| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
ΟΙΚΙΑ ΓΚΕΝΤΙΛΙΝΗ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η Οικία Γκεντιλίνη κτίσθηκε γύρω στο 1840. Μία μεγάλη επέμβαση έγινε μετά το 1870, όταν ο νέος ιδιοκτήτης Μαρίνος Γκεντιλίνης ανέθεσε την αναμόρφωσή του στον Ερνέστο Τσίλερ, φημισμένο αρχιτέκτονα της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών και κορυφαίο εκφραστή του νεοκλασικισμού.

Δημιουργήθηκε τότε το κεντρικό διπλό κλιμακοστάσιο που οδηγούσε στον άνω όροφο, όπου μία γαλαρία μουσικών με κομψά νεοκλασικά τόξα άνοιγε προς δύο συνεχόμενες αίθουσες χορού. Στο ισόγειο, η βιβλιοθήκη-γραφείο με τους 5.000 τόμους, το δωμάτιο μουσικής με το μεγάλο πιάνο, το δωμάτιο του μπιλιάρδου, ήταν ευρύχωρα δωμάτια για τις καθημερινές κοινωνικές συναθροίσεις. Με τα τριάντα της δωμάτια, η κατοικία αυτή ήταν από τις μεγαλύτερες της πόλης. Όλοι οι χώροι διακοσμήθηκαν με οροφογραφίες και εμπλουτίστηκαν με πολυελαίους, χαλιά, πίνακες, έπιπλα, ασημικά – τα περισσότερα φερμένα από την Ευρώπη.

Με τη μορφή αυτή το κτίριο διατηρήθηκε μέχρι τους σεισμούς του 1953 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην κοινωνικο-πολιτική ζωή του Αργοστολιού. Γνώρισε το απόγειο της μεγαλοαστικής του χρήσης επί δημαρχίας του βενιζελικού Σπύρου Φωκά-Κοσμετάτου, ο οποίος είχε νυμφευθεί την κόρη του Μαρίνου Γκεντιλίνη, την Μαρία-Άννα.

Η Οικία Γκεντιλίνη έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, παρόλο που συνεχίζει να της λείπει ο άνω όροφος. Το 2006-2007, ο δισέγγονος του Μαρίνου Γκεντιλίνη (και ιδρυτής του οινοποιείο Gentilini), Σπύρος Κοσμετάτος, ανέλαβε μία εκτεταμένη συντήρηση και ανασύσταση ορισμένων χώρων, όπως η βιβλιοθήκη.

Παραμένει έτσι το σπίτι αυτό μοναδικός μάρτυρας της αστικής αρχιτεκτονικής του νησιού, περικλείοντας μέσα στους χώρους του τη δυναμική ενός συγκεκριμένου πολιτισμού που έχει εκλείψει.

Το Αρχοντικό Gentilini