Δεν υπάρχουν προϊόντα στο Καλάθι Αγορών σας!
(με ΦΠΑ): 0,00 €
Παραγωγός | Κυρ Γιάννη (Κτήμα) |
---|---|
Περιγραφή Παραγωγού | Πρόκειται για ένα σύνθετο γευστικά και αρωματικά κρασί, που γευστικά βασίζεται στη διαπεραστική οξύτητα, με τις τανίνες να ξεδιπλώνονται στο τελείωμα του στόματος. Το σύνολο εγγυάται μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, με τη μακριά επίγευση να ζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς. Η μύτη σε νεαρή ηλικία δίνει νότες αποξηραμένης ντομάτας και πραλίνας, ενώ μετά από χρόνια χαρίζει ένα σύνθετο μπουκέτο πυρήνα ελιάς, δέρματος, τρούφας και βρεγμένης γης.
Αμπελώνας Ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται σε υψόμετρο 230-320μ., στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου. Το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από άφθονες βροχές το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ τα καλοκαίρια από ήπια ξηρασία. Το έδαφος αποτελεί ένα μωσαϊκό ποικίλων τύπων με μέτριες κλίσεις και πανοραμικό προσανατολισμό. Για το λόγο αυτό, η συνολική έκταση 500 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε 30 αμπελοτεμάχια, το καθένα με ειδική εγκατάσταση και καλλιεργητική φροντίδα. Για τη Ράμνιστα επιλέγονται ξινόμαυρα από τεμάχια ελαφριά αμμοπηλώδη με σχετικά χαμηλό pΗ. Επιπλέον, αυτά τα τεμάχια βρίσκονται κοντά σε δασικό όγκο και διαθέτουν υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής υγρασίας. Οινοποίηση Η διαλογή του Ξινόμαυρου αποτελεί πολύ σημαντικό σημείο για την ποιότητα του τελικού προιόντος, αφού εκτός από τη μεγάλη ευαισθησία στο βοτρύτη, η ποικιλία έχει κάποιες χρονιές σεβαστά ποσοστά ραγών όχι καλά χρωματισμένων. Για το λόγο αυτό, η διαλογή ξεκινάει από το αμπέλι και ολοκληρώνεται στην τράπεζα διαλογής πριν την πλήρωση των δεξαμενών. Στην πρώτη ύλη της Ράμνιστας ασκούμε περίοδο προζυμωτικής εκχύλισης 4 ημερών. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης των δεξαμενών δεν ξεπερνούν τους 23°C, ενώ το 70% της πρώτης ύλης ζυμώνει σε κλασικούς οινοποιητές και το 30% σε ανοιχτές δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτόματο έμβολο (pigeage). Το κρασί δεν παραμένει με τη σταφυλομάζα μέχρι το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, αλλά τραβιέται πιο νωρίς και το 50% της συνολικής ποσότητας μεταγγίζεται σε δρύινα βαρέλια για την αποζύμωσή του, ενώ το υπόλοιπο 50% αποζυμώνει σε δεξαμενές. Το κρασί υφίσταται μηλογαλακτική ζύμωση. Τα υποψήφια συστατικά του χαρμανιού Ράμνιστα παντρεύονται τον 5-6 μήνα παλαίωσης τους, με συνολικό χρόνο παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια τους 12 μήνες. Τα βαρέλια είναι γαλλικής και αμερικανικής ξυλείας, με ποσοστό νέου ξύλου μόνο 15% και ποσοστό βαρελιών 500 L 20%. Ταυτότητα Οίνου Τύπος: Ερυθρός ξηρός Κατηγορία: ΟΠΑΠ Νάουσα Προέλευση: Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στο Γιαννακοχώρι Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο (παλαιά κλήματα) Ωρίμανση: 12 μήνες παλαίωση σε δρύινα βαρέλια 225L και 500L για το 70% του χαρμανιού. Το 30% εξελίσσεται σε δεξαμενή. Αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για ακόμη 6 μήνες. Δυνατότητα παλαίωσης: 10-12 έτη Συνδυασμός με φαγητό: Κρασί με μοναδική αρωματική πολυπλοκότητα, διακριτή οξύτητα και πλούσιες τανίνες, που συνοδεύει εξαιρετικά κόκκινα κρέατα και κυνήγια, ψητά και μεγειρεμένα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες. |
Χρώμα | Ερυθρός |
Ελληνική Ποικιλία | Ξινόμαυρο |
Κατηγορία Ποιότητας | Νάουσα ΠΟΠ |
Χρονιά | 2016 |
Χώρα Προέλευσης | Ελλάδα |
Περιοχή | Μακεδονία/Νάουσα |
Ποσότητα | 1500ml |
Φιάλη | 1.5lt |
Ξηρότητα | Ξηρός |
Κατάσταση | Ήπιος |
Αλκοόλ | 14.5% |
Πότε να το πιείτε | Επιδέχεται Παλαίωση |
Γευστικός Χαρακτήρας | Ερυθρά έντονα με επιθετικό χαρακτήρα |
Ταιριάζει εξαιρετικά με | Γουρουνόπουλο στη σούβλα, κατσίκι στη γάστρα, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, ποικιλία κρεατικών (mix grill). |
Ταιριάζει με | Κρέας Αρνίσιο Ψητό Σχάρας, Κρέας Αρνίσιο Ψητό Φούρνου, Κρέας Μοσχάρισιο Ψητό Σχάρας, Κρέας Χοιρινό Ψητό Σχάρας, Πουλερικά Ψητά Σχάρας, Τυρί Σκληρό Κίτρινο Παλαιωμένο |
Διακρίσεις | 2009
Ράμνιστα 2005 awc vienna INTERNATIONAL WINE CHALLENGE Siver 2007 Ράμνιστα 2003 Decanter World Wine Awards Bronze 2005 Ράμνιστα 2001 International Thessaloniki Wine Competition Silver 1999 Ράμνιστα 1996 International Wine and Spirit Competition Silver 1998 Ράμνιστα 1995 International Wine and Spirit Competition Gold |
Τύπος Κιβωτίου | Ξυλοκιβώτιο |
Ποιότητα | |
---|---|
Τιμή |
Θετική
Ποιότητα | |
---|---|
Τιμή |
Πολύ καλό ήδη αλλά θα κρατήσω το δεύτερο μερικά χρόνια ακόμα...
Ποιότητα | |
---|---|
Τιμή |
Πολυ καλο και με μεγαλες δυνατοτητες παλαιωσης!
Ποιότητα | |
---|---|
Τιμή |
Ένα από τα καλύτερα ξινόμαυρα, ειδικά σε αυτό το εύρος τιμής!
Τιμή | |
---|---|
Ποιότητα |
Αξιόλογο στόμα και ικανοποιητική επίγευση
Τιμή | |
---|---|
Ποιότητα |
Σιγουρα ενα κρασι που δεν εχετε ξαναδοκιμασει σε σχετικα καλη τιμη.
Τιμή | |
---|---|
Ποιότητα |
Πολύ καλό κρασί για κρεατοφαγία τώρα που πιάνουν και τα κρύα και με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης στα plus του...
Τιμή | |
---|---|
Ποιότητα |
ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΥΞΕΙΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΤΟΜΑ.
Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν αξιολογήσεις. Παρακαλώ συνδεθείτε ή κάντε εγγραφή.
Παρακαλώ περιμένετε...