Τα προεόρτια
Το αρνί είναι ο ‘βασιλιάς’ στο τραπέζι, ωστόσο τα ορεκτικά είναι πολλά και διαφορετικά, ικανοποιώντας κάθε γούστο. Πίτες, σαλάτες, διάφορες αλοιφές, κοκορέτσι, γαρδούμπες και η παρέλαση πιάτων συνεχίζεται. Μόνο ένα ερυθρό για το αρνί δεν μπορεί να σταθεί σε ένα τέτοιο τραπέζι. Φροντίστε λοιπόν να ξεκινήσετε με κάποια ελαφριά λευκά κρασιά για τις σαλάτες και τα ορεκτικά, μία καλή ρετσίνα στην mixed αυτή περίπτωση είναι επίσης μια εύκολη και καλή λύση, ενώ όσο περνάμε στα κρεατικά, μπορείτε δίπλα στο ζουμερό κοκορέτσι να βάλετε ένα ροζέ κρασί, από ξινόμαυρο ή αγιωργίτικο, ή αν δεν θέλετε τόσες διαφορετικές επιλογές κρασιών, στο σημείο αυτό είναι η ώρα να ανοίξετε το κόκκινο το οποίο θα συνοδέψει και το αρνί σας.
Το αρνί
Ευτυχώς για όλους μας το αρνί είναι ένα από τα πλέον φιλικά, προς το κρασί, κρέατα. Βάλτε ένα από τα αγαπημένα σας ερυθρά κρασιά δίπλα του και δύσκολα θα απογοητευθείτε. Για τους ‘περφεξιονιστές’ βέβαια, ο τρόπος και ο χρόνος μαγειρέματος του κρέατος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή. Για όσους βρεθούν στην εξοχή ή στο χωριό τους ή ακόμα και μέσα στην πόλη και έχουν τη δυνατότητα να σουβλίσουν, δίπλα στην τραγανή ‘πέτσα’ και την λιπαρή-αλμυρή σάρκα του κρέατος, ένα ερυθρό με επίπεδα οξύτητας, όπως το Ξινόμαυρο, θα φρεσκάρει τον ουρανίσκο. Λίγα χρόνια παλαίωσης και το κρασί θα έχει κερδίσει σε πολυπλοκότητα, θα έχουν μαλακώσει οι τανίνες του, ‘συγχωρώντας’ έτσι το συνήθως βαρύ, σε αλάτι χέρι, του κατά τα άλλα μερακλή ψήστη. Ένα πικάντικο Syrah επίσης θα κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του. Αν ο καιρός δεν βοηθήσει ή δεν υπάρχει η δυνατότητα να σουβλίσετε, τότε ο φούρνος είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική. Εδώ δίπλα στην πολυπλοκότητα της γεύσης που αποκτάει το κρέας στον φούρνο, επιλέξτε ένα εξαιρετικό Αγιωργίτικο, αν επιμένετε σε ελληνικές ποικιλίες ή ένα Cabernet Sauvignon ή χαρμάνι του, αν θέλετε να το κάνετε όπως οι Γάλλοι στο Bordeaux.