Το Οινοποιείο

Το κτήμα Σκούρα βρίσκεται στην Βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, στην Αργολίδα, δίπλα στην Κορινθία και την Αρκαδία, στο δρόμο προς Άργος και ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, στο χωριό Μαλανδρένι.

Σε περίπου μιάμιση ώρα δρόμο (138 χλμ) από την Αθήνα, με άριστη προσβασιμότητα, αφού σχεδόν όλη η διαδρομή γίνεται μέσω Εθνικής οδού, και μόνο τα τελευταία 6 χλμ. γίνονται μέσω επαρχιακής οδού.

Είναι πολύ σημαντικό για ένα επισκέψιμο οινοποιείο να βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο αστικό συγκρότημα, την Αθήνα. Είναι δε εξ' ίσου σημαντικό να βρίσκεται κοντά σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικούς χώρους, τουριστικούς προορισμούς, πόλεις ή χωριά με ενδιαφέρον, παραλίες κλπ. Μόλις 26χλμ. (18 min) από την Αρχαία Νεμέα, 15χλμ (19 min) από τις Μυκήνες, 22χλμ (26 min) από το Ναύπλιο, 54χλμ (55 min) από την Στυμφαλία, δίνει την ευκαιρία στον φίλο του κρασιού να συνδυάσει την επίσκεψή του στο οινοποιείο με την επίσκεψη κάποιου ή κάποιων από όλους αυτούς τους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται τόσο καντά του! Θα λέγαμε ότι αποτελεί ιδανικό σημείο Οινοτουρισμού, γιατί αυτή ακριβώς η δυνατότητα αποτελεί ουσιαστικά και τον ορισμό του Οινοτουρισμού.

Κοντά στο οινοποιείο γενικότερα, υπάρχουν πολλά ακόμη αξιοθέατα εκτός των προηγουμένων. Μερικά από αυτά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας, ο Αρχαίος Ναός του Δία, η Τίρυνθα, το Ηραίο, η Αρχαία Αγορά του Άργους και το Αρχαίο Θέατρο και το Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Τέλος, στον εξαιρετικά δημοφιλή προορισμό του Ναυπλίου, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και να διασκεδάσει στα πολλά εστιατόρια και καφέ της πόλης.

Το οινοποιείο εντυπωσιάζει ήδη τον επισκέπτη με την άφιξή του εκεί: Κτίριο επιβλητικό, με αυστηρή αρχιτεκτονική επηρεασμένη από την ελληνική παράδοση, με τεράστιο χώρο στάθμευσης...

Εντυπωσιακή και η είσοδος του Οινοποιείου: Ο επισκέπτης συναντά μπροστά του μόλις μπει την ωραιότατη συλλογή των κρασιών του οινοποιείου σε ένα ειδικά κατασκευασμένο για το σκοπό αυτό stand.

Αριστερά, η είσοδος του πρατηρίου οίνων και το περίφημο πλέον bistro -όπως ονομάζεται ο βασικός χώρος υποδοχής και δοκιμής οίνων του Οινοποιείου, ένα πραγματικό bistro, με ωραιότατη, τεράστια μπάρα, πλήρως εξοπλισμένο μπαρ, ανοικτή κουζίνα, καθιστικό και χώρο εστίασης, που από την μιά πλευρά βλέπει προς τους αμπελώνες και από την άλλη στην μεγάλη βεράντα-πλατεία, όπου και εκεί φιλοξενούνται το καλοκαίρι γεύματα και γευσιγνωσίες.Στη συνέχεια θα συναντήσει ο επισκέπτης το Εργαστήριο Αναλύσεων, όπου εξειδικευμένοι οινολόγοι και γεωπόνοι ελέγχουν κρασιά και αμπέλια, διεξάγουν ερευνητικά και πειραματικά πρωτόκολλα, και θα οδηγηθεί στους εντυπωσιακούς και τεχνολογικά απόλυτα σύγχρονους χώρους οινοποίησης: 80(!) απαστράπτουσες ανοξείδωτες δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας για την ζύμωση και τις άλλες κατεργασίες του κρασιού, χώρος υποδοχής σταφυλιού, με τα πιο μοντέρνα πιεστήρια και δυνατότητα οινοποίησης 800 τόνων σταφυλιού, η εμφιαλωτική γραμμή, με δυνατότητα εμφιάλωσης 3000 φιαλών την ώρα, σε έναν ξεχωριστό, λαμπερό, υγειονομικά άριστο χώρο, τρείς αποθήκες φύλαξης του εμφιαλωμένου κρασιού ελεγχόμενης θερμοκρασίας +16ο C και υγρασίας 60%, που εγγυώνται στην σωστή εξέλιξη των κρασιών μας μέσα στην φιάλη.

Tέλος το εντυπωσιακό κελάρι των χιλίων δρύινων βαρελιών, με σταθερή θερμοκρασία +14ο C και υγρασία 70%, όπου τα κρασιά του κτήματος ωριμάζουν κάτω από ιδανικές συνθήκες...

Το κελάρι του κτήματος Σκούρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κελάρια ανάμεσα σε αυτά των ελληνικών οινοποιείων. "Τοίχοι απο παραδοσιακό τούβλο, μοναστηριακό τραπέζι, πάγκος γευσιγνωσίας, υποβλητικός φωτισμός και αμέτρητα ξύλινα βαρέλια παραταγμένα σε σειρές σαν στοιχισμένοι στρατιώτες. Σε αυτό το χώρο, καθισμένοι γύρω από το μοναστηριακό τραπέζι, δοκιμάσαμε τέσσερα εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, διαβαθμισμένα με τρόπο που κάθε ένα αναδείκνυε τη διαφορετικότητα και τον γευστικό πλούτο του επόμενου. Στο κέντρο του τραπεζιού υπήρχε μια πιατέλα με ελληνικά τυριά, αλλαντικά και διάφορα ψωμάκια που συνόδεψε τέλεια τη δοκιμή μας." γράφει ένας επισκέπτης του οινοποιείου στο TripAdvisor...


Περιφερειακά βρίσκονται φωτισμένες "κόγχες" με αποθηκευμένες φιάλες όλων των κρασιών, και στο βάθος τα ειδικά βαρέλια παλαίωσης, καμάρια του Γιώργου Σκούρα... Αλλά ας αφήσουμε τον ίδιο τον οινοποιό να κάνει την παρουσίαση του χώρουΕδώ γίνονται οι περίφημες γευσιγνωσίες, γεύματα σε ομάδες επισκεπτών -όπως και στο bistro, η επιλογή μεταξύ των δύο εναπόκειται στους επισκέπτες αλλά και στον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στο γεύμα, αλλά και οι παρουσιάσεις των κρασιών του κτήματος από συνεργάτες του κτήματος ή από τον ίδιο το Γιώργο Σκούρα.

Θα μείνουμε ειδικά στις παρουσιάσεις. Στον επιβλητικό αυτό χώρο, και σε ομάδες επισκεπτών, όπου όλοι κάθονται, είναι πραγματικά απόλαυση να παρακολουθήσει κανείς παρουσίαση από τον ίδιο το Γιώργο Σκούρα. Είναι ασφαλώς ο top performer στο χώρο του κρασιού, πραγματικά ασυναγώνιστος, και αποτελεί ιδιαίτερη εμπειρία να τον παρακολουθεί κάποιος. Με άνεση στην ομιλία, ευρηματικός, με φιλικότητα προς το κοινό που τον παρακολουθεί και με χιούμορ, θα κρατήσει τους ακροατές του σε διαρκή εγρήγορση με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται όσο συνεχίζεται η παρουσίαση.

Αλλά... παρακολουθείστε τα video των παρουσιάσεων του Γιώργου Σκούρα σε επίσκεψη του HOW Club, και θα καταλάβετε το νήμα των παραπάνω.