| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Η ευσυνείδητη και επαγγελματική αξιολόγηση - βαθμολόγηση κρασιών είναι μια αρκετά πολύπλοκη και κυρίως υπεύθυνη διαδικασία συγκεκριμένων κανόνων, που έχει σκοπό τη μεγιστοποίηση της αντικειμενικότητας και τη διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης εικόνας της ποιότητάς τους. Πρέπει να γίνεται από έμπειρους και ικανούς δοκιμαστές, που πρέπει να είναι αμερόληπτοι και να βρίσκονται πέρα από συμφέροντα και έχει συνήθως εμπορικούς, διαγωνιστικούς και δημοσιογραφικούς λόγους.

Αφορά στη βαθμολόγηση κάθε επί μέρους ιδιότητας του κρασιού. Το άθροισμα αυτών των βαθμών δίνει το σύνολο, τον τελικό δηλαδή βαθμό, που πολλές φορές συνοδεύεται και από κάποιον χαρακτηρισμό και σχόλια.

Όπως κάθε τέτοιου είδους αξιολόγηση, που μοιάζει με αυτή που κάνουν οι κριτικοί έργων τέχνης στις δημιουργίες των καλλιτεχνών, έχει για ευνόητους λόγους πιστούς οπαδούς και υποστηριχτές, αλλά και άσπονδους εχθρούς, που στηρίζουν τις αντιρρήσεις τους τόσο στην υποκειμενικότητα του κάθε γευσιγνώστη - δοκιμαστή, όσο και στα όποια συμφέροντα μπορεί να επηρεάζουν την κρίση του.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα βαθμολόγησης με αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Δύο όμως από αυτά έχουν επικρατήσει: αυτό με άριστα το 20 και αυτό με άριστα το 100. Το δεύτερο είναι αυτό που χρησιμοποιεί και ο γνωστότερος ίσως ανά τον κόσμο κριτικός κρασιών, ο πολύς και διάσημος Robert Parker. Συχνά συναντάμε και το σύστημα με τα αστέρια (0-5).

Από πλευράς σχέσης βαθμών, χαρακτηρισμών και αστεριών που μπορεί να αποσπάσει ένα κρασί, συναντάται χονδρικά η παρακάτω κλίμακα και αντιστοιχία (στη σκάλα με άριστα το 100, που είναι και η επικρατέστερη), που με μικρές παραλλαγές είναι διεθνώς αποδεκτή. Πρέπει να σημειωθεί πως τα κρασιά που βαθμολογούνται με βαθμό χαμηλότερο του 70 δεν προτείνονται και συνήθως απέχουν τελείως από τις παρουσιάσεις (είναι αυτά που τα χαρακτηριστικά τους δίνουν μια ανισόρροπη ή απογοητευτική εικόνα.

Ακολουθεί η κλίμακα βαθμολόγησης βάσει της 100βαθμης/20βαθμης/5βαθμης κλίμακας. Το House of Wine χρησιμοποιεί την 5βαθμη κλίμακα, και την αναπαριστά με τον αντίστοιχο αριθμό ποτηριών.

96-100/ 17-20/ 5 ποτήρια
Ένα εξαιρετικό κρασί με σημαντικό και πολύπλοκο χαρακτήρα, που αναδεικνύει όλες τις αναμενόμενες ιδιότητες ενός κλασσικού κρασιού της ποικιλίας στην οποία ανήκει. Κρασιά αυτού του μεγέθους αξίζουν ειδική προσπάθεια να βρεθούν, να αγοραστούν και να καταναλωθούν.

90-95/ 13-16/ 4 ποτήρια
Ένα ξεχωριστό κρασί εξαιρετικής πολυπλοκότητας και χαρακτήρα. Εν ολίγοις, τα κρασιά αυτής της κλάσης είναι σημαντικά κρασιά.

80-89/ 9-12/ 3 ποτήρια
Ένα κρασί μόλις πάνω από το μέτριο μέχρι πολύ καλό, με διαβαθμίσεις φινέτσας και γεύσης καθώς και χαρακτήρα, χωρίς αξιοσημείωτα ελαττώματα.

70-79/ 5-8/ 2 ποτήρια
Ένα μέτριο κρασί με λίγη σημασία, εκτός από το ότι έχει παρασκευαστεί σωστά. Στην ουσία, ένα ειλικρινές, "τίμιο" κρασί.

60-69/ 1-4/ 1 ποτήρι
Ένα κρασί κάτω από μέτριο με αξιοσημείωτα ελαττώματα, όπως πολύ μεγάλη οξύτητα και/ή τανίνες, απουσία γεύσης, ή πιθανόν άσχημης γεύσης και αρωμάτων.

50-59/ 0/ 0 ποτήρια
Ένα κρασί που θεωρείται απαράδεκτο.

Καταλήγοντας πρέπει να σημειωθεί πως η μεγάλη αδυναμία στη λογική της βαθμολογημένης αξιολόγησης του κρασιού φαίνεται στην ερώτηση: Τι είναι αυτό που κάνει ένα κρασί να περνάει το κατώφλι κάθε 10κάδας ή κάθε 5άδας, σε τι διαφέρει δηλαδή ένα κρασί που αποσπά το βαθμό 89, από αυτό που βαθμολογείται με 90; Η απάντηση πρέπει να δοθεί σε προσωπικό επίπεδο και σύμφωνα με τα πιστεύω και την ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου.

Η βαθμολόγηση των Οίνων