| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Αν όλες οι διαδικασίες της Γευσιγνωσίας που βρήκατε εδώ, σας φαίνονται... βουνό, να διευκρινίσουμε ότι ουσιαστικά αφορούν στην επαγγελματική γευσιγνωσία.

Για όλους "εμάς τους άλλους", αρκεί μια διαδικασία μόλις 60 δευτερολέπτων, για να αποφασίσουμε αν το κρασί που δοκιμάζουμε μας αρέσει.

O Kevin Zraly στο βιβλίο του "Windows on the World- Complete Wine Course /Sterling Publishing Co." μας καθοδηγεί πως θα γίνουμε οι "Ειδικοί του κρασιού των 60 δευτερολέπτων".

"Τα τελευταία χρόνια, επιμένω οι μαθητές μου να παραμείνουν σιωπηλοί για ένα λεπτό αφού καταπιούν το κρασί.... Το λεπτό χωρίζεται σε 4 τμήματα: 0-15, 15-30, 30-45 και 45-60 δευτερόλεπτα. Δοκιμάστε το στο επόμενο ποτήρι κρασιού.

Σημειώστε ότι η πρώτη γεύση του κρασιού αποτελεί ένα σοκ στις γευστικές σας απολήξεις. Αυτό οφείλεται στο αλκοόλ, στην οξύτητα και μερικές φορές στις τανίνες του κρασιού. Όσο περισσότερο το αλκοόλ και η οξύτητα, τόσο μεγαλύτερο το σοκ. Για το πρώτο κρασί σε οποιαδήποτε δοκιμή, είναι καλύτερα να βάλετε μια γουλιά στο στόμα και να την στριφογυρίσετε, αλλά να μην κάνετε καμιά εκτίμηση. Περιμένετε 30 δευτερόλεπτα, μετά δοκιμάστε το πάλι, και ξεκινήστε τη "Δοκιμασία του 1 λεπτού".

0-15 δευτερόλεπτα: Εάν υπάρχει κάποιο απομεινάρι ζάχαρης/γλυκύτητας στο κρασί, θα την αντιληφθούμε τώρα. Εάν δεν υπάρχει γλυκύτητα στο κρασί, η οξύτητα θα είναι στην δυνατότερη αίσθησή της τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα. Αναζητώ επίσης το φρουτώδες επίπεδο του κρασιού και την ισορροπία του με την οξύτητα ή τη γλυκύτητα.

15-30 δευτερόλεπτα: Μετά τη γλυκύτητα ή οξύτητα, αναζητώ τη μεγάλη φρουτώδη αίσθηση. Εξ' άλλου, για αυτήν πληρώνω! Με το τελείωμα των 30 δευτερολέπτων, ελπίζω να βρω την ισορροπία όλων των συστατικών. Μέχρι τότε, θα έχω διακρίνει το "σώμα" του κρασιού: Είναι ελαφρύ, μέτριο ή γεμάτο; Αρχίζω τώρα να σκέπτομαι με τί φαγητό μπορώ να ταιριάξω το συγκεκριμένο κρασί.

30-45 δευτερόλεπτα: Τώρα αρχίζω να σχηματίζω γνώμη για το κρασί, αν μου αρέσει ή όχι. Δεν απαιτούνται 60 δευτερόλεπτα σκέψης για όλα τα κρασιά. Τα ελαφρότερα κρασιά, όπως το Riesling, συνήθως θα δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους σ' αυτό το σημείο. Η φρουτώδης γεύση, η οξύτητα και η γλυκύτητα ενός σπουδαίου Γερμανικού Riesling θα πρέπει να βρίσκονται σε τέλεια αρμονία από εδώ και εμπρός. Για ποιοτικά κόκκινα και λευκά κρασιά, η οξύτητα -είναι μία πολύ ισχυρή συνιστώσα (ειδικά στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα - θα πρέπει τώρα να βρίσκεται σε ισορροπία με την φρουτώδη γεύση του κρασιού.

45-60 δευτερόλεπτα: Πολύ συχνά οι συγγραφείς του κρασιού χρησιμοποιούν τον όρο "διάρκεια" για να περιγράψουν για πόσο διάστημα τα συστατικά, η ισορροπία και η γεύση συνεχίζουν να υπάρχουν στο στόμα. Συγκεντρώνομαι στη διάρκεια του κρασιού αυτά τα τελευταία 15 δευτερόλεπτα.

Για τα μεγάλα, γεμάτα κόκκινα κρασιά του Μπορντώ, και της κοιλάδας του Ροδανού, τα Cabernets από την Καλιφόρνια, τα Barolos και τα Barbarescos από την Ιταλία, ακόμα και για μερικά "γεμάτα" σε σώμα Chardonnays, επικεντρώνομαι στο επίπεδο των τανινών στο κρασί. Όπως η ισορροπία της οξύτητας με την φρουτώδη αίσθηση είναι η κύρια έγνοιά μου τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, είναι τώρα η ισορροπία των τανινών με την φρουτώδη αίσθηση που με απασχολεί...

...Μία τελευταία επισήμανση: 60 δευτερόλεπτα είναι για μένα ο ελάχιστος χρόνος αναμονής πριν αποφασίσω για ένα κρασί. Πολλά σπουδαία κρασιά εξακολουθούν να δείχνουν την ισορροπία τους αρκετά μετά τα 120 δευτερόλεπτα. Το καλύτερο κρασί που έχω δοκιμάσει κράτησε περισσότερο από 3 λεπτά!- αυτά είναι 3 λεπτά υπέροχης ισορροπίας όλων των συστατικών.


Παρακολουθείστε ένα πολύ ενδιαφέρον video του περιοδικού Decanter σχετικά με την δοκιμή ενός κρασιού.


Αν το video δεν αρχίσει αυτόματα, πατήστε εδώ ώστε να ξεκινήσει σε νέο παράθυρο του browser.

Ο Γευσιγνώστης του ενός λεπτού