Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!

Μερικό Σύνολο
(με ΦΠΑ): 0,00 €

Γεύσεις Ιταλιας: Τοσκανη

 

Η Τοσκάνη είναι ασφαλώς η πατρίδα πολλών από τα πιο σημαντικά ερυθρά κρασιά του κόσμου. Είναι η σημαντικότερη οινοπαραγωγική περιοχή της δεύτερης (πολλοί "τολμηροί" την θεωρούν πρώτη) οινοπαραγωγικής χώρας του κόσμου μετά την Γαλλία. Και όταν λέμε δεύτερη, εννοούμε σε σπουδαιότητα σε σχέση με το κρασί, γιατί σε παραγωγή οίνου η Ιταλία είναι -την ώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα- πρώτη, με μικρή διαφορά από την Γαλλία.

Η Τοσκάνη είναι μια μαγευτική περιοχή. Μαγευτική για το περιβάλλον, για τις μεσαιωνικές πόλεις της, για την ιστορία της, για την κουλτούρα της, για τα κρασιά της, για την κουζίνα της. Και για εμάς όσους πιστεύουμε ότι η οινική απόλαυση συμπληρώνεται σε σημαντικό βαθμό από την γνώση όλων των προηγουμένων, ότι τα κρασιά δεν "αποκόπτονται" από το περιβάλλον τους, η Τοσκάνη βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή των οινικών μας προτιμήσεων...

Ιστορία

Η οινική ιστορία της Τοσκάνης κινείται παράλληλα με την υπόλοιπη λαμπρή της ιστορία. Ευλογημένη από το κλίμα, το έδαφος, την παράδοση. "Εδώ υπάρχει το φως, ο ήλιος... Η λαμπρή ηλιοφάνεια και το σωστό έδαφος είναι η ψυχή του κρασιού. Αλλά η παράδοση της υπαίθρου και οι μνήμες των ανθρώπων είναι η ακλόνητη βάση της εξαιρετικής οινικής κουλτούρας της Τοσκάνης" μας λέει ο Giacomo Tachis, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ειδικούς στον οίνο.

Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν 3.000 χρόνια πριν, από τους Ετρούσκους που τα έφεραν από τα βάθη της ανατολής, και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελούν σημαντική γεωργική ενασχόληση στην περιοχή, χαρακτηρισμένη από τους αρχαίους έλληνες "Οινότρια", δηλαδή "Γη του κρασιού". Τον μεσαίωνα, έμποροι της Σιέννας προωθούσαν το περίσσευμα του κρασιού της περιοχής σε ολόκληρο τον τότε "κόσμο". Και λέμε το περίσσευμα, γιατί η ντόπια κατανάλωση κρασιού ήταν εντυπωσιακή: Οι κάτοικοι της Σιέννας κατανάλωναν 419 λίτρα κρασιού κατά κεφαλή τον χρόνο(!!), όταν σήμερα η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 60 λίτρα!.

Μέχρι την Αναγέννηση, η περιοχή παρήγαγε κυρίως λευκό κρασί και μόνο ένα ερυθρό, το δυνατό "Vermiglio". Γύρω στο 1350, το ντόπιο γλυκό κρασί χρησιμοποιήθηκε για να απαλύνει τους πόνους των θυμάτων της πανούκλας, και ονομάστηκε γι' αυτό "ιερό κρασί": Vin Santo.

Chianti

Όλα τα προηγούμενα αποτελούν ουσιαστικά την προϊστορία, που οδήγησε στην καθιέρωση του Chianti, του οποίου τα πρώτα ίχνη αποτυπώνονται τον 15ο αιώνα, και που ξεκίνησε σαν λευκό κρασί. Στις αρχές του 1700 το εμπόριο κρασιών ξεφεύγει από τα όρια της περιοχής, την ίδια εποχή που το Sangiovese κάνει την εμφάνισή του στους αμπελώνες των λόφων της Σιέννας. Η σπουδαιότητα του Chianti συνεχώς ενισχύεται, και ήδη το 1903 δημιουργήθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός παραγωγών Chianti, για να προστατεύσει την ποιότητά του, παρά το γεγονός ότι μόλις το 1969 ο Bettino Ricasoli καθόρισε τα όρια της "ιστορικής" περιοχής των ερυθρών κρασιών της Τοσκάνης και κατέγραψε την πρώτη "επίσημη" συνταγή του Chianti.

Οι δεκαετίες του '50 και '60 σηματοδοτούν την πτώση της ποιότητας του Chianti: Οι καταστροφές του πολέμου, τα τεράστια χρέη των παραγωγών οδήγησαν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων από την ύπαιθρο, και την ένταση της παραγωγής σε βάρος της ποιότητας. Το Chianti κατάντησε ένα ελαφρύ ερυθρό, χωρίς σώμα, ευχάριστο μεν αλλά ανίκανο πια να παίξει ανταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή αγορά.

Τα κρασιά της Τοσκάνης σώθηκαν από την καταστροφή που τα οδηγούσε η αυξημένη παραγωγή και η πτώση της ποιότητας, όταν στα τέλη του 60 πέρασε ο νόμος της Ονομασίας προέλευσης (DOC) και στην Ιταλία. Παρά τις αντιδράσεις, το τεχνολογικό χάσμα που δημιουργήθηκε με τις υποχρεωτικές νέες μεθόδους παραγωγής, τους πειραματισμούς και τον έντονο εμπορικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ "νέων" και "παραδοσιακών" κρασιών, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια η παραγωγή μειώθηκε στο μισό και η φήμη των κρασιών της περιοχής άρχισε να κερδίζει έδαφος, με διεθνή βραβεία αλλά και θετικές κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περιοχές DOC αλλά και αυτές της νέας κατηγορίας DOCG  επεκτάθηκαν, οι τεχνικές οινοποίησης εξελίχθηκαν, νέες διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernets, Merlot, Syrah και Chardonnay φυτεύτηκαν και τέλος, τα μεγάλα Super Tuscans απέδειξαν ότι μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου έχουν πατρίδα την Τοσκάνη.Οι κατηγορίες των κρασιών


Ένα ενιαίο σύστημα ταξινόμησης, ονοματοδοσίας και ελέγχου εφαρμόζεται σε όλη την Ιταλία, και στην Τοσκάνη.

DOC και DOCG

Η κατηγορίες DOC (Denominazione di Origine Controllata) και DOCG ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita) χαρακτηρίζουν τους τύπος των κρασιών και τις περιοχές που παράγονται, με μόνη διαφορά ότι η δεύτερη (DOCG) απονέμεται σε καθιερωμένα ποιοτικά κρασιά μετά από αρκετό χρόνο παραμονής τους στην πρώτη κατηγορία, και αποτελεί μια έκφραση της ποιοτικής "εγγύησης" (Garantita) που εξασφάλισε σε αυτά ο χρόνος. Τα κρασιά DOCG πρέπει πιά να έχουν μια σταθερή "συνταγή" παραγωγής, πρέπει να περνούν χημικές δοκιμασίες αλλά και δοκιμασίες ποιότητας από ειδικούς γευσιγνώστες, και επομένως εγγυώνται ότι τα κρασιά αυτά εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποιότητας, χωρίς να υποδηλώνουν απαραίτητα ότι κάποιο κρασί αυτής της κατηγορίς είναι καλύτερο από κάποιο των υπολοίπων κατηγοριών.

IGT

Και ερχόμαστε στη τελευταία κατηγορία των Ιταλικών κρασιών, την IGT (Indicazione Geografica Tipica), στην οποία ανήκουν τα περίφημα και διάσημα (χάρη κυρίως στον Robert Parker) Super Tuscans. Μια κατηγορία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι η υποχρέωση της χρησιμοποίησης σταφυλιών της περιοχής σε ποσοστό 85%, και που δημιουργήθηκε από την αμηχανία των αρχών στην εκρηκτική παρουσία, στα μέσα της δεκαετίας του 70, κρασιών που δεν ακολουθούσαν κανένα κανόνα και που δημιουργήθηκαν, ενάντια στην παράδοση από μερικούς "επαναστάτες" νέους παραγωγούς.

Πρωτοπόρος υπήρξε ο Μαρκήσιος Mario Incisa della Rocchetta, ιδιοκτήτης του κτήματος Tenuta San Guido στο Bolgheri, που παρήγαγε -την δεκαετία του 40- ένα πρωτοποριακό κρασί, το Sassicaia, που "έσπασε" κάθε κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε: Τα αμπέλια φυτεύτηκαν στην χειρότερη περιοχή της Τοσκάνης, τα Cabernet Sauvignon εισήχθησαν κατ' ευθείαν από το Bordeaux και τα κρασιά παλαιώθηκαν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ο Piero Antinori ήταν αυτός που ξεκίνησε την σύγχρονη επανάσταση στα τέλη του 60, με υπόδειγμα το Sassicaia, και που ακολουθήθηκε από πολλούς νέους παραγωγούς.

Τα Super Tuscans, όπως τα "βάφτισε" ο άνθρωπος που τα καθιέρωσε διαθνώς, ο πολύς Robert Parker, έχουν από τότε κατακτήσει τον κόσμο και αποτελούν σήμερα μια κατηγορία εξαιρετικών κρασιών, μερικά με απλησίαστες τιμές!

Τα σημερινά Super Tuscans χαρακτηρίζονται από ένα διεθνές στυλ, συνήθως εντυπωσιακό, με δυνατό σώμα, τανικό και με αρώματα δρύινου βαρελιού. Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά DOCG κρασιά βασίζονται στην ποικιλία Sangiovese, είναι κρασιά φαγητού, λιγότερο τανικά από τα Cabernet, πιό κομψά και ελαφρύτερα από τα Syrah, με μια αίσθηση αρμυρού στην γεύση και με σημαντική οξύτητα, που ταιριάζει άριστε και σχετικά εύκολα με το φαγητό.

Items 1 to 15 of 22

Φθίνουσα Ταξινόμηση

Λίστα Πίνακας

Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 1. Brunello di Montalcino - Casanova di Neri 2015
  Casanova di Neri

   

  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Δυνατό και τανικό ερυθρό κρασί, έτσι όπως πρέπει να είναι ένα καλό Brunello. Πικάντικο στη μύτη και γεμάτο στο στόμα με εξαιρετική διάρκεια, δεσπόζει στο τραπέζι δίπλα σε "δύσκολους αντιπάλους", δηλαδή αντίστοιχα πλούσια πι...
  Μάθετε περισσότερα
  Κέρδος στο κιβώτιο 25,56 € (-8%)
 2. Capannelle - Chardonnay 2017
  Capannelle

   
  Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13% alc.
  Μεγάλο βαρελάτο Chardonnay, από ένα από τα πιο ποιοτικά boutique οινοποιεία της Τοσκάνης. Κάθε γουλιά είναι μία συνεχής μάχη ανάμεσα στα φρέσκα αρώματα του φρούτου και τις καπνιστές νότες του δρύινου βαρελιού που φιλοξενεί το κ...
  Μάθετε περισσότερα
  Κέρδος στο κιβώτιο 21,90 € (-8%)
 3. Chianti Classico Riserva 2015
  Capannelle

   
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
  Από τις μεγαλύτερες ετικέτες Chianti Classico που κυκλοφορούν, τουλάχιστον στην Ελληνική αγορά. Πλούσιο, γεμάτο, τυπικό, με όμορφες τανίνες και μεγάλη διάρκεια, το εκλεκτό αυτό κρασί θα δείξει τον καλύτερο εαυτό του κάνοντας π...
  Μάθετε περισσότερα
  Κέρδος στο κιβώτιο 16,68 € (-8%)
 4. Ornellaia 2017
  Tenuta Dell' Ornellaia

   
  253,20 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 15% alc.
  Πολύπλοκο και μεστό ερυθρό κρασί που είναι ιδιαίτερα φιλικό λόγω της ιδιαίτερα ζεστής χρονιάς της εσοδείας της. Ώριμα αρώματα σκούρων φρούτων εναλάσσονται με νότες γλυκών μπαχαρικών, σε ένα σύνολο απόλυτης γευστικής ...
  Μάθετε περισσότερα
 5. Lucente 2016
  Luce Della Vite

   
  38,20 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Το μικρό αδερφάκι του ένδοξου Lucente είναι ένα καταξιωμένο κρασί με μεγάλο fan club. Το όμορφο χαρμάνι από Merlot και Sangiovese συμπληρώνει μία μικρή ποσότητα Cabernet Sauvignon που προσθέτει σοβαρότητα, δομή και πολυπλοκότητα. Το αποτέλεσμ...
  Μάθετε περισσότερα
 6. Villa Antinori Bianco 2019
  Antinori

   
  11,00 €
  Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Malvasia, Trebbiano, 12% alc.
  Καθημερινό λευκό κρασί από την Ιταλία, που τα έχει όλα: αρωματικότητα, ισορροπία, οξύτητα, φρεσκάδα, καλή τιμή. Από τα κρασιά που αξίζει να έχει κανείς ανά πάσα στιγμή στο σπίτι.
  Μάθετε περισσότερα
 7. Villa Antinori Rosso 2018
  Antinori

   

  17,60 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 13.5% alc.
  Εισαγωγή στην μυθική κατηγορία των Super-Tuscans με ένα κρασί από την Τοσκάνη που παντρεύει το ντόπιο Sangiovese με άλλες διεθνείς ποικιλίες. Ποιοτικό ερυθρό κρασί, παρά το γεγονός ότι προορίζεται - εμπορικά και τιμολογιακά - για κ...
  Μάθετε περισσότερα
 8. Tignanello 2018
  Antinori

   

  125,60 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14% alc.
  Ένα κρασί-θρύλος, που έφερε την επανάσταση στο Ιταλικό κρασί και σηματοδότησε μεγάλες αλλαγές στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Το αυθεντικό Super-Tuscan είναι ένα κρασί πλούσιο, τέλεια δομημένο, με μεγάλη διάρκεια και ιδανική επ...
  Μάθετε περισσότερα
  Διαθέσιμο μόνο σε House of Wine Exclusive μέλη
 9. Solare 2016
  Capannelle

   
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Malvasia Nera, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
  Ενα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της κατηγορίας κρασιών που ο Robert Parker χαρακτήρισε Super Tuscans, το Solare 2001 συνδυάζει την παράδοση των κρασιών της Τοσκάνης με την τόλμη και το "μεράκι" των σύγχρονων οινοποιών σε ένα εξ...
  Μάθετε περισσότερα
  Κέρδος στο κιβώτιο 24,30 € (-8%)
 10. Le Serre Nuove 2018
  Tenuta Dell' Ornellaia

   
  53,90 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Πλούσιο, βελούδινο, σκούρο και απολαυστικό. Ένα γεμάτο ερυθρό κρασί με μεγάλη διάρκεια και τεράστια περιθώρια απόλαυσης, από έναν από τους κορυφαίους οίκους στον κόσμο.
  Μάθετε περισσότερα
 11. Guado al Tasso 2016
  Antinori

   
  131,10 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah, Επιδέχεται Παλαίωση
  Η ναυαρχίδα του Tenuta Guado al Tasso, που εκφράζει απολύτως τη περιοχή Bolgheri στη δομή, την κομψότητα και την πολυπλοκότητά του. Ένα μεγάλο κρασί από έναν μεγάλο Ιταλό παραγωγό.
  Μάθετε περισσότερα
 12. Brunello di Montalcino Valdicava 2013
  Tenuta Valdicava

   
  103,90 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5% alc.
  Μεγάλο Brunello από ένα οινοποιείο με ιστορία και αφοσίωση στο Montalcino και τα κρασιά του. Τόσο η τοποθεσία του, όσο και η δυνατή ομάδα που το υπογράφει, συντελούν στη δημιουργία ενός κρασιού γεμάτου, τυπικού, ολοκληρωμένου και...
  Μάθετε περισσότερα
 13. Luce 2016
  Luce Della Vite

   
  116,30 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Merlot, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 14.5% alc.
  Το Luce, χωρίς ίχνος υπερβολής, είναι ένα μεγάλο κρασί για μεγάλες στιγμές. Μετά από 8 χρόνια παλαίωσης συνεχίζει να εξελίσσεται. Να είστε σίγουροι, ωστόσο, ότι αν το ανοίξετε άμεσα σας θα σας ανταμείψει με το παραπάνω!
  Μάθετε περισσότερα
 14. Tenuta Di Trinoro "Cupole" 2018
  Tenuta Di Trinoro

   
  43,00 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.5% alc.
  Εντυπωσιακό ερυθρό κρασί που ξαφνιάζει με την ένταση και την αρωματική του πολυπλοκότητα. Είναι δυνατό και πλούσιο, ενώ το τσιμπημένο του αλκοόλ του δίνει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
  Μάθετε περισσότερα
 15. Fonterutoli Chianti Classico 2018
  Castello di Fonterutoli

   
  24,70 €
  Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Malvasia, Merlot, Sangiovese, Επιδέχεται Παλαίωση, 13.8% alc.
  Αδιαμφισβήτητα από τις ποιοτικότερες ετικέτες Chianti Classico που έρχονται στην Ελλάδα. Στιβαρό, πλούσιο και γεμάτο, αναδεικνύει την τυπικότητα του κρασιού της ζώνης μέσα από ένα πιο πληθωρικό αρωματικό και γευστικό πρίσμα.
  Μάθετε περισσότερα

Items 1 to 15 of 22

Φθίνουσα Ταξινόμηση

Λίστα Πίνακας

Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
Ενημέρωση για τον Κορονοϊό

Παρακαλώ περιμένετε...

{{var product.name}} προστέθηκε στο καλάθι

{{var product.qty}} Συνέχεια αγορών
ή
Συνέχεια αγορών