Για να εξασφαλίσετε την λήψη των e-mails, παρακαλούμε προσθέστε το info@houseofwine.gr στον κατάλογο των διευθύνσεών σας
 
Τεύχος 12ο, Σεπτεμβριος 2010
Σε αυτό το τεύχος
House of Wine Videos
Ο Θόδωρος Λέλεκας δοκιμάζει για εσάς τα κρασιά που σας προτείνουμε, και αναλύει τις γεύσεις, τα αρώματα του καθ' ενός μέσα από πρωτότυπα videos
Τώρα, δίπλα από τον τίτλο πολλών κρασιών θα βρείτε την εικόνα της κάμερας. Που σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο κρασί υπάρχει video γευσιγνωσίας.
Δείτε όλα τα Videos των γευστικών δοκιμών των κρασιών μας
 
Τα δικά μας
Η Προσφορά της Πέμπτης.
Τώρα, κάθε Πέμπτη, με ένα ειδικό email σε όσους φίλους επιθυμούν να το λαμβάνουν, θα προσφέρουμε τουλάχιστον ένα κρασί σε ειδική τιμή, μόνο για τους εγγεγραμμένους φίλους μας.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτό το email της προσφοράς μας, δηλώστε το ενημερώνοντας το προφίλ σας! Είναι εύκολο! Από οποιοδήποτε email  πατήστε τον σύνδεσμο [Ενημερώστε το προφιλ σας] , και όταν εμφανιστεί η φόρμα του προφίλ σας, επιλέξτε Ναι στο αντίστοιχο πεδίο, και στην συνέχεια πατείστε το πλήκτρο [Ενημέρωση Προφίλ]
Γραφτείτε ΤΩΡΑ και θα λάβετε την πρώτη προσφορά μας την επόμενη Πέμπτη!

Γρήγορη Επιλογή.
Δεν έχετε το χρόνο να δείτε τις 1000+ ετικέτες του House of Wine; Επιλέξτε τη Γρήγορη Επιλογή και θα σας βοηθήσουμε να κάνετε τη καλύτερη αγορά! Εύκολα, απλά, γρήγορα.
Μάθετε περισσότερα...

Ρωτήστε μας για το κρασί
Απαντάμε στις ερωτήσεις σας - σε όποια ερώτηση έχει σχέση με το κρασί και οτιδήποτε γύρω από αυτό. Απαντάμε στις απορίες σας σχετικά με τα πάντα: από το σταφύλι, την ποικιλία, το φύτεμά του, τον τρύγο, την οινοποίηση, την παλαίωση, την ιστορία, μέχρι τι κρασί ταιριάζει με το δείπνο που ετοιμάζετε. Ρωτήστε μας για ότι σας ενδιαφέρει, - Θα σας απαντήσουμε προσωπικά, στο email που θα μας δώσετε, και η απάντησή μας, μαζί με την ερώτησή σας - ανώνυμη -, θα εμφανιστεί στην αντίστοιχη κατηγορία των ερωτήσεων-απαντήσεων του House of Wine.

 
Το House of Wine παραδίδει στα μέτρα σας

Όλες οι εντός Αττικής παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 60 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), μπορούν να παραδοθούν μέσα σε μια προθεσμία 5 ημερών χωρίς κόστος μεταφορικών. Που σημαίνει ότι, αν συγκεντρώσετε τις παραγγελίες σας, θα επωφεληθείτε τα μεταφορικά. Και που σημαίνει επίσης, ότι θα παραλάβετε την παραγγελία σας το αργότερο μέσα σε 5 ημέρες. Γιατί, ανάλογα με τα δρομολόγιά μας, μπορεί να την παραλάβετε πολύ νωρίτερα.
Εκτός Αττικής επίσης μειώθηκαν δραστικά οι τιμές των μεταφορικών. Δείτε τις μειώσεις την ώρα της παραγγελίας.


Βρείτε μας στο Twitter και στο Facebook
Τώρα  θα μας βρείτε ΚΑΙ στο Facebook και μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Twitter. Έτσι, το Ηouse of Wine θα είναι πάντα κοντά σας με προτάσεις, προσφορές και πληροφόρηση

House of Wine Club

House of Wine Club: Ένα Wine Club διαφορετικό απ' ότι μέχρι σήμερα γνωρίσατε...

Εμείς το λέμε -χάριν συντομίας- HOW Club... και είναι αλήθεια ότι απαντά σε όλα σχεδόν τα HOW των ελλήνων οινοφίλων.

Θ. Λέλεκας  Κάτω από την διεύθυνση του γνωστού Δημοσιογράφου  Οίνου Θόδωρου Λέλεκα, το How CLUB φιλoδοξεί
να αποτελέσει μια ζωντανή και δραστήρια ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ οινόφιλων, ένα πραγματικό «σπίτι του κρασιού», όπου στους φιλόξενους χώρους του οι φίλοι του κρασιού θα βρίσκουν άρθρα σχετικά με το κρασί, νέα για το κρασί από όλο τον κόσμο, συνδέσμους (links) σε αξιόλογα sites, προτάσεις βιβλίων, ευκαιρίες αγορών, ειδικές προσφορές μόνο για τα μέλη του Wine Club, τακτικές γευσιγνωστικές εκδηλώσεις, και πολλά άλλα που θα διαβάσετε στην ειδική ενότητα παρακάτω ή που θα προκύψουν από δικές σας προτάσεις, και στις οποίες είμαστε πάντοτε ανοικτοί να ακούσουμε και να υιοθετήσουμε.

Γνωρίστε το... και δεν θα χάσετε!

 
Τα κρασιά του Club
Club Wines
Κάποια κρασιά έχουν αυτό το "κάτι", που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Είναι πολύπλοκα, εκλεκτά, και σίγουρα δεν είναι... της σειράς. Στα Club Wines λοιπόν θα βρείτε αυτά τα λευκά, ροζέ ή ερυθρά κρασιά, από τον Ελληνικό αλλά και από τον διεθνή αμπελώνα, που προορίζονται συγκεκριμένα για τα μέλη του House of Wine Club. Εμείς τα επιλέξαμε και σας τα προσφέρουμε στις πιο ελκυστικές τιμές της αγοράς. Εσείς έχετε μόνο μία υποχρέωση: να τα απολαύσετε!

Μάθετε περισσότερα...

 
Αυτό το μήνα
Οι προσφορές του Σεπτεμβρίου θα ικανοποιήσουν κάθε οινόφιλο
Δείτε τις προτάσεις μας για τα κρασιά της εβδομάδας, τα νέα μας προϊόντα και τα Best Sellers του House of Wine
Δείτε επίσης τις Προσφορές της Εβδομάδας, όπου θα βρείτε κάθε εβδομάδα εξαιρετικά κρασιά σε προσφορά.
 
Διαβάστε

Διαβάστε στο House of Wine άρθρα που ασφαλώς θα ενδιαφέρουν τους φίλους του οίνου.

 
ΟΙΝΟλόγιο
Ο Θόδωρος Λέλεκας μας ταξιδεύει με τα άρθρα του στο κόσμο του κρασιού
 
Όλα τα νέα του House of Wine. Ενημερωθείτε για ότι οργανώνουμε για τα μέλη μας στα πλαίσια του House of Wine Club
 
Τα εν Οίκω... εν δήμω
Θέματα, προτάσεις, ανακοινώσεις, σχόλια, απόψεις, διατυπωμένα ελεύθερα και αδέσμευτα.
 
Άρθρα από σημαντικούς οινογνώστες αλλά και φίλους του κρασιού που το houseofwine.gr έχει την χαρά να φιλοξενεί
Τα πρόσφατα νέα του Κρασιού στην Ελλάδα, ειδήσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις, και οι σημαντικότερες εξελίξεις στον χώρο του Οίνου από όλο τον κόσμο ..
 
Εκδηλώσεις

Παρακολουθείστε  τις εκδηλώσεις που οργανώνουν τόσο το House of Wine για πελάτες και φίλους, όσο και το HOW Club για τα μέλη του.

Ανταποκρινόμενοι στις δικές σας επιθυμίες, προγραμματίζουμε ήδη γευσιγνωστικά δείπνα, παρουσιάσεις παραγωγών, συνδυασμούς του κρασιού με τα πιο απρόσμενα και πρωτότυπα στοιχεία του σημερινού lifestyle, εκδρομές και επισκέψεις σε οινοποιεία της Ελλάδας, ταξίδια στις γνωστότερες οινοπαραγωγικές ζώνες του διεθνούς οινικού άτλαντα, και άλλα πολλά.

Μετά την τόσο πετυχημένη "Πρόβα Χριστουγέννων" ακολούθησε η γευσιγνωσία κρασιών με τυριά στο Wine&Cheese Pairing στο εστιατόριο Milos στο Hilton. Παρακολουθείτε λοιπόν τις αντίστοιχες σελίδες μας.

 
Επικοινωνία

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με εσάς και το House of Wine, ή σχετικό με το ενδιαφέρον σας για τον οίνο και τα προϊόντα μας. Θα χαρούμε να μιλήσουμε μαζί σας, να σας ακούσουμε, να βοηθήσουμε όπου και όπως μπορούμε.
Αν δυσκολεύεστε με την παραγγελία σας, τηλεφωνείστε μας, θα σας βοηθήσουμε στην επιλογή σας και θα κάνουμε μαζί την παραγγελία για λογαριασμό σας

Για γραπτή επικοινωνία, συμπληρώστε την Φόρμα Επικοινωνίας

Για οποιοδήποτε θέμα, μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα:

  •  Τηλεφωνικό Κέντρο: 801-111-WINE(9463) (αστική χρέωση από όλη την Ελλάδα)
  • Τηλεφωνικό Κέντρο: 210-6773315 (για κλήση από κινητό ή σταθερό)
  • Fax: 210-6743208

Το τηλεφωνικό μας κέντρο λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 18:00.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας εκτός των παραπάνω ωρών παρακαλούμε καλέστε, αφήστε το μήνυμά σας και το τηλέφωνό σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Live Chat Όταν επισκέπτεσθε τις ιστοσελίδες μας, μπορείτε οποτεδήποτε να
χρησιμοποιήσετε το Live help, και να πάρετε βοήθεια μέσω Chat με το συνεργάτη μας που θα βρίσκεται online.
Και όπως θα διαπιστώσετε, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πάντοτε ένας συνεργάτης μας είναι Online.
 
Ο Λογαριασμός μου
Ενημερώστε την διεύθυνση email σας, τις διευθύνσεις αποστολής προϊόντων, δείτε την κατάσταση των παραγγελιών σας, τις προηγούμενες παραγγελίες σας... όλα μέσα από τον Λογαριασμό σας, αφού πρώτα συνδεθείτε με το House of Wine..

Αν δεν έχετε λογαριασμό στο House of Wine, μπορείτε να αποκτήσετε εδώ.
 
Προηγούμενα τεύχη
Προηγούμενα Τεύχη
Newsletter Οκτωβρίου 2009
Newsletter Νοεμβρίου 2009
Newsletter Δεκεμβρίου 2010
Newsletter Ιανουαρίου 2010 
Newsletter Φεβρουαρίου 2010 
Newsletter Μαρτίου 2010 
Newsletter Απριλίου 2010 
Newsletter Μαίου 2010 
Newsletter Ιουνίου 2010 
Newsletter Ιουλίου 2010 
Newsletter Αυγούστου 2010 
 
Αγαπητοί Φίλοι,

Σεπτέμβρης ο τρυγητής... Σεπτέμβρης, το τέλος των διακοπών.

Αλλά και ο μήνας των γενεθλίων μας! Που σκοπεύουμε να τα γιορτάσουμε, μαζί με εσάς, τους φίλους του House of Wine, με μια πρωτότυπη διαδικτυακή εκδήλωση!

Επιστρέφουμε λοιπόν και εμείς στην τακτική μας επικοινωνία, που λόγω διακοπών (δικών σας και δικών μας) είχε προσωρινά περιοριστεί στην Προσφορά της Πέμπτης. Επιστρέφουμε με κέφι, όρεξη για δουλειά, με αισιοδοξία για το αύριο, και με πολλές νέες ιδέες που θα μας δώσουν την δυνατότητα να σας προσφέρουμε νέες εμπειρίες στον χώρο που όλοι μας αγαπάμε.

Έτσι λοιπόν, για να ξεκινήσουμε, και αφού πούμε λίγα λόγια για τον Σεπτέμβρη τον Τρυγητή, θα σας παρουσιάσουμε μία νέα επιλογή που θα έχετε κατά την περιήγησή σας στις ιστοσελίδες του House of Wine: Την γνωριμία με τα Οινοποιεία του Ελληνικού Αμπελώνα. Με εκείνα τα οινοπoιεία βέβαια που αξίζει να γνωρίσετε.

Στην συνέχεια θα επανέλθουμε σε ένα εξαιρετικό κρασί, με το οποίο ξεκινήσαμε πέρυσι την πορεία μας στο Διαδίκτυο: Το θαυμάσιο Château Certan de May de Certan του 2001, από το οποίο ελάχιστες φιάλες είναι στην διάθεση όσων προλάβουν!

Ακολουθούν τα κρασιά του Μπάκη Τσάλκου και της Οινογένεσης, που βρίσκονται πιά στα διαδικτυακά μας ράφια, έτοιμα να τα απολαύσετε..

Τέλος, κλείνουμε το τεύχος του Σεπτεμβρίου με μια αναφορά στα "ιερά τέρατα" του διεθνούς οινικού χώρου: Στους  Masters of Wine και στους Μaster Sommeliers. Mάθετε τα πως και τα γιατί της ιδιαίτερης αυτής "κάστας" των ειδικών.

Ευχόμαστε σε όλους καλό Φθινόπωρο...

House of Wine

 
Στις 21 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας!

Τα πρώτα μας γενέθλια. Tο House of Wine γίνεται ενός έτους.
Και σκοπεύουμε να τα γιορτάσουμε, την ημέρα εκείνη, με πολλά δώρα και πολλές εκπλήξεις για τους φίλους μας που μας στήριξαν και αγκάλιασαν την προσπάθειά μας.

Μέχρι τότε όμως, αν έχετε αγοράσει προϊόντα μας, περιμένουμε την δική σας συμμετοχή!  Την άποψή σας για εμάς, τα σχόλιά σας με την ευκαιρία των γενεθλίων μας. Που είναι καλοδεχούμενα, είτε θετικά είτε αρνητικά, και που πολλά θα δημοσιευτούν σε ειδική σελίδα μας και στην ενημέρωση εκείνης της ημέρας.

Όσοι φίλοι πελάτες μας θέλουν να γράψουν την άποψή τους για το House of Wine, μπορούν να το κάνουν στην ειδική φόρμα επικοινωνίας, ή στέλνοντας email στο comments@houseofwine.gr. και θα συμμετάσχουν στην κλήρωση μιας σειράς κρασιών-έκπληξη!

Όλοι όμως, πελάτες, επισκέπτες, φίλοι είσαστε προσκεκλημένοι στην διαδικτυακή γιορτή του House of Wine. Μια γιορτή πρωτότυπη, με εκπλήξεις, πάρα πολλά δώρα, διαγωνισμούς κλπ. που θα εμφανίζονται όλη την ημέρα των γενεθλίων μας, μια γιορτή που δεν έχει ξαναγίνει στο Διαδίκτυο!

Στην εορταστική μας επικοινωνία που θα ακολουθήσει μέχρι την ημερομηνία των γενεθλίων μας, θα σας κρατάμε ενήμερους για το τι θα συμβεί την 21η Σεπτεμβρίου.

Μην χάσετε την Διαδικτυακή γιορτή του House of Wine στις 21 Σεπτεμβρίου. Θα διασκεδάσετε και δεν θα χάσετε!
 
"Σεπτέμβρη με βαφτίσανε
Μα τρυγητή με λένε
Αλλού με λεν Τρυγομηνά
Στην Ήπειρο και Πετμεζά.
"

"Τρυγητής" είναι το πιο διαδεδομένο όνομα του Σεπτέμβρη στην λαϊκή παράδοση. Και αυτό γιατί, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ο τρύγος γίνεται το Σεπτέμβρη.

Παλαιότερα η έναρξη του τρύγου καθοριζόταν από την κοινότητα, και ήταν συνήθως αργία για τα σχολεία. Η συμμετοχή της κοινωνίας ήταν καθολική, και ο τρύγος έπαιρνε τον χαρακτήρα πανηγυριού. Το ρητό "Θέρος, Τρύγος, Πόλεμος" εκφράζει τα τρία γεγονότα σε μια κοινωνία που δεν σηκώνουν αναβολή! Μια φράση που δείχνει πόσο απαραίτητη είναι η αλληλεγγύη και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις, πόσο καθοριστική είναι η συμβολή όλων  στο μάζεμα των σταφυλιών. Και "Θέρος" είναι ο θερισμός, και όχι το ...καλοκαίρι, όπως πολλοί επεξηγούν την λέξη και το ρητό δεν βγάζει νόημα.
Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει, η τεχνολογία και η επιστήμη να έχουν αλλάξει τον τρόπο "διεξαγωγής" και των τριών συνιστωσών του ρητού, αλλά ο τρύγος δεν παύει, ακόμα και σήμερα, να είναι μια γιορταστική διαδικασία, όπως και παλιά. Και τα "χέρια" είναι πάντα απαραίτητα.

Αυτό λοιπόν το μήνα (και σε ορισμένες περιοχές από τον Αύγουστο), σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, ο τρύγος έχει ξεκινήσει. Aρχή έγινε με την Σαντορίνη και τα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζεται στην Κρήτη, στα Ιόνια νησιά, στην Στερεά, την Εύβοια και στην Βόρεια Ελλάδα. Σε ορισμένα μέρη, οι οινοποιήσεις έχουν ήδη αρχίσει, τα κρασιά του 2010 ετοιμάζονται, και όλοι οι παράγωγοί αναφέρουν ότι είναι μια χρονιά με μικρές σχετικά με τις προηγούμενες αποδόσεις, αλλά με πολύ καλή ποιότητα.

Εμείς, στο House of Wine, παρακολουθούμε και περιμένουμε τις φιάλες να φτάσουν -εν καιρώ- στις αποθήκες μας και από εκεί σε εσάς.

Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρύγο, διαβάστε το άρθρο "Θέρος, Τρύγος, Πόλεμος" του Διευθυντή του How Club Θόδωρου Λέλεκα.
Η πρώτη από τις (πολλές) νέες επιλογές που επιφυλάσσουμε στους φίλους μας που επισκέπτονται το House of Wine είναι η "Γνωριμία με τα Oινοποιεία του Ελληνικού Aμπελώνα".

Τι χαρακτηρίζει όμως ένα οινοποιείο αρκετά σημαντικό, ώστε να αξίζει να το γνωρίσετε;
Όταν στο House of Wine αποφασίσαμε να σας προτείνουμε να "Γνωρίσετε τα Οινοποιεία του Ελληνικού Αμπελώνα", στόχος μα δεν ήταν να δημιουργήσουμε μια "Εγκυκλοπαίδεια" των Οινοποιείων του ελληνικού χώρου. Θέλαμε να προβάλλουμε εκείνα τα οινοποιεία που, για κάποιο λόγο, τα θεωρούμε "σημαντικά", άξια να τα γνωρίσετε. Να δημιουργήσουμε ένα κατάλογο δυναμικό, που σε αυτόν θα εντάσσονται σταδιακά τα οινοποιεία εκείνα που πληρούν τα κριτήρια επιλογής.

Ποιά όμως είναι τα κριτήρια εκείνα που κάνουν ένα οινοποιείο να αξίζει να το γνωρίσετε; H ερώτηση αυτή κυριάρχησε, και η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και τώρα, δεν έχει απαντηθεί πλήρως.

Το μέγεθος είναι ασφαλώς ένα κριτήριο. Αλλά -ασφαλώς και πάλι- το μέγεθος δεν είναι το μόνο. Η ποιότητα των κρασιών είναι επίσης ένα κριτήριο, όπως και η ιστορία ενός οινοποιείου, η θέση του στον Ελλαδικό χώρο, η επιρροή του στην περιοχή - αλλά και ένα νέο οινοποιείο μπορεί να είναι σημαντικό μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όταν η δυναμική του το κάνει να κυριαρχεί. Και αν θυμηθούμε τα μαθηματικά, δεν υπάρχει μία "ικανή και αναγκαία συνθήκη" που να κάνει ένα οινοποιείο "Σημαντικό", άξιο να το γνωρίσετε. Ναι, σε ένα βαθμό το μέγεθος είναι "αναγκαία συνθήκη", αλλά όχι ικανή  -από μόνη της- να κατατάξει ένα οινοποιείο σε αυτή την κατηγορία.

Τελικά, αποφασίσαμε...

Είναι γνώση που κάνει ένα κρασί ακόμα καλύτερο.

Ότι δηλαδή κάνει την απόλαυση ενός κρασιού να υπερβαίνει την απλή ικανοποίηση των αισθήσεων, η γνώση των στοιχείων εκείνων που συμβάλλουν στην μεγιστοποίηση της οινικής απόλαυσης, που την κάνουν να ξεπερνά το αισθητικό "άθροισμα" των αρωμάτων, γεύσεων, επιγεύσεων, χρωμάτων.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο εισαγωγικό σημείωμα της ενότητας αυτής.

Εδώ θα σας πούμε ότι το πρώτο οινοποιείο που εντάξαμε στην νέα αυτή ενότητα είναι το Gentilini στην Κεφαλονιά, και όπως θα διαπιστώσετε, όχι άδικα!
 
Γνωρίστε τα Οινοποιεία του Ελληνικού Αμπελώνα
Όσοι μας παρακολουθούν από την αρχή, θα θυμούνται ότι ξεκινήσαμε την πορεία μας στο Διαδίκτυο με ένα σπάνιο, μοναδικό κρασί: Το πολυβραβευμένο Château Certan de May de Certan του 2001, που είχε γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους φίλους μας και εξαντλήθηκε σχεδόν άμεσα.

Αποκλειστικά για τους οινόφιλους, το εξαιρετικό ρωμαλέο ερυθρό από το Bordeaux, και συγκεκριμένα από το Pomerol, το διάσημο για την ποιότητά του Château, με βαθμολογία 93/100 από τον Robert Parker.

Ξαναγυρίζουμε σε αυτό σήμερα, που βρισκόμαστε πολύ κοντά στα πρώτα μας γενέθλια, για να πούμε στους φίλους του ποιοτικού, Γαλλικού κρασιού ότι εξασφαλίσαμε ελάχιστες φιάλες, που θα τις διαθέσουμε άμεσα και με σειρά προτεραιότητας.
Château Certan de May de Certan 2001
Château Certan de May
Ένα εξαιρετικό κρασί από το Pomerol, το αμπέλι του οποίου απέχει λίγα μόλις μέτρα από αυτό του περίφημου Petrus. Η ειδική του τιμή το καθιστά μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει κανείς ένα μεγάλο κρασί του Bordeaux είτε για τη συλλογή του, είτε για να περιποιηθεί καλεσμένους που πραγματικά θα το εκτιμήσουν.

Με απεριόριστη δυνατότητα παλαίωσης, το σπάνιο αυτό κρασί είναι ήδη έτοιμο -αν το επιθυμείτε- να το απολαύσετε άμεσα.
Μάθετε περισσότερα ή παραγγείλετε ΤΩΡΑ...

  Ο Μπάκης Τσάλκος είναι ασφαλώς γνωστότερος από το δημιούργημά του, το Κτήμα Οινογένεσις. Και αυτό γιατί ήταν επί πολλά ο οινολόγος του κτήματος Nico Lazaridi, αλλά και δημιουργός του τόσο πετυχημένου Μαγικού Βουνού. Έχει σπουδάσει οινολογία στη Γαλλία, και τα τελευταία χρόνια
ασχολείται με το δικό του οινοποιείο, το Κτήμα Οινογένεσις, στην πατρίδα του, το Δοξάτο της Δράμας.

Είναι χαρά μας η ένταξη των δημιουργημάτων του Μπάκη Τσάλκου στα προιόντα που προωθούμε και υποστηρίζουμε. Σας τα παρουσιάζουμε σήμερα, και σας τα προτείνουμε.
Φεγγίτες - Λευκός 2009
Οινογένεσις ΑΕ
Κομψό λευκό κρασί που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την δυναμική των ποικιλιών του χαρμανιού του. Είναι ισορροπημένο και διακριτικό σε μύτη και στόμα, με ευχάριστα καλοκαιρινά αρώματα και πολύ καλή οξύτητα, και τελειώνει όμορφα με μακρά και λεπτή επίγευση.
Μάθετε περισσότερα...

Φεγγίτες - Ερυθρός 2008
Οινογένεσις ΑΕ
Απόλυτα πλήρες ερυθρό κρασί με όμορφα ποικιλιακά αρώματα σε μύτη και στόμα. Είναι στρογγυλό και ώριμο, με ευγενείς τανίνες και επίγευση που διαρκεί. 'Ενα ένα φιλικό, ολοκληρωμένο ερυθρό κρασί που συνδυάζεται εύκολα και απολαμβάνεται πολύ ευχάριστα.
Μάθετε περισσότερα...

Φεγγίτες - Ροζέ 2009
Οινογένεσις ΑΕ
Οι Ροζέ Φεγγίτες είναι ένα πικάντικο και διαφορετικό ροζέ κρασί που ξεχωρίζει από τα περισσότερα της κατηγορίας του. Με νότες λουλουδιών και μπαχαρικών σε μύτη και στόμα και πολύ σωστή οξύτητα, μας δίνει άπειρες δυνατότητες συνδυασμών με μεζεδάκια και φαγητό στο τραπέζι.
Μάθετε περισσότερα...

Δέκα - Λευκός 2008
Οινογένεσις ΑΕ
Πικάντικα πληθωρικό λευκό κρασί με σωστή την αρωματική παρουσία του βαρελιού και τέλεια οξύτητα. Από τις πιο ολοκληρωμένες και πλούσιες λευκές επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς, για να απολαύσει ένα κρασί με προσωπικότητα, διάρκεια και αξιόλογη δυναμική παλαίωσης.
Μάθετε περισσότερα...
Dug Frost Γνωρίστε τον Doug Frost.

Τον δεύτερο άνθρωπο στον πλανήτη που κατάφερε να αποκτήσει και τους δύο τίτλους που χαρακτηρίζουν αυθεντικά τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα του οίνου. Ακόμα και σήμερα, μετά από 19 χρόνια αφότου απόκτησε τον τίτλο του Master Sommelier και 17 από τότε που έγινε ο όγδοος αμερικανός Master of Wine, είναι ακόμα και σήμερα ο ένας από τους (μόνο!) 3 ανθρώπους που έχουν αποκτήσει και τις δύο περίφημες αλλά και περιζήτητες στον χώρο του οίνου διακρίσεις!

Aλλά τι  αντιπροσωπεύουν οι
 δύο αυτοί τίτλοι που κάνουν τον Dοug τόσο σημαντικό?

Στην πράξη, είναι δηλωτικοί της απόλυτης αξιοπιστίας σε θέματα οίνου του ατόμου που φέρει έναν από τους δύο τίτλους-διακρίσεις.
Master of Wine Το Institute of Masters of Wine (IMW) έχει έδρα την Αγγλία, και απαιτεί εξαιρετικά σκληρές εξετάσεις για να επιτρέψει στους επιτυχόντες-μέλη του να χρησιμοποιούν τον τίτλο MW (Master of Wine) μετά από το όνομά τους. Η δυσκολία να γίνει κάποιος MW είναι θρυλική, γι' αυτό και μόνο 280 MWs υπάρχουν στον κόσμο από την ίδρυση του Ινστιτούτου το 1955!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις πρώτες εξετάσεις που έγιναν τότε, από τους
 21 συμμετέχοντες μόνο οι 8 πέρασαν, μια αναλογία που ακόμα και σήμερα παραμένει σχεδόν η ίδια! Μεταξύ τους βρίσκονται παραγωγοί οίνου, εισαγωγείς, σύμβουλοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτές, Sommeliers κλπ.

Από τους 280 MWs, οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, και μόνο ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, βρίσκεται ανάμεσά τους. Αν και ανοιχτός από την ίδρυσή του σε γυναίκες, μόλις το 1970 έγινε η Sarah Morphew Stephen MW πρώτη γυναίκα ΜW. To 1984 το Ινστιτούτο επιτρέπει την συμμετοχή σε άτομα εκτός του εμπορίου οίνου, και έτσι η γνωστή κριτικός οίνου Jancis Robinson OBE γίνεται η πρώτη MW εκτός του εμπορικού κυκλώματος, ενώ το 1988 ο πρώτος μη Βρετανός MW (o Michael Hill Smith από την Αυστραλία) περνά τις εξετάσεις. Το 1992 το πρόγραμμα διεθνοποιείται πλήρως, και εξετάσεις γίνονται πλέον σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βόρεια Αμερική.

Σήμερα, το να γίνει κάποιος Master of Wine αναγνωρίζεται διεθνώς σαν η κορύφωση της επαγγελματικής επιτυχίας στον κόσμο του οίνου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου έχει σαν στόχο να προετοιμάσει, μέσα από μια διαδικασία ελευθέρων σπουδών ελάχιστης διάρκειας 3 ετών, του υποψήφιους που θα διεκδικήσουν τον τίτλο κατά τις εξετάσεις.

Master Sommelier Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Court of Master Sommeliers (CMS) είναι ο σημαντικότερος οργανισμός εκπαίδευσης των Master Sommeliers. Ο πρώτος διαγωνισμός για Master Sommelier έγινε στην Αγγλία το 1969, και το 1977 ιδρύθηκε το Court of Master Sommeliers, σαν ο κύριος διεθνώς οργανισμός απονομής του τίτλου.

Το να γίνει κάποιος Master Sommelier είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία
που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, απαιτεί δε μεγάλο βαθμό επιμονής και αφοσίωσης στον στόχο της απόκτησης του περιζήτητου διπλώματος. Και εδώ, ο ελάχιστος αριθμός Master Someliers στον κόσμο -μόλις 170 μέχρι σήμερα, από τους οποίους 105 στην Αμερική- αποδεικνύουν την δυσκολία της διαδικασίας. Αποτελεί όμως τον μεγαλύτερο επαγγελματικό τίτλο που μπορεί να πάρει κανείς στον κόσμο -όχι μόνο του οίνου- αλλά των ποτών, της μπύρας και των πούρων γενικότερα.

Εδώ βρίσκεται και η διαφορά προσέγγισης των δύο τίτλων: Ενώ ο τίτλος του Μaster of Wine αποτελεί απόδειξη γνώσεων εξαιρετικά υψηλού επιπέδου σε θέματα οίνου, έχει μια περισσότερο θεωρητική προσέγγιση από τις σπουδές για Master Sommelier, που επικεντρώνονται κυρίως στην υψηλού επιπέδου επαγγελματική διαχείριση (management) των τμημάτων ποτών (bevarage Departments) των μεγάλων εταιρειών, αλλά και των επιχειρήσεων Φιλοξενίας (hospitality business).

Αφού λοιπόν είδαμε τις κορυφαίες διακρίσεις των ανθρώπων του οίνου, ας αναλογιστούμε μια καταλυτική εξίσωση:

         280+170= 450.

Ας αναλογιστούμε λοιπόν σε ποιό άλλο χώρο οι "κορυφαίοι" του είναι τόσο λίγοι! Ανάμεσα σε χιλιάδες επαγγελματίες του οίνου, παραγωγούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς, συμβούλους σε όλο τον κόσμο, που η δουλειά τους περιστρέφεται γύρω από τον οίνο, μόλις 450 άτομα βρίσκονται στην κορυφαία κατάταξη, στην απόλυτη λίστα της επαγγελματικής και οινικής καταξίωσης. Αν κάποιος από τους φίλους μας μπορεί να μας υποδείξει κάποιο άλλο χώρο που έχει να επιδείξει μια παρόμοια αποκλειστικότητα στον αριθμό των "κορυφαίων" του, ευχαρίστως θα τον ανταμείψουμε με ένα κιβώτιο εκλεκτών κρασιών!

Ακόμα και βραβευμένοι με το βραβείο Nobel είναι πολύ περισσότεροι! Top Stars, top models μετρούνται σε χιλιάδες! Γκουρού της πληροφορική, απόφοιτοι εξαιρετικών πανεπιστημίων, μέλη οικονομικών forum κλπ ξεπερνούν κατά πολύ τα 450 κορυφαία άτομα του χώρου του οίνου! Κανένα πανεπιστήμιο, εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν επιφυλάσσει στους αποφοίτους του την ένταξή τους σε ένα τόσο μικρό αριθμό "εκλεκτών" και μάλιστα απόλυτα αναγνωρισμένων από την "κάστα" τους.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Τι ξεχωριστό, ειδικό έχει ο χώρος του οίνου και οι δύο αυτές διακρίσεις; Και -τελικά- γιατί μόνο αυτές; Ασφαλώς στις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί και άλλες "σχολές" Sommeliers, αλλά καμία δεν πλησιάζει καν την αναγνώριση του Court of Master Sommeliers. Κανένα επίθεμα σε όνομα επαγγελματία δεν έχει αυτή την αξία που έχει το περίφημο και πολυπόθητο ΜMW μετά το όνομα των 280 Masters of Wine!

Αν νομίζετε ότι οι παραπάνω ερωτήσεις είναι ρητορικές, και ότι στη συνέχεια θα σας αποκαλύψουμε τους λόγους, κάνετε λάθος! Απλά, δεν τους ξέρουμε. Eικασίες μπορεί να κάνουμε, όπως και ο καθένας, αλλά αυτή η διαφοροποίηση, αυτή η "αποκλειστικότητα" στον χώρο του οίνου είναι απλά ανεξήγητη.

Εμάς θα μας άρεσε -όπως και σε άλλους φίλους του οίνου- να εξηγήσουμε το φαινόμενο με βάση την πολυπλοκότητα του αντικειμένου: Χιλιάδες κρασιά, ποικιλίες, γεύσεις, αρώματα. Το κρασί έχει τόσες πλευρές να γνωρίσει κανείς, που πρακτικά γίνεται σχεδόν αδύνατο σε ένα άτομο να γίνει "Master" σε όλες... εκτός αν είναι Master of Wine ή Master Sommelier!
   
Εγγραφείτε στο Newsletter

Εάν δεν έχετε ήδη εγγραφεί στο Newsletter, εγγραφείτε ΤΩΡΑ και θα λαμβάνετε κάθε μήνα το Newsletter του House of Wine με ενδιαφέροντα άρθρα, ειδήσεις, νέα από τον χώρο του οίνου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και τις ενδιαφέρουσες προσφορές μας για εκλεκτά κρασιά. Μπορείτε να σταματήσετε την εγγραφή σας όποτε το θελήσετε. Το House of Wine σέβεται την ιδιωτικότητά σας και ουδέποτε θα κοινοποιήσει στοιχεία σας σε οποιονδήποτε.

Προωθείστε αυτό το email σε φίλο