| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Η περιοχή

Από τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ισπανίας, ασφαλώς η περιοχή της Rioja είναι η πιο γνωστή αλλά και η πιό σημαντική, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή οίνου ήδη από τον Μεσαίωνα. Πατρίδα της ερυθρής ποικιλίας Tempranillo, στην οποία βασίζονται όλα σχεδόν τα διάσημα ερυθρά κρασιά της, η Rioja βρίσκεται στην βόρεια Ισπανία, με τα αμπέλια της να εκτείνονται και στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου που την διασχίζει. Η κοιλάδα του Έβρου περικλείεται από βουνά, προστατεύοντάς την από το ψυχρό κλίμα της πεδιάδας της Καστίλλης από τον νότο, καθώς και από τις πολλές βροχές της περιοχής των Βάσκων από τον βορρά.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και σύντομα -αλλά πολύ ζεστά- καλοκαίρια, αλλά με επιδράσεις τόσο της δροσιάς των ρευμάτων του Ατλαντικού στο βορρά αλλά και των θερμών ρευμάτων της Μεσογείου στο νότο.

Η περιοχή παράγει ερυθρά κρασιά, λευκά και ροζέ. Είναι εν τούτοις γνωστή κυρίως για τα εξαιρετικά ερυθρά της, στα οποία και θα επικεντρωθούμε εδώ.

Τα κρασιά

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στην παραγωγή των ερυθρών της Rioja, και είναι ακριβώς αυτή η εξέλιξη που επέτρεψε την τόσο επιτυχημένη και εκρηκτική διεθνή πορεία των ερυθρών της κρασιών. Έτσι, από το παραδοσιακό στυλ των απαλών, λεπτεπίλεπτων κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και έντονα φρουτώδη αρώματα, βασισμένα σε στην ανάμειξη πλήθους τοπικών ποικιλιών, τα κρασιά της Rioja εξελίχθηκαν σε σχετικά υψηλόβαθμα, πολύπλοκα, παλαιωμένα σε νέα δρύινα -συνήθως Γαλλικά- βαρέλια, με κυρίαρχη ποικιλία σαν βάση το Tempranillo, και τελευταία τα Garnacha ή Graciano.

Για να πάρει ένα κρασί το όνομα Rioja θα πρέπει να έχει παραχθεί στην περιοχή της Rioja, αλλά και να περάσει μια σειρά αυστηρών δοκιμασιών, οργανοληπτικών και άλλων, ώστε να είναι αντάξιο της ένταξής του στην κατηγορία "Denominación de Origen Calificada". Τα κρασιά Rioja ταξινομούνται ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσής τους στο βαρέλι, που σημαίνει ότι δεν θα πουληθούν πριν να παλαιωθούν ώστε να φτάσουν στην τελειότητα. Από εκεί και οι ονομασίες ‘Crianza’, ‘Reserva’ και ‘Gran Reserva

Crianza
Ξεχωρίζουν από την κόκκινη (cherry red) οπίσθια ετικέτα τους. Πρέπει να παραμέινουν τουλάχιστον δύο χρόνια στο οινοποιείο, και από αυτά τουλάχιστον ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια. Είναι νεαρά, φρέσκα και πολύ εύγευστα κρασιά, πιπεράτα και με μιά ιδέα γεύσεων βανίλιας που τους προσδίδουν περισσότερη πολυπλοκότητα. Είναι κρασιά για καθημερινή απόλαυση, με ή χωρίς συνοδεία φαγητού.

Reserva
Αναγνωρίζονται από την βαθυκόκκινη οπίσθια ετικέτα τους. Απαραίτητη τουλάχιστον τριετία μέχρι την εμφιάλωσή τους, και τουλάχιστον ένας χρόνος σε βαρέλι. Τα κρασιά Reserva έχουν πάθος και χαρακτήρα, εκρηκτικά αρώματα και μακρά επίγευση. Έχουν πιο βαθυκόκκινο χρώμα από τα Grand Reserva, με πλουσιότερη συγκέντρωση αρωμάτων και γεύσεων ώριμων φρούτων, που εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Grand Reserva
Αναγνωρίζονται από την μπλε (και προηγουμένως καφεκόκκινη) οπίσθια ετικέτα τους. Παράγονται μόνο στα καλύτερα χρόνια και από τα πιο ευγενή κόκκινα σταφύλια. Πρέπει να παραμείνουν πέντε χρόνια στο οινοποιείο, από τα οποία τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον τρία στην φιάλη. Είναι τα πιο κλασσικά και παραδοσιακά κρασιά Rioja, και κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά της παγκόσμιας παραγωγής.

Garantía de Origen (Εγγυημένης προέλευσης)
Χαρακτηρίζονται τα κρασιά που εγγυώνται την προέλευσή τους από την περιοχή της Rioja, και μπορεί να είναι λευκά, ερυθρά ή ροζέ. Είναι γενικά νεαρά κρασιά με βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα ώριμων βατόμουρων. Χρησιμοποιούνται επίσης για να χαρακτηρίσουν κρασιά που δεν εμπίπτουν στους χαρακτηρισμούς Crianza, Reserva και Grand Reserva.

Η βάση των περισσοτέρων κρασιών της Rioja είναι το Tempranillo, η κλασσική ποικιλία σταφυλιών της Ισπανίας και ιδιαίτερα της Rioja. Από μόνη της η ποικιλία δίνει απαλά αλλά γεμάτα κρασιά, με αρώματα καλοκαιρινών φρούτων, κερασιών και βατόμουρων. Δίνει κρασιά που πίνονται είτε φρέσκα, νεαρά, είτε μετά από μακρά παλαίωση, όταν αποκτούν ένα βάθος, μια κομψότητα και ένα χαρακτήρα που τα έκανα διάσημα και περιζήτητα.

Η ποικιλία Mazuelo αναμειγνύεται με Tempranillo γι να προσθέσει χρώμα, βάθος αλλά και τανίνες, που βοηθούν το κρασί να παλαιώσει σωστά. Η ποικιλία Garnacha ενισχύει την πιπεράτη γεύση των κρασιών Rioja και προσθέτει ζεστασιά τόσο στα κρασιά που πίνονται φρέσκα όσο και αυτά που πίνονται παλαιωμένα.

Μια μικρή ποσότητα (συνήθως 3-5%) Graciano προσθέτει στο Tempranillo επί πλέον φρουτώδη αρώματα αλλά και ενισχύει την κομψότητα του κρασιού.

To 2007, εγκρίθηκε η χρήση άλλων 9 ποικιλιών, επιτρέποντας μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στα λευκά κρασιά της Rioja.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

3 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
 1. Ibericos Crianza 2017

   
  11,30 €
  Βαθμολογία:
  88% of 100 8
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Tempranillo, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
  Ένα κρασί από το οινοποιείο της οικογένειας Torres στη φημισμένη οινοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας, Rioja. Το Ibericos είναι ένα κομψό και ιδιαίτερα ευκολόπιοτο ερυθρό κρασί με φρέσκα αρώματα φρούτων στη μύτη και εξαιρετική ισορροπία στο στόμα. Για την τιμή του, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ερυθρή οινική πρόταση.
 2. Finca Allende 2014

   
  Βαθμολογία:
  83% of 100 9
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Tempranillo, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5% alc.
  Από τις πιο ποιοτικές ετικέτες Rioja που κυκλοφορούν στην αγορά. Ζεστό και βαθύ, με πικάντικη πολυπλοκότητα, καλές τανίνες και σωστή διάρκεια. Υπάρχουν πολλοί φαν των ερυθρών της Rioja στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη ετικέτα θα τους ενθουσιάσει.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 3. Rioja Rosado 2020

   
  9,30 €
  Βαθμολογία:
  88% of 100 12
  Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Garnacha, Tempranillo, Πιείτε το τώρα, 13.5% alc.
  Ένα κομψό, ευχάριστο ροζέ κρασί που θα σας γοητεύσει από τα αρώματά του (αρώματα από φρούτα του δάσους) καθώς επίσης και με τον ευχάριστο χαρακτήρα του στο στόμα. Ιδανικό ως απεριτίφ αλλά μπορεί άνετα να συνοδέψει πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

3 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση

Γεύσεις Ισπανίας: Rioja