| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Σήμερα Πέμπτη 28/10 το κατάστημά μας θα είναι ανοικτό από τις 11:00 εως τις 20:00

 

Η Τοσκάνη είναι ασφαλώς η πατρίδα πολλών από τα πιο σημαντικά ερυθρά κρασιά του κόσμου. Είναι η σημαντικότερη οινοπαραγωγική περιοχή της δεύτερης (πολλοί "τολμηροί" την θεωρούν πρώτη) οινοπαραγωγικής χώρας του κόσμου μετά την Γαλλία. Και όταν λέμε δεύτερη, εννοούμε σε σπουδαιότητα σε σχέση με το κρασί, γιατί σε παραγωγή οίνου η Ιταλία είναι -την ώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα- πρώτη, με μικρή διαφορά από την Γαλλία.

Η Τοσκάνη είναι μια μαγευτική περιοχή. Μαγευτική για το περιβάλλον, για τις μεσαιωνικές πόλεις της, για την ιστορία της, για την κουλτούρα της, για τα κρασιά της, για την κουζίνα της. Και για εμάς όσους πιστεύουμε ότι η οινική απόλαυση συμπληρώνεται σε σημαντικό βαθμό από την γνώση όλων των προηγουμένων, ότι τα κρασιά δεν "αποκόπτονται" από το περιβάλλον τους, η Τοσκάνη βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή των οινικών μας προτιμήσεων...

Ιστορία

Η οινική ιστορία της Τοσκάνης κινείται παράλληλα με την υπόλοιπη λαμπρή της ιστορία. Ευλογημένη από το κλίμα, το έδαφος, την παράδοση. "Εδώ υπάρχει το φως, ο ήλιος... Η λαμπρή ηλιοφάνεια και το σωστό έδαφος είναι η ψυχή του κρασιού. Αλλά η παράδοση της υπαίθρου και οι μνήμες των ανθρώπων είναι η ακλόνητη βάση της εξαιρετικής οινικής κουλτούρας της Τοσκάνης" μας λέει ο Giacomo Tachis, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ειδικούς στον οίνο.

Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν 3.000 χρόνια πριν, από τους Ετρούσκους που τα έφεραν από τα βάθη της ανατολής, και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελούν σημαντική γεωργική ενασχόληση στην περιοχή, χαρακτηρισμένη από τους αρχαίους έλληνες "Οινότρια", δηλαδή "Γη του κρασιού". Τον μεσαίωνα, έμποροι της Σιέννας προωθούσαν το περίσσευμα του κρασιού της περιοχής σε ολόκληρο τον τότε "κόσμο". Και λέμε το περίσσευμα, γιατί η ντόπια κατανάλωση κρασιού ήταν εντυπωσιακή: Οι κάτοικοι της Σιέννας κατανάλωναν 419 λίτρα κρασιού κατά κεφαλή τον χρόνο(!!), όταν σήμερα η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 60 λίτρα!.

Μέχρι την Αναγέννηση, η περιοχή παρήγαγε κυρίως λευκό κρασί και μόνο ένα ερυθρό, το δυνατό "Vermiglio". Γύρω στο 1350, το ντόπιο γλυκό κρασί χρησιμοποιήθηκε για να απαλύνει τους πόνους των θυμάτων της πανούκλας, και ονομάστηκε γι' αυτό "ιερό κρασί": Vin Santo.

Chianti

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν ουσιαστικά την προϊστορία, που οδήγησε στην καθιέρωση του Chianti, του οποίου τα πρώτα ίχνη αποτυπώνονται τον 15ο αιώνα, και που ξεκίνησε σαν λευκό κρασί. Στις αρχές του 1700 το εμπόριο κρασιών ξεφεύγει από τα όρια της περιοχής, την ίδια εποχή που το Sangiovese κάνει την εμφάνισή του στους αμπελώνες των λόφων της Σιέννας. Η σπουδαιότητα του Chianti συνεχώς ενισχύεται, και ήδη το 1903 δημιουργήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός παραγωγών Chianti, για να προστατεύσει την ποιότητά του, παρά το γεγονός ότι μόλις το 1969 ο Bettino Ricasoli καθόρισε τα όρια της "ιστορικής" περιοχής των ερυθρών κρασιών της Τοσκάνης και κατέγραψε την πρώτη "επίσημη" συνταγή του Chianti.

Οι δεκαετίες του '50 και '60 σηματοδοτούν την πτώση της ποιότητας του Chianti: Οι καταστροφές του πολέμου, τα τεράστια χρέη των παραγωγών οδήγησαν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων από την ύπαιθρο, και την ένταση της παραγωγής σε βάρος της ποιότητας. Το Chianti κατάντησε ένα ελαφρύ ερυθρό, χωρίς σώμα, ευχάριστο μεν αλλά ανίκανο πια να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή αγορά.

Τα κρασιά της Τοσκάνης σώθηκαν από την καταστροφή που τα οδηγούσε η αυξημένη παραγωγή και η πτώση της ποιότητας, όταν στα τέλη του 60 πέρασε ο νόμος της Ονομασίας προέλευσης (DOC) και στην Ιταλία. Παρά τις αντιδράσεις, το τεχνολογικό χάσμα που δημιουργήθηκε με τις υποχρεωτικές νέες μεθόδους παραγωγής, τους πειραματισμούς και τον έντονο εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ "νέων" και "παραδοσιακών" κρασιών, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η παραγωγή μειώθηκε στο μισό και η φήμη των κρασιών της περιοχής άρχισε να κερδίζει έδαφος, με διεθνή βραβεία αλλά και θετικές κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιοχές DOC αλλά και αυτές της νέας κατηγορίας DOCG  επεκτάθηκαν, οι τεχνικές οινοποίησης εξελίχθηκαν, νέες διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernets, Merlot, Syrah και Chardonnay φυτεύτηκαν και τέλος, τα μεγάλα Super Tuscans απέδειξαν ότι μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου έχουν πατρίδα την Τοσκάνη.Οι κατηγορίες των κρασιών


Ένα ενιαίο σύστημα ταξινόμησης, ονοματοδοσίας και ελέγχου εφαρμόζεται σε όλη την Ιταλία, και στην Τοσκάνη.

DOC και DOCG

Η κατηγορίες DOC (Denominazione di Origine Controllata) και DOCG ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita) χαρακτηρίζουν τους τύπος των κρασιών και τις περιοχές που παράγονται, με μόνη διαφορά ότι η δεύτερη (DOCG) απονέμεται σε καθιερωμένα ποιοτικά κρασιά μετά από αρκετό χρόνο παραμονής τους στην πρώτη κατηγορία, και αποτελεί μια έκφραση της ποιοτικής "εγγύησης" (Garantita) που εξασφάλισε σε αυτά ο χρόνος. Τα κρασιά DOCG πρέπει πιά να έχουν μια σταθερή "συνταγή" παραγωγής, πρέπει να περνούν χημικές δοκιμασίες αλλά και δοκιμασίες ποιότητας από ειδικούς γευσιγνώστες, και επομένως εγγυώνται ότι τα κρασιά αυτά εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποιότητας, χωρίς να υποδηλώνουν απαραίτητα ότι κάποιο κρασί αυτής της κατηγορίς είναι καλύτερο από κάποιο των υπολοίπων κατηγοριών.

IGT

Και ερχόμαστε στη τελευταία κατηγορία των Ιταλικών κρασιών, την IGT (Indicazione Geografica Tipica), στην οποία ανήκουν τα περίφημα και διάσημα (χάρη κυρίως στον Robert Parker) Super Tuscans. Μια κατηγορία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι η υποχρέωση της χρησιμοποίησης σταφυλιών της περιοχής σε ποσοστό 85%, και που δημιουργήθηκε από την αμηχανία των αρχών στην εκρηκτική παρουσία, στα μέσα της δεκαετίας του 70, κρασιών που δεν ακολουθούσαν κανένα κανόνα και που δημιουργήθηκαν, ενάντια στην παράδοση από μερικούς "επαναστάτες" νέους παραγωγούς.

Πρωτοπόρος υπήρξε ο Μαρκήσιος Mario Incisa della Rocchetta, ιδιοκτήτης του κτήματος Tenuta San Guido στο Bolgheri, που παρήγαγε -την δεκαετία του 40- ένα πρωτοποριακό κρασί, το Sassicaia, που "έσπασε" κάθε κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε: Τα αμπέλια φυτεύτηκαν στην χειρότερη περιοχή της Τοσκάνης, τα Cabernet Sauvignon εισήχθησαν κατ' ευθείαν από το Bordeaux και τα κρασιά παλαιώθηκαν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ο Piero Antinori ήταν αυτός που ξεκίνησε την σύγχρονη επανάσταση στα τέλη του 60, με υπόδειγμα το Sassicaia, και που ακολουθήθηκε από πολλούς νέους παραγωγούς.

Τα Super Tuscans, όπως τα "βάφτισε" ο άνθρωπος που τα καθιέρωσε διαθνώς, ο πολύς Robert Parker, έχουν από τότε κατακτήσει τον κόσμο και αποτελούν σήμερα μια κατηγορία εξαιρετικών κρασιών, μερικά με απλησίαστες τιμές!

Τα σημερινά Super Tuscans χαρακτηρίζονται από ένα διεθνές στυλ, συνήθως εντυπωσιακό, με δυνατό σώμα, τανικό και με αρώματα δρύινου βαρελιού. Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά DOCG κρασιά βασίζονται στην ποικιλία Sangiovese, είναι κρασιά φαγητού, λιγότερο τανικά από τα Cabernet, πιό κομψά και ελαφρύτερα από τα Syrah, με μια αίσθηση αρμυρού στην γεύση και με σημαντική οξύτητα, που ταιριάζει άριστε και σχετικά εύκολα με το φαγητό.
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

Στοιχεία 1-15 από 22

Σελίδα
ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
 1. Le Serre Nuove 2019

   
  57,50 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Πλούσιο, βελούδινο, σκούρο και απολαυστικό. Ένα γεμάτο ερυθρό κρασί με μεγάλη διάρκεια και τεράστια περιθώρια απόλαυσης, από έναν από τους κορυφαίους οίκους στον κόσμο.
 2. Solare 2014

   
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Malvasia Nera, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
  Ενα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της κατηγορίας κρασιών που ο Robert Parker χαρακτήρισε Super Tuscans, το Solare 2001 συνδυάζει την παράδοση των κρασιών της Τοσκάνης με την τόλμη και το "μεράκι" των σύγχρονων οινοποιών σε ένα εξαιρετικό, μεγάλο κρασί που μεγάλωσε στη ζεστή και βανιλάτη αγκαλιά του δρύινου βαρελιού που το φιλοξένησε κατά την 24μηνη παλαίωσή του. Ποιοτική ετικέτα για μεγάλα φαγοπότια ή εκλεκτά κελάρια, που εγγυάται μεγάλες απολαύσεις σε εξ' ίσου μεγάλες κρεοφαγίες.
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 3. Tignanello 2018

   
  125,60 €
  Βαθμολογία:
  95% of 100 6
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
  Ένα κρασί-θρύλος, που έφερε την επανάσταση στο Ιταλικό κρασί και σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Το αυθεντικό Super-Tuscan είναι ένα κρασί πλούσιο, τέλεια δομημένο, με μεγάλη διάρκεια και ιδανική επίγευση. Χωρίς την παραμικρή δόση υπερβολής, κάθε γουλιά του Tignanello είναι και μία εμπειρία.
 4. Villa Antinori Rosso 2018

   
  17,60 €
  Βαθμολογία:
  85% of 100 13
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
  Εισαγωγή στην μυθική κατηγορία των Super-Tuscans με ένα κρασί από την Τοσκάνη που παντρεύει το ντόπιο Sangiovese με άλλες διεθνείς ποικιλίες. Ποιοτικό ερυθρό κρασί, παρά το γεγονός ότι προορίζεται - εμπορικά και τιμολογιακά - για καθημερινή χρήση.
 5. Villa Antinori Bianco 2020

   
  11,00 €
  Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Malvasia, Trebbiano, 12% alc.
  Καθημερινό λευκό κρασί από την Ιταλία, που τα έχει όλα: αρωματικότητα, ισορροπία, οξύτητα, φρεσκάδα, καλή τιμή. Από τα κρασιά που αξίζει να έχει κανείς ανά πάσα στιγμή στο σπίτι.
 6. Castellare - Chianti Classico 2019

   
  Βαθμολογία:
  79% of 100 18
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5% alc.
  Εξαιρετική ετικέτα Chianti Classico DOCG από ένα από τα πιο ποιοτικά boutique οινοποιεία της περιοχής. Αρωματικό στη μύτη, γεμάτο και πολύπλοκο στο στόμα, είναι ένα κρασί που κάνει περήφανη την πιο διάσημη οινοπαραγωγική περιοχή της Τοσκάνης. Όσοι φίλοι του Chianti Classico δεν έχουν δοκιμάσει την ετικέτα του Castellare di Castellina πρέπει να το κάνουν άμεσα!
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 7. Fonterutoli Chianti Classico 2018

   
  24,70 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Malvasia, Merlot, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.8% alc.
  Αδιαμφισβήτητα από τις ποιοτικότερες ετικέτες Chianti Classico που έρχονται στην Ελλάδα. Στιβαρό, πλούσιο και γεμάτο, αναδεικνύει την τυπικότητα του κρασιού της ζώνης μέσα από ένα πιο πληθωρικό αρωματικό και γευστικό πρίσμα.
 8. Chianti Classico Riserva 2015

   
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
  Από τις μεγαλύτερες ετικέτες Chianti Classico που κυκλοφορούν, τουλάχιστον στην Ελληνική αγορά. Πλούσιο, γεμάτο, τυπικό, με όμορφες τανίνες και μεγάλη διάρκεια, το εκλεκτό αυτό κρασί θα δείξει τον καλύτερο εαυτό του κάνοντας παρέα στα καλύτερα κρέατα που θα βρείτε να ψήσετε!
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 9. Capannelle - Chardonnay 2017

   
  Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
  Μεγάλο βαρελάτο Chardonnay, από ένα από τα πιο ποιοτικά boutique οινοποιεία της Τοσκάνης. Κάθε γουλιά είναι μία συνεχής μάχη ανάμεσα στα φρέσκα αρώματα του φρούτου και τις καπνιστές νότες του δρύινου βαρελιού που φιλοξενεί το κρασί για 10 μήνες. Νικητής - εφόσον το γευστικό ταίριασμα στο τραπέζι είναι σωστό - είναι εκείνος που το απολαμβάνει!
  Κέρδος στο κιβώτιο 8%
 10. Guado al Tasso 2016

   
  131,10 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah, Επιδέχεται Παλαίωση
  Η ναυαρχίδα του Tenuta Guado al Tasso, που εκφράζει απολύτως τη περιοχή Bolgheri στη δομή, την κομψότητα και την πολυπλοκότητά του. Ένα μεγάλο κρασί από έναν μεγάλο Ιταλό παραγωγό.
 11. Brunello di Montalcino "Tenuta Nuοva" 2015

   
  113,50 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Ένα μεγάλο Brunello σε μία από τις πιο θερμές χρονιές των τελευταίων ετών, έρχεται να μας αναστατώσει με την έντονη προσωπικότητά του. Δυνατό, εκφραστικό, με πληθωρικά αρώματα και εξαιρετικές τανίνες, ανυπομονεί να μας δείξει στην πράξη πώς "κάνει καλά" τα πιο δυνατά και έντονα κρέατα με τα οποία θα το συνδυάσουμε.
 12. Brunello di Montalcino "Cerretalto" 2015

   
  403,00 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Ένα μεγάλο Brunello από έναν από τους πιο ονομαστούς οίκους του Montalcino. Πλούσιο, γεμάτο, σύνθετο, με δυνατές τανίνες και μεγάλη διάρκεια, είναι κρασί που δεν... χαρίζεται σε κανένα κομμάτι κρέας, όσο δυνατό και πλούσιο κι αν είναι. Αν αγαπάτε τα Brunello, αυτό είναι ένα κρασί που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε...
 13. 50&50 2013

   
  Βαθμολογία:
  95% of 100 6
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5 alc.
  'Ενα πραγματικά σπάνιο δείγμα των Super Tuscans, πυκνό, με έντονα, πιπεράτα αρώματα κερασιών και δαμάσκηνων, όπου το Merlot εμφανίζεται με συγκλονιστική δύναμη και πλούτο, συνδυασμένο άψογα με την κομψότητα και την ευγένεια του Sangiovese. Πλούσιες, ώριμες και εντυπωσιακές τανίνες, υποστηριζόμενες από αξιοσημείωτη οξύτητα, μαζί με τα αρώματα ξύλου των δρύινων βαρελιών της ωρίμανσης, δίνουν ένα σπάνιο κρασί, για να συνοδεύσει σπάνια κρέατα και εξαιρετικά πιάτα.
 14. Tenuta Belguardo Marema IGT 2011

   
  49,60 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
  Εντυπωσιακό ερυθρό από την περιοχή της Marema, στην Τοσκανέζικη ακτή. Σκοτεινό και αυστηρό στη μύτη, γεμάτο και επιβλητικό στο στόμα, το Tenuta Belguardo είναι ο ορισμός του μεγάλου ερυθρού Ιταλικού κρασιού.
 15. Tenuta Di Trinoro "Cupole" 2018

   
  43,00 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5% alc.
  Εντυπωσιακό ερυθρό κρασί που ξαφνιάζει με την ένταση και την αρωματική του πολυπλοκότητα. Είναι δυνατό και πλούσιο, ενώ το τσιμπημένο του αλκοόλ του δίνει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

Στοιχεία 1-15 από 22

Σελίδα
ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση

Γεύσεις Ιταλιας: Τοσκανη