκχυλιστεί με ολόκληρες τις φλούδες για 4 μήνες σε αμφορείς. Τα σταφύλια όλων των ποικιλιών προέρχονται από υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Πίσω από αυτό το κρασί ο σπουδαίος Γιώργος Σκούρας! Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και πολύπλοκο!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Μεθυμναίος Ερυθρός
    Μεθυμναίος Ερυθρός 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Χιδηριώτικο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 12% alc.
    Βαθμολογία:
    84%
    Ο Γιάννης Λάμπρου που βρίσκεται πίσω από τον Μεθυμναίο Οίνο, είναι ο μόνος παραγωγός που οινοποιεί το σπάνιο Χυδηριώτικο δημιουργώντας κρασιά σε τρία διαφορετικά χρώματα. Εδώ έχουμε το ερυθρό κρασί, που παράγεται με την κλασική ερυθρή οινοποίηση, από σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λέσβου. Δώστε του χρόνο στο ποτήρι για να ανοίξει αρωματικά και να ξεδιπλώσει την ξεχωριστή του προσωπικότητα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Απλά - Ροζέ
    Απλά - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Λημνιώνα, Μαυρούδι, Ξινόμαυρο, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    89%
    Αν και η μόδα προστάζει εξωστρεφή και παιχνιδιάρικα ροζέ κρασιά ο Νίκος Καρατζάς πάει κόντρα στο ρεύμα και δημιουργεί ένα ‘αντρικό’ ροζέ παντρεύοντας το Ξινόμαυρο τη Λημνιώνα και το Μαυρούδι. Αν δεν θεωρείτε τα ροζέ, ‘σοβαρά’ κρασιά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Αν ψάχνετε ένα ‘ροζέ φαγητού’, που να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα περισσότερα πιάτα που θα βρεθούν στο τραπέζι, τότε το Απλά ροζέ είναι η επιλογή σας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. THEMA - Ροζέ
    THEMA - Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Tempranillo, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    82%
    Αγαπημένο ροζέ από Tempranillo, που ξεδιπλώνει όμορφα τα ευχάριστα φραουλένια αρώματά του, με την υποστήριξη της ισορροπημένης οξύτητάς του. Δοκιμάστε το όχι μόνο για την πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει την Ισπανική ποικιλία του, αλλά και για το γεγονός ότι είναι ένα άκρως απολαυστικό ροζέ που δένει τέλεια με τα μεζεδάκια που θα κληθεί να συνοδεύσει.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  6. A.muse Ροζέ
    A.muse Ροζέ 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Sauvignon Blanc, Μούχταρο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    76%
    16,00 €
    Ένα μοντέρνο και ακαταμάχητο ροζέ κρασί από μία μοναδική και ιδιαίτερη ποικιλιακή σύνθεση. Το αγαπημένο λευκό σταφύλι Sauvignon Blanc βάζει τον δροσερό και αρωματικό του χαρακτήρα και το σπάνιο ερυθρό Μούχταρο χαρίζει αρώματα κόκκινων φρούτων και την δομή σε μία ελαφριά, φρουτένια και ζωηρή έκφραση που ταιριάζει παντού και πάντα.
  7. Amontillado Los Arcos
    Amontillado Los Arcos
     
    Ξηρός, Ήπιος, Palomino, Πιείτε το τώρα, 18,5% alc.
    17,10 €
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Το Amontillado υποβάλεται σε δύο διαδικασίες παλαίωσης : αρχικά βιολογική παλαίωση με την παρουσία του μύκητα “ flor” και μετέπειτα ωρίμανση μέσω οξειδωτικής παλαίωσης. Έχει ζήσει μέρος της ζωής του σαν Fino, το οποίο όμως στο στάδιο solera επέδειξε χαρακτηριστικά ιδιαίτερης δυναμικής κι έτσι ενισχύθηκε και πάλι αλκοολικά στο 17% δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για το flor. Ως αποτέλεσμα ο μύκητας ‘πεθαίνει’, το πέπλο προστασίας διαλύεται και το πάλαι ποτέ Fino συνεχίζει τη ζωή του ως Amontillado ωριμάζοντας οξειδωτικά μέχρι να καταλήξει στο μπουκάλι.
  8. Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο
    Κτήμα Βογιατζή - Ξινόμαυρο 2020
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Ξινόμαυρο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    78%
    16,60 €
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Τυπικότητα, ακρίβεια και κομψότητα σε ένα Ξινόμαυρο από τον απομονωμένο κλώνο του Βελβεντού, το οποίο επιθυμεί διακαώς για τη λίστα του ο head sommelier του περίφημου εστιατορίου Fat Duck. Σύνθετο και πολυεπίπεδο ταυτόχρονα, χωρίς ίχνος υπερβολής ή εύκολου εντυπωσιασμού. Ένα κρασί για φανατικούς λάτρεις του μοναδικού χαρακτήρα του Ξινόμαυρου.
  9. Τσίπουρο Κατσάρου χωρίς Γλυκάνισο 0.7lt
    Τσίπουρο Κατσάρου χωρίς Γλυκάνισο 0.7lt
     
    40% alc.
    14,60 €
    Μέχρι το Πάσχα ΤΡΙΠΛΟΙ πόντοι
    Τσίπουρο χωρίς Γλυκάνισο από τον Τύρναβο και την Οικογένεια Κατσάρου που από το 1856 κρατά τη συνταγή και τη γεύση του αγνή
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις