| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Όλα σχεδόν τα παγκόσμια ρεκόρ σε σχέση με τον οίνο ανήκουν στην περιοχή του Μπορντώ της Γαλλίας: Είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή του κόσμου, αλλά και η σημαντικότερη και η  πιό γνωστή, παράγει τα διασημότερα αλλά και ακριβότερα κρασιά του κόσμου (Margaux, Yquem, Pétrus, Cheval Blanc, Haut Brion κλπ), έχει τους περισσότερους παραγωγούς σε μια περιοχή. Το 89% των κρασιών της είναι ερυθρά, και  8,500 παραγωγοί (από ένα σύνολο 10.000) φέρουν τον τίτλο châteaux στην ετικέτα τους! Με λίγα λόγια, το Μπορντώ εξακολουθεί να παραμένει το απόλυτο "κέντρο" του οινικού κόσμου.


Το Μπορντώ βρίσκεται στον 45ο παράλληλο, στην νοτιοδυτική Γαλλία, κοντά στον Aτλαντικό ωκεανό. Το ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) μαλακώνει το κλίμα του, που είναι γενικά ήπιο, αλλά με απρόβλεπτες μεταβολές. Η άνοιξη είναι ζεστή και υγρή, τα καλοκαίρια θερμά και με καταιγίδες τον Αύγουστο. Ο τρύγος γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ανάλογα με τις ποικιλίες των σταφυλιών αλλά και την εξέλιξη του καιρού, με την βροχή να είναι μια διαρκής απειλή κατά τα τέλη της περιόδου του τρύγου.


Αυτό το κλίμα με τους ήπιους χειμώνες και τα θερμά καλοκαίρια, αποτελεί ιδανικό τόπο  καλλιέργειας κρασιών με κλασσική δομή και εξαιρετική αντοχή στον χρόνο και στην παλαίωση.


Το σύνολο της οινοπαραγωγικής περιοχής του Μπορντώ βρίσκεται στην περιοχή Gironde της επαρχίας Aquitaine, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, και τέμνεται από 2 ποταμούς: Τον Gironde και τον Garonne. Η τομή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική , γιατί χωρίζει τις οινοπαραγωγικές περιοχές σε αυτές που βρίσκονται στην αριστερή όχθη, και σε αυτές που βρίσκονται στην δεξιά, που αποτελεί και την πρώτη "ταξινόμηση" περιοχών και κρασιών του Μπορντώ.


Η Αριστερή Όχθη


Στην "Αριστερή Όχθη", που περιλαμβάνει τις αμπελουργικές περιοχές του Medoc, St-Estephe, Pauillac, St. Julien, Margaux και Graves, με τις υποπεριοχές του Pessac-Léognan, Sauternes και Barsac φυτεύεται κυρίως  Cabernet Sauvignon, που ευδοκιμεί στα  αμμώδη εδάφη που άφησε η αρχαία κοίτη του ποταμού, μια ποικιλία με χονδρό φλοιό που ωριμάζει αργά, δίνοντας δυνατά, ταννικά κρασιά που επιδέχονται μακρά παλαίωση.

Συνήθως αναμειγνύονται με Merlot, Cabernet Franc και μερικές φορές με Petit Verdot. Τα "καμάρια"s του Médoc είναι οι τέσσερις κοινότητές του: Το St-Estephe και το Pauillac, με τα κλασσικά Μπορντώ, κρασιά δυνατά, με αρώματα ξύλου, κέδρου και καπνού, το St- Julien με πλούσια, αρωματικά κρασιά,  και το Margaux με τα κομψά, αρωματικά δικά του.


Η Δεξιά Όχθη


Στήν "Δεξιά Όχθη" με τις διασημότερες περιοχές του St Emilion και Pomerol,  κυριαρχεί το Merlot, και σε πολύ μικρότερο βαθμό, σαν "υποστηρικτική" ποικιλία, το Cabernet Franc. Τα εδάφη της περιοχής ποικίλλουν, με τον πηλό και το χαλίκι να δίνουν τα χαρακτηριστικά στα πλούσια φρουτώδη κρασιά του Pomerol, ενώ στα εδάφη του St Emilion υπερισχύει η άμμος στα χαμηλά και ο σχιστόλιθος στα ψηλότερα σημεία της περιοχής.


Entre Deux Mers


Στην "μεταξύ των δύο θαλασσών" περιοχή, που σημαίνει την περιοχή μεταξύ των δύο ποταμών Dordogne και Garonne, παράγονται περίπου 15 εκατομμύρια φιάλες το χρόνο πολύ καλού αλλά και σχετικά προσιτού λευκού κρασιού κυριώς βασισμένα στις ποικιλίες Sauvignon και Sémillon, και λιγότερο στο Muscadelle

Στα μέσα του 18ου αιώνα, ιδιοκτησίες γνωστές σαν châteaux, άρχισαν να γίνονται γνωστές για την ποιότητα των κρασιών τους, και το 1855 τα châteaux του Medoc καθώς και ένα της Graves, to Haut Brion, ταξινομήθηκαν σε πέντε επίπεδα "ποιότητας" -Cru στα Γαλλικά για το κρασί σημαίνει "περιοχή καλλιέργειας"- ουσιαστικά βάσει της τιμής πώλησης, μετά από εντολή του Ναπολέοντα του 3ου για τις ανάγκες της "Διεθνούς Έκθεσης των Παρισίων". Τα Château Lafite-Rothschild(Pauillac), Château Latour(Pauillac), Château Margaux(Margaux) και Château Haut-Brion(Pessac, Graves) ταξινομήθηκαν στην κορυφαία κατηγορία Premier cru, στην οποία τα κρασιά Château Mouton-Rothschild(Pauillac) ανέβηκαν μόλις το 1973, και μετά από αγώνες ενός σχεδόν αιώνα!. Δίπλα στα ταξινομημένα στις πέντε αυτές κατηγορίες,  υπάρχουν μια σειρά châteaux γνωστά σαν Crus Bourgeois, ενώ τα "petits châteaux" (μικρά châteaux) συμπληρώνουν τις επίσημες και ανεπίσημες κατηγορίες, παράγοντας μια σειρά ελκυστικών, ποιοτικών ερυθρών, σε πολύ προσιτές τιμές.


Το άλλο διαμάντι του Μπορντώ είναι η περιοχή Sauternes, που παράγει μερικά από τα διασημότερα γλυκά κρασιά του κόσμου, όπως τα Châteaux d'Yquem, Rieussec and Climens. Το Sémillon είναι η κύρια ποικιλία εδώ, αλλά συμπληρώνεται με Sauvignon Blanc και δευτερευόντως με Muscadelle


Τα καλύτερα κρασιά του Μπορντώ πωλούνται "en primeur" την επόμενη άνοιξη μετά κάθε συγκομιδή, και περίπου δύο χρόνια πριν τα κρασιά είναι έτοιμα για φυσική παράδοση στους αγοραστές. Τα διάφορα chateaux προσφέρουν τα κρασιά τους μέσα από ένα σύστημα "διαπραγματευτών" (négociants) [που τα πωλούν σε εισαγωγείς σε όλο τον κόσμο. Οι διαφορές των τιμών ανάμεσα σε κάθε χρονιά είναι τεράστιες, και εξαρτώνται από την εκτιμώμενη ποιότητα και την παγκόσμια ζήτηση.Το Bordeaux και τα κρασιά του - Μέρος 1ο Το Bordeaux και τα κρασιά του - Μέρος 1ο  
 
Τι σημαίνει κρασί του Bordeaux , ποιές οι ποικιλίες σταφυλιών, ποιά τα διακεκριμμένα Chateaux, ποιές οι καλές σοδειές... αυτά και άλλα πολλά στο 1ο μέρος της παρουσίασης του Θόδωρου Λέλεκα... Τι σημαίνει κρασί του Bordeaux , πως εκτιμάται η σοδειά του 2009 και ποιά τα καλύτερα κρασιά της.... γιά όλα αυτά μιλά ο Θόδωρος Λέλεκας,στο 2ο μέρος της παρουσίασης  
     
Το Μπορντώ με μια ματιά
Θέση: Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας, κοντά στην ακτή του Aτλαντικού και γύρω από την ομώνυμη πόλη
Έκταση : 10 725 km2
Έκταση των Αμπελώνων: 120,000 εκτάρια
Περιοχές:

Αριστερή όχθη: Medoc, St-Estephe, Pauillac, St. Julien, Margaux, Graves: Pessac-Léognan, Sauternes και Barsac
Δεξιά όχθη: Pomerol, Saint-Émilion, Bourg και Blaye
Entre-Deux-Mers (Μεταξύ 2 θαλασσών)

Ποικιλίες του Bordeaux:

Merlot (50% των κρασιών του Bordeaux)
Cabernet-Sauvignon (26%)
Cabernet-Franc (10%)
Sémillon (8%)
Sauvignon (4%)

Παραγωγή: 850 εκατομμύρια φιάλες/έτος
25% όλων των οίνων AOC της Γαλλίας
Τύποι κρασιών:

Ερυθρά με γεμάτο σώμα (pomerol)
Ερυθρά με μέτριο σώμα (bordeaux aoc)
Λευκά ξηρά κρασιά (entre deux mers)
Λευκά γλυκά κρασιά (barsac και sauternes)

 

 

Γεύσεις Γαλλίας: Μπορντώ