Κυρα Σαρακοστή - week 4 - Πίτες

Κυρα Σαρακοστή - week 4 - Πίτες

Κυρα Σαρακοστή - week 4

Πίτες
Οι πίτες είναι συνταγές που έχουν στην πραγματικότητα σπιτική μυρωδιά. Ό,τι γέμιση και να έχουν, το συναίσθημα είναι ίδιο: νοσταλγία και αναμνήσεις γεμάτες από λιχούδικες στιγμές. Κάπου εκεί υπάρχει πάντοτε η γιαγιά ή η μαμά και πρόσωπα γεμάτα στο αλεύρι. Ένα ξύλο ακουμπισμένο στο τραπέζι που χει καλυφτεί με νάιλο και η ερώτηση ‘τι πίτα θα ψήσουμε;’ Στην Ελλάδα μπορούμε να φτιάξουμε πίτα με οτιδήποτε, λέτε να μην έχουμε ιδέες για νηστίσιμες; Η Κυρά Σαρακοστή επιλέγει τις πιο δημοφιλείς πίτες της Σαρακοστής και το House of Wine φροντίζει για τα κρασιά.

Πατατόπιτα

Πατατούλες, κρεμμυδάκι και μυρωδικά μέσα σε φύλλο ή ιδανικά σφολιάτα για να χωρά μπολικη γέμιση χαρίζουν ένα πιάτο γεμάτο και πλούσιο που φαντάζει υπέροχο συνδυασμένο με ένα Chardonnay που δεν έχει περάσει από βαρέλι (δεξαμενής) όπως ο Logos από το Κτήμα Ζαφειράκη. Μια Κυδωνίτσα όπως αυτή του Κτήματος Θεοδωρακάκου ή ένα Μοσχάτο σε ξηρή οινοποίηση σαν το Roya ή ένα Μοσχούδι - Ασύρτικο από το Κτήμα Παπαργηρίου θα δουλέψουν αρωματικά και περίφημα.

Χορτόπιτα - Σπανακόπιτα

Είτε την αποκαλείτε χορτόπιτα ή λαχανόπιτα το γευστικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο και είναι πενταντανόστιμο. Όποια πρασινάδα μπορείτε να βρείτε στο μανάβικό της γειτονιάς σας ή στη λαϊκή αγορά (σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, φρέσκα κρεμμύδια, μαϊντανός) μπορείτε να τα συμπεριλάβετε. Το πάντρεμα ζητά ποικιλίες που θα μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τη φυτικότητα και το βοτανικό χαρακτήρα του πιάτου. Η χορτόπιτα αλλά και οι σπανακόπιτες διψούν για Sauvignon Blanc. Δοκιμάστε το ΕΡΓΟ από το Κτήμα Λαντίδη, αλλά και τα Νέοζηλανδέζικα Coopers Creek και Spy Valley

Μανιταρόπιτα

Η πίτα με τον πιο γήινο χαρακτήρα είναι η μανιταρόπιτα. Βάλτε όποιες ποικιλίες μανιταριών σας ευχαριστούν και μπορείτε να προμηθευτείτε μαζί με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και απολαύστε την πιο umami γέμιση σε φύλλο. Προτιμείστε λευκά κρασιά με γήινο χαρακτήρα όπως Σαββατιανό βαρέλι από το Κτήμα Παπαγιαννάκου και το Άναξ του Αντωνόπουλου αλλά και κόκκινα όπως το Pinot Noir από το Κτήμα Άλφα ή ένα Ξινόμαυρο όπως της Οινοποιϊας Αρβανιτίδη

Γαριδοπιτάκια ή χταποδοπιτάκια

Θαλασσινές λιχουδιές ντυμένες με χωριάτικο φύλλο ή σφολιάτα και λίγη φρέσκια τοματούλα δίνουν καλοκαιρινό αέρα στο πιάτο μας αποζητώντας ένα ελληνικό ροζέ να ταιριάξουν. Ισως από τις πιο ασυνήθιστες συνταγές, που συχνά αφορούν νησιωτικές ψυχές και γεύσεις δίνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική στο κεφάλαιο ‘πίτα’. Σκουρόχρωμα ροζέ μοιάζουν να αντοποκρίνονται λίγο καλύτερα στο κάλεσμα του γευστικού συνδυασμού χωρίς να αποκλείονται τα ανοιχτόχρωμα. Δοκιμάστε το Λαμπαδία από το Κτήμα Μερκούρη, το ΙΑΜΑ ροζέ αλλά και τις Πλαγιές Γερακιών για πιο φινετσάτη όψη.

Μηλόπιτα

Όλοι γνωρίζουν πως οι πίτες είναι και γλυκές. Όπου υπάρχει γλυκό υπάρχει κι ένα γλυκό κρασί. Μήλα, κανέλα αλλά και συχνά ξηροί καρποί όπως λ.χ. τα καρύδια και τα φουντούκια χαρίζουν μία ισορροπημένη κι ευχάριστη γλύκα. Συνδυάστε το με το G από το Κτήμα Βρυνιώτη ή ακόμα και με το Μoscato d’ Ifestia από το Κτήμα Χατζηγεωργίου

Χαλβαδόπιτα

O χαλβάς φορά τα καλά του και γίνεται πίτα νόστιμη και νηστίσιμη! Πλούσια γεύση με νότες κανέλας, σταφύδες ακόμα και ξηρούς καρπούς. Όποια και να είναι η γεύση που προτιμάτε κλασική ή με αμύγδαλο το Belvedere από το Kτήμα Μερκούρη ή το Sole φυσικώς γλυκής από το Κτήμα Βιβλία Χώρα θα είναι μία απίθανη εμπειρία!
Δεν μπορούμε να βρούμε προϊόντα που να ταιριάζουν στην επιλογή.

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις