| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Σήμερα Πέμπτη 28/10 το κατάστημά μας θα είναι ανοικτό από τις 11:00 εως τις 20:00

Οι Καταλανοί το ονομάζουν Priorat, οι υπόλοιποι Ισπανοί Priorato. Βρίσκεται στην Καταλωνία, στην επαρχία Tarragona , και περιβάλλεται από την περιοχή με Ονομασία Προέλευσης Montsant.

Όπως ακριβώς οι Γάλλοι έχουν το σύστημα "Appellation d'Origine Controllee (AOC) " για την ποιοτική ταξινόμηση των κρασιών τους, έτσι και οι Ισπανοί έχουν το δικό τους σύστημα "Denominacion de Origen", ή σε συντομία "DO". Από τα 64 DO της Ισπανίας, μόνο 2 έχουν κερδίσει την υψηλότερη διαβάθμιση "Denominacion de Origen Calificada", ή "DOC", η Rioja και το Priorat. Και αν η περιοχή της Rioja είναι η πιο γνωστή και σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, η περιοχή του Priorat είναι ασφαλώς αυτή με τα πιο ποιοτικά κρασιά. Και όχι μόνο... είναι η περιοχή της Ισπανίας με τα πιο έντονα χαρακτηριστικά: Έχει την μικρότερη έκταση (σχεδόν δεν διακρίνεται στο χάρτη αφού είναι μόλις ... ), το πιο παράξενο terroir, το πιο έντονο κλίμα, την πιο μικρή στρεμματική απόδοση... αλλά και τα πιο ποιοτικά κρασιά!

Η περιοχή.

Οι απόμακροι και βραχώδεις λόφοι του Priorat είναι η πατρίδα εκείνων των ερυθρών κρασιών της Ισπανίας που ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός συγγραφέων και κριτικών οίνου, αλλά και συλλεκτών, θεωρεί σαν τα πιο ποιοτικά και εκλεκτά κρασιά της Ισπανίας. Και όχι τυχαία.

Πρώτα απ' όλα το terroir: Έδαφος και κλίμα... Ακόμα και το πιο ανεκπαίδευτο μάτι θα εντυπωσιαστεί με την φύση του εδάφους του Priorat. Οι σκαλοπατιαστοί λόφοι του έχουν ένα έδαφος σχιστολιθικό, άγονο και σκληρό, με ελάχιστο χώμα ανάμεσα στις σχισμές των βράχων, που οι ντόπιοι Καταλανοί ονομάζουν llicorella. Το κλίμα είναι έντονα ηπειρωτικό, οι χειμώνες ψυχροί και τα καλοκαίρια πολύ ζεστά, με έντονη ηλιοφάνεια και σχεδόν παντελή έλλειψη βροχοπτώσεων. Αποτέλεσμα αυτών, είναι η εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση. Οι απότομοι λόφοι με την έντονη κλίση και τις στενές επίπεδες "ταράτσες", κάνουν την καλλιέργεια των αμπελιών εξαιρετικά επίπονη και αναγκαστικό τον τρύγο με το χέρι. Η περιοχή είναι δύσκολη, αλλά και ιδανική για να αποκαλύψει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ποικιλιών που καλλιεργούνται σε αυτή.

Η παραγωγή και τα κρασιά

Αλλά παρόμοια terroir υπάρχουν και σε άλλα μέρη. Αυτό που ανέδειξε τα κρασιά του Priorat σε παγκόσμια best sellers ήταν ο συνδυασμός του δύσκολου και απαιτητικού terroir με την ανανεωτική διάθεση και τάση για πειραματισμούς και απομάκρυνση από τη παραδοσιακή καλλιέργεια μιας ομάδας νέων καλλιεργητών και οινοποιών που ανέδειξαν και αξιοποίησαν στο έπακρο τόσο τις τοπικές ποικιλίες όπως οι Garnacha και Cariñena, όσο και τις διεθνείς, κυρίως Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot. Η ανανέωση αυτή, που έγινε την τελευταία δεκαετία, και μπορεί να χαρακτηριστεί επανάσταση -αντίστοιχη με αυτή των Super Tuscans στην Ιταλία- ιδιαίτερα σε μιά περιοχή με ιστορία και παράδοση στην οινοποιία που φθάνει μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους, όταν καλόγεροι του "La Cartoixa D’Escaladei" (η Σκάλα προς τον θεό) άρχισαν να παράγουν κρασί για την λειτουργία. Από εκεί και το όνομα της περιοχής: Ο ηγούμενος της μονής ("Prior") κυβερνούσε σαν απόλυτος άρχοντα την "περιοχή" του ("Priorat"). Όταν η φυλλοξήρα χτύπησε την περιοχή τον 19ο αιώνα, κατέστρεψε ολοκληρωτικά την βιομηχανία κρασιού του Priorat, και μόλις πριν από λίγες δεκαετίες άρχισε και πάλι η καλλιέργεια αμπελιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 40% των αμπελιών έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 20 ετών.

Τα καλύτερα κρασιά του Priorat -σχεδόν όλα ερυθρά- έχουν εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, γεύσεις και αρώματα, χάρη στις εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις, το έδαφος και το κλίμα. Εξαιρετικές τανίνες, βαθειά κόκκινα και πορφυρά χρώματα, υψηλόβαθμα (13.5-15.5%). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χειρωνακτική εργασία της όλης διαδικασίας, κάνουν τα κρασιά του Priorat τα πιο ακριβά κρασιά της Ισπανίας, μερικά μέχρι και 5 φορές ακριβότερα από τα καλύτερα κρασιά της Rioja!

Αλλά και τα πιο περιζήτητα...
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

1 είδος

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
 1. Salmos Priorat 2017

   
  33,50 €
  Βαθμολογία:
  84% of 100 7
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Carinena, Garnacha Tinta, Syrah, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Γεμάτο και πλούσιο ερυθρό κρασί, με στιβαρή τανική δομή και μεγάλη διάρκεια. Το Salmos τιμά την καταγωγή του, το άγονο και αφιλόξενο Priorat, που ειδικεύεται στα εντυπωσιακά δυνατά ερυθρά κρασιά. Στην τιμή που προσφέρεται, είναι πραγματικά ασυναγώνιστο.
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

1 είδος

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση

Γεύσεις Ισπανίας: Priorat