| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης
 
Η αξία των περισσότέρων οινοποιείων έγκειται στην ποιότητα των κρασιών τους. Κάποιων άλλων στην προσπάθεια ανάδειξης τοπικών ποικιλιών. Το Κτήμα Θεοδωρακάκου συνδυάζει ιδανικά και τα δύο, με ποιοτικά, εκλεκτά κρασιά από γηγενείς ποικιλίες της Λακωνίας και των γύρω περιοχών...

Ο Νίκος Θεοδωρακάκος πιστεύει ακράδαντα στο μέλλον της βιολογικής καλλιέργειας. Την θεωρεί μάλιστα "υποχρέωσή του", υποχρέωση της οικογένειας προς την κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά λέει. Γι' αυτό και o αμπελώνας έχει ενταχθεί από το 1996 στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούν από τον οργανισμό ΔΗΩ.

Εμείς, από την άλλη, εκτιμούμε το ίδιο αν όχι περισσότερο την δεύτερη "αγάπη" του Νίκου: Την καλλιέργεια και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών. Οι λακωνικές ποικιλίες Κυδωνίτσα και Μαυρούδι, καθώς και η τοπική Μονεμβασιά αποτελούν συστατικά όλων σχεδόν των οίνων του κτήματος, και καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο συστηματικά στον αμπελώνα της οικογένειας.

Ο ενιαίος αμπελώνας των 300 στρεμμάτων βρίσκεται στην Λακωνία, στο χωριό Δαφνί, επάνω στον δρόμο από τη Σπάρτη στη Μονεμβασία και τη Μάνη, 17 χιλιόμετρα μετά τη Σπάρτη.

Από αυτή την περιοχή σύμφωνα με την παράδοση, προμηθεύονταν κρασί μέσω του λιμανιού της Μονεμβασιάς, οι άρχοντες της Πόλης, γνωρίζοντας το κρασιά λόγω της στενής σχέσης τους με τον γειτονικό Μυστρά.

Ο Αμπελώνας
 

Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα από τον παππού Νικόλα. Το 1970 ο Γεώργιος Θεοδωρακάκος φύτεψε τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της περιοχής, ωθώντας και άλλους κατοίκους να ασχοληθούν συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

Στα 300 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων, με θέα προς Ταΰγετο και Πάρνωνα αλλά και προς την λακωνική πεδιάδα, καλλιεργούνται με παραδοσιακό τρόπο σπάνιες τοπικές ποικιλίες, η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι, που απαντώνται αποκλειστικά στη Λακωνία. Το ποικιλιακό δυναμικό συμπληρώνεται με την επίσης τοπική Μονεμβασιά και τις πανελλαδικά γνωστές Ασύρτικο, Ροδίτη και Αγιωργίτικο. Οι μικρές αποδόσεις των αμπελώνων που δεν ξεπερνούν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, συμβάλλουν σημαντικά στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών.

Οι αμπελώνες έχουν ενταχθεί από το 1996 σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επίτευξη μικρών στρεμματικών αποδόσεων. Όλα τα κρασιά παράγονται από σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων και χαρακτηρίζονται ως Λακωνικοί Τοπικοί Οίνοι.

Video Γευσιγνωσίας
Ροζέ Μαυρούδι Κυδωνίτσα
 
 

Κτήμα Θεοδωρακάκου