| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Δίαιτες, fitness studios, στυλ... όλα βρίσκονται πια βαθειά μέσα στην καθημερινή μας ζωή. Όλοι μετρούν θερμίδες, όλοι προσπαθούν να περιορίσουν οτιδήποτε παχυντικό, και ένα από τα πρώτα που κόβουν, είναι το κρασί.

Έχουν όμως δίκιο; Είναι πράγματι απαραίτητο -ιδιαίτερα οι φίλοι του κρασιού- να κόψουν μια τόσο υγιεινή αλλά και ευχάριστη συνήθεια; Διαβάστε και αποφασίστε...


Όπως όλα τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ, έτσι και το κρασί είναι πηγή θερμίδων. Οι θερμίδες στο κρασί προέρχονται από δύο πηγές:

  • Το Αλκοόλ
  • Τους υδατάνθρακες,
δηλαδή τα υπολειμματικά σάκχαρα που περιέχονται στο κρασί.

Το πιο περιεκτικό σε θερμίδες είναι το αλκοόλ: Περιέχει 7 θερμίδες/ γραμμάριο, ενώ οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) μόνο 4 Θερμίδες/γραμμάριο. Που σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός κρασιού είναι καθοριστική της περιεκτικότητας του σε θερμίδες. Αυτό εξηγεί και το φαινομενικά παράδοξο γεγονός ότι αρκετά γλυκά κρασιά έχουν λιγότερες θερμίδες από κάποια ξηρά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Τα κρασιά περιέχουν χονδρικά από 11% έως 14% αλκοόλ. Κρασί θεωρείται από την ελληνική νομοθεσία το προϊόν της αμπέλου που -μεταξύ άλλων προϋποθέσεων- έχει μικρότερη από 14,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Εν τούτοις, αν αναλύσουμε κάποια κρασιά που θα βρούμε στα ράφια, θα δούμε ότι μερικά περιέχουν αλκοόλ πάνω από αυτό το όριο...

Γλυκά κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως το Port και το Tawny Port έχουν υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων γιατί περιέχουν και τα δύο "θερμιδογόνα" συστατικά σε υψηλές συγκεντρώσεις. Επιπλέον, η γλυκύτητά τους εξασφαλίζεται με τη διακοπή της ζύμωσης ενωρίτερα με την προσθήκη αλκοολούχων προσθέτων, που έτσι αφήνουν πολλά υπολειμματικά σάκχαρα στο κρασί. Το Port π.χ. έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 20% και υπολειμματικά σάκχαρα περίπου 100 γραμμάρια/ λίτρο( g/L). Τα γλυκά κρασιά μπορούν να περιέχουν 20-150 g/L (μερικά μπορεί να περιέχουν μέχρι και 300 g/L!). Ένα επιδόρπιο κρασί μπορεί να περιέχει περίπου 150 g/L σακχάρων σε σύγκριση με την Coca-Cola με 111 g/L .

Οι σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά έχουν επιπρόσθετα σάκχαρα και αλκοόλ . Αυτή η επιπλέον δόση ονομάζεται “le dosage” και προστίθεται κατά την οινοποίηση, και μπορεί να εκτείνεται από 0 g/L (“Brut Nature” or “Brut Zero”) μέχρι και 50 g/L (“Doux”). Οι νόμοι της Καμπανίας απαιτούν οι σαμπάνιες να μην έχουν περισσότερο από 12,5% αλκοόλ , αλλά τα αφρώδη κρασιά από άλλες περιοχές μπορεί να έχουν περιεκτικότητες σε αλκοόλ από 9% έως και μέχρι 15%. Ένα ποτήρι σαμπάνιας μπορεί να περιέχει θερμίδες από 124 (Brut Zero) μέχρι 175 (Doux).

Ο τρόπος υπολογισμού της περιεκτικότητας σε θερμίδες ενός ποτηριού κρασί δίνεται από τον ακόλουθο πίνακα:

Αν τρομάξατε με όλα αυτά, ηρεμήστε... γιατί οι τροφές και τα σνακ που τόσο εύκολα καταναλώνουμε έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες. Οι εικόνες που ακολουθούν (από το Wine Folly) έχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες:

1 ποτήρι σαμπάνας = ένα ποτήρι vanilla late χωρίς ζάχαρη

1 ποτήρι Cabernet = 2 μπουκιές  Muffin με αυγά

2 ποτήρια Tawny Port = 2 μπάλλες παγωτού

Συμπέρασμα: Αν είστε σε δίαιτα, μην απελπίζεστε με μόνο ένα ποτήρι κρασί! Μπορείτε να παραλείψετε το επιδόρπιο και να χρησιμοποιήσει την ίδια ποσότητα θερμίδων για 2-3 ποτήρια κρασί!. Αχ ... και ... δεν είμαστε ο γιατρός σας, οπότε επικοινωνήστε με αυτόν (ή αυτή) εάν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας, πριν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας!

Οίνος και Δίαιτα