Ποικιλίες Σταφυλιού

Ποικιλίες Σταφυλιού

Η Ελλάδα, πατρίδα του Διονύσου, θεού του κρασιού, έχει την πιο μακρόχρονη ιστορία του κρασιού στον κόσμο, καθώς και την πλουσιότερη κληρονομιά.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπως τα Λήναια και τα Διονύσια, ήταν πολυάριθμες. Το ελληνικό κρασί παράγεται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια. Το αρχαιότερο πατητήρι για την παραγωγή κρασιού, ο Ληνός, ανακαλύφθηκε στο Βαθύπετρο της Κρήτης. Ο πολιτισμός του οίνου -η κατανάλωση κρασιού ως κοινωνικό γεγονός και η εκλεπτυσμένη εκτίμησή του- αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαίους Έλληνες.

Σήμερα η Ελλάδα παίζει πια ρόλο στο διεθνή πολιτισμό και στη βιομηχανία του κρασιού. Σε έναν κόσμο όπου το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon και το Merlot κυριαρχούν, οι εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών, σημαντικές λόγω της μοναδικότητάς τους αλλά και της ποιότητας των κρασιών που προσφέρουν, μπορούν να κάνουν την τόσο αναγκαία διαφορά. Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, μέσα από την καλύτερη κατανόηση της φυσιολογίας του κλήματος, το συνταίριασμα της τοποθεσίας με την ποικιλία αμπέλου και την προσήλωση στη λεπτομέρεια, έχουν συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες των ντόπιων διαμαντιών της αμπελουργίας.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών της Ελλάδας, καθώς και οι διεθνείς, από τις οποίες πολλές σήμερα καλλιεργούνται και στην χώρα μας.

Ελληνικές Ποικιλίες

Αγιωργίτικο Αθήρι Αϊδάνι Ασύρτικο
Βερτζαμί Βηλάνα Δαφνί Κοτσιφάλι
Κρασάτο Λημνιό Λιάτικο Μαλαγουζιά
Μαντηλαριά Μαύρο Μερσενικόλα Μαυροδάφνη Μαυροτράγανο
Μαυρούδι Μονεμβασιά Μοσχάτο Αλεξάνδρειας Μοσχάτο Αμβούργου
Μοσχάτο Σάμου Μοσχοφίλερο Μπατίκι Νεγκόσκα
Ντεμπίνα Ξινόμαυρο Πλυτό Ροδίτης
Ρομπόλα Σαββατιανό Σταυρωτό
 

Διεθνείς Ποικιλίες

Barolo Beaujolais Bordeaux Burgundy
Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Carmenere Chablis
Chardonnay Chianti Frascati Gewurztraminer
Grenache Grenache Blanc Grenache Rouge Merlot
Pinot Gris/Pinot Grigio Pinot Noir Refosco Riesling
Rioja Sancerre Sauternes Sauvignon Blanc
Syrah Traminer Viognier Zinfandel