| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
Τι χαρακτηρίζει ένα οινοποιείο αρκετά σημαντικό, ώστε να αξίζει να το γνωρίσετε;

Όταν στο House of Wine αποφασίσαμε να σας προτείνουμε να "Γνωρίσετε τα Οινοποιεία του Ελληνικού Αμπελώνα", στόχος μα δεν ήταν να δημιουργήσουμε μια "Εγκυκλοπαίδεια" των Οινοποιείων του ελληνικού χώρου. Θέλαμε να προβάλλουμε εκείνα τα οινοποιεία που, για κάποιο λόγο, τα θεωρούμε "σημαντικά", άξια να τα γνωρίσετε. Να δημιουργήσουμε ένα κατάλογο δυναμικό, που σε αυτόν θα εντάσσονται σταδιακά τα οινοποιεία εκείνα που πληρούν τα κριτήρια επιλογής.

Ποιά όμως είναι τα κριτήρια εκείνα που κάνουν ένα οινοποιείο να αξίζει να το γνωρίσετε; H ερώτηση αυτή κυριάρχησε... και η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και τώρα, δεν έχει απαντηθεί πλήρως.

Το μέγεθος είναι ασφαλώς ένα κριτήριο. Αλλά -ασφαλώς και πάλι- το μέγεθος δεν είναι το μόνο. Η ποιότητα των κρασιών είναι επίσης ένα κριτήριο, όπως και η ιστορία ενός οινοποιείου, η θέση του στον Ελλαδικό χώρο, η επιρροή του στην περιοχή - αλλά και ένα νέο οινοποιείο μπορεί να είναι σημαντικό μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όταν η δυναμική του το κάνει να κυριαρχεί. Και αν θυμηθούμε τα μαθηματικά, δεν υπάρχει μία "ικανή και αναγκαία συνθήκη" που να κάνει ένα οινοποιείο "Σημαντικό", άξιο να το γνωρίσετε. Ναι, σε ένα βαθμό το μέγεθος είναι "αναγκαία συνθήκη", αλλά όχι ικανή να κάνει -από μόνη της- να κατατάξει ένα οινοποιείο σε αυτή την κατηγορία.

Τελικά, αποφασίσαμε...

Είναι γνώση που κάνει ένα κρασί ακόμα καλύτερο.

Ότι κανει την απόλαυση ενός κρασιού να υπερβαίνει την απλή ικανοποίηση των αισθήσεων, η γνώση των στοιχείων εκείνων που συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση της οινικής απόλαυσης, που την κάνουν να ξεπερνά το αισθητικό "άθροισμα" των αρωμάτων, γεύσεων, επιγεύσεων, χρωμάτων.

Είναι η όποια γνώση, οι συνειρμοί, οι διανοητικές λειτουργίες γύρω από κάποια χαρακτηριστικά ενός οινοποιείου, που "προσθέτουν" σε ένα πολύ καλό κρασί, δίπλα στις γεύσεις, τα αρώματα, όλα εκείνα τα "άυλα" αλλά και ταυτόχρονα τόσο απτά με την σκέψη μας χαρακτηριστικά. Είναι ακριβώς όπως και σε ένα μουσικό κομμάτι, που το άκουσμα βελτιώνεται και κάποιες φορές απογειώνεται όταν ξέρουμε τις γενικότερες "συνιστώσες" της δημιουργίας του: την ιστορία του συνθέτη, το περιβάλλον και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε, την θέση του στη συνολική πορεία του καλλιτέχνη, τις επιδράσεις του. Όλα αυτά σίγουρα δεν θα κάνουν την ασήμαντη μουσική καλύτερη, αλλά θα δώσουν στον φίλο της μουσικής και στο άκουσμα εκείνα τα επιπρόσθετα -διανοητικά πια- στοιχεία που θα κάνουν ένα πολύ καλό μουσικό κομμάτι εξαιρετικό.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον οινόφιλο. Και πιστεύουμε οτι για αυτόν είναι ακριβώς τα ίδια στοιχεία με την μουσική που θα κάνουν την απόλαυση ενός πολύ καλού κρασιού εξαιρετική, που θα απογειώσουν την οινική εμπειρία. Η ιστορία της σαμπάνιας Dom Perignion ασφαλώς παίζει σημαντικό ρόλο και στην απόλαυση, σε σχέση με μια σύγχρονη σαμπάνια, όπως και η ιστορία του Bordeaux, των Château κλπ στην οινική ικανοποίηση από ένα ερυθρό της περιοχής, σε σχέση με ένα εξ' ίσου καλό νεοκοσμίτικο.

Αυτός ήταν ο πρώτος μας στόχος όταν αποφασίζαμε τα κριτήρια επιλογής για  τα Οινοποιεία που θα σας προτείνουμε να γνωρίσετε:

Η μεγιστοποίηση της απόλαυσης ενός κρασιού μέσα από την γνώση του παραγωγού και του οινοποιείου
.

Ασφαλώς η γνώση του παραγωγού, των "ονείρων" του αλλα και των συνθηκών κάτω από τις οποίες γεννιούνται τα κρασιά του, η ιστορία του οινοποιείου και της περιοχής, οι λεπτομέρειες της παραγωγής, οι έκφραση των απόψεων των σημαντικών παραγόντων ενός οινοποιείου, είναι σημαντική και από εγκυκλοπαιδική άποψη. Και τα στοιχεία αυτά είναι που θα φέρουν τον νέο οινόφιλο πιο κοντά στο κρασί, που θα τον κάνουν ικανό να εκτιμήσει, να ξεχωρίσει τα σπουδαία και τα σημαντικά. Ακριβώς αυτός ήταν ο δεύτερος στόχος μας.

Μην απορήσετε λοιπόν αν σε αυτή την κατηγορία δείτε κάποια οινοποιεία που, με την πρώτη ματιά, φαίνονται να ξεφεύγουν από τον κοινά αποδεκτό χαρακτηρισμό του "σημαντικού". Όπως επίσης μην ψάξετε να βρείτε άλλα που μία συνιστώσα τους -π.χ. ο όγκος των πωλήσεων- θα περιμένατε να τα κατατάξει στην κατηγορία αυτή. Είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών, και κυρίως η εκπλήρωση των παραπάνω στόχων, που κάνει για το House of Wine ένα οινοποιείο άξιο να το γνωρίσουν οι φίλοι του.
 

Γνωρίστε τα Οινοποιεία του Ελληνικού Αμπελώνα