Newsletter House of Wine
- Μάιος 2016
House of Wine - Η Ενημέρωση της Εβδομάδας
Ιστοσελίδα - www.houseofwine.gr
Email - info@houseofwine.gr
Τηλέφωνο - 801-111-9463
Ο Λογαριασμός μου
Τεύχος 79ο, 9η Μαίου 2016 
Newsletter Μαΐου 2016
 


Αγαπητοί Φίλοι,


Καθυστερημένο, λόγω εορτών του Πάσχα, το Newsletter του Μαίου 2016. Πρώτα απ' όλα λοιπόν, Χριστός Ανέστη!

Το Πάσχα ήρθε, το χαρήκατε και το χαρήκαμε με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο (πολύ φαγητό, πολύ κρασί) και πέρασε. Όπως και η Πρωτομαγιά, ήρθε και αυτή εφέτος την ίδια ημέρα με το Πάσχα, και πέρασε χωρίς να μας φέρει την πολυπόθητη ζέστη... ένας μικρός χειμώνας επέστρεψε, τα κρύα συνεχίζονται και ενώ θα έπρεπε πια να έχουμε στραφεί προς τα δροσερά ροζέ και λευκά, συνεχίζουμε με τα Αγιωργίτικα, τα Ξινόμαυρα, τα Syrah που καταναλώσαμε σε... ποσότητες και αυτό το Πάσχα!

Ναι, παρά την κρίση γιορτάσαμε το Πάσχα... σεμνότερα μεν, αλλά... το γιορτάσαμε! Και τώρα που επιστρέψαμε όλοι από την Πασχαλινή εξόρμηση, βρισκόμαστε πίσω στην καθημερινότητά μας... ίσως ανανεωμένοι, ίσως πιο ξεκούραστοι, ίσως με ενισχυμένες αντοχές...

Εμείς λοιπόν πίσω στο ...καθήκον μας! Με τα κρασιά του καλοκαιριού, τα λευκά και τα ροζέ, τα ελαφριά δροσερά, φρουτώδη και αρωματικά κόκκινα να παίρνουν τη σκυτάλη από τα έντονα, τανικά χειμωνιάτικα. Και με το καλοκαίρι προ των πυλών, παρά το κρύο.

Προτάσεις λοιπόν μέσα στο Μάη για καλοκαιρινά κρασιά, προτάσεις για εξορμήσεις στα οινοποιεία με τις "Ανοιχτές Πόρτες", προτάσεις για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τα κρασιά μας δίπλα τους.

Περιμένοντας και ...ημερολογιακά το καλοκαίρι, σας ευχόμαστε


Στην υγειά σας!

 
Μιχάλης Πικούνης

Διευθυντής- House of Wine 
 
Πέρασαν...και έρχονται
Διαγωνισμός Concours Mondial de Bruxelles 2016: Και τα Ελληνικά Μετάλλια είναι...
Ανακοινώθηκαν στις 6 Μαΐου 2016 τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού οίνου Concours Mondial de Bruxelles 2016, και -όπως πάντα άλλωστε- τα φέρνουμε κοντά σας άμεσα! Μάθετε τα Ελληνικά Μετάλλια!
28-29 Μαίου οι "Ανοικτές Πόρτες" στα Οινοποιεία
Κρατήστε την ημερομηνία: Το σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου, από τις 11:00 έως τις 19:00 οι οινοπαραγωγοί-μέλη των οινοτουριστικών δικτύων της Ελλάδας έχουν τις πόρτες των οινοποιείων τους ανοιχτές για όλους τους φίλους του κρασιού, για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις! Θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα -όπως πάντα άλλωστε - για τις λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής πανελλαδικής εκδήλωσης του κρασιού!
Το "Judgment of Paris" γίνεται 40 ετών!
Η γευστική δοκιμή που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του κρασιού, το περίφημο πια Judgment of Paris γίνεται στις 24 Μαΐου 2016 40 ετών! Μια δοκιμή που κατέρριψε το "μύθο"(?) της πρωτοκαθεδρίας των Γαλλικών κρασιών αναδεικνύοντας για πρώτη φορά τα Αμερικανικά κρασιά καλύτερα (και μάλιστα από Γάλλους κριτές!). Μείνετε συντονισμένοι στο House of Wine, και στο μεταξύ...
Πασχαλινός μπουναμάς για τη Ναουσαία!
Πραγματικός Πασχαλινός Μπουναμάς! Η Ναουσαία Φουντή, ένα κλασσικό Ξινόμαυρο, ανάμεσα στα καλύτερα κρασιά κάτω από 20 λίρες στο γνωστό Βρετανικό περιοδικό οίνου Decanter, με βαθμολογία 91/100! Ένα θαυμάσιο Ξινόμαυρο για τον Οβελία!
Προτάσεις-Νέες Αφίξεις
Τα νέα "Γεράκια" είναι στα ράφια μας!
Πλαγιές Γερακιών - Ερυθρός 2013 και Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ 2015, οι νέες σοδειές των "Γερακιών" του κτήματος Αβαντίς είναι στο House of Wine και σας περιμένουν! Νέα έκφραση στη σπάνια Μαυροκουντούρα δίνει ο Απόστολος Μούντριχας, με τις ροζέ Πλαγιές Γερακιών. Έντονη εκφραστική μύτη, πολύ τραγανό, φρέσκο κόκκινο φρούτο  και μια συνολική ισορροπία φρούτου-οξύτητας που χαρίζει στο κρασί απολαυστική διάσταση.
Tου Παύλου 2015
Και όμως.... είναι όνομα κρασιού! Και μάλιστα πολύ καλού, του κτήματος Γράμψα, από την τοπική ποικιλία της Ζακύνθου "Παύλος". Το κτήμα Γράμψα επιμένει στις τοπικές ποικιλίες της Ζακύνθου, και μας χαρίζει άλλο ένα εντυπωσιακό λευκό κρασί! Και για να μην μένουμε στους... επαίνους, δείξτε την υποστήριξή σας στις "μικρές" ελληνικές ποικιλίες όχι μόνο με λόγια, αλλά με τις αγορές σας!
Παράγκα Ροζέ και Τρεις Μάγισσες
Δύο ακόμα... χλωμά Ροζέ, σε στυλ Προβηγκίας, στα "ράφια" του House of Wine: Η γνωστή σειρά "Παράγκα" του Κυρ-Γιάννη αποκτά τώρα το ροζέ που της έλειπε, την "Παράγκα Ροζέ 2015", και το Κτήμα Μπαραφάκα μας χαρίζει ένα πρωτότυπο ημίγλυκο blend Ροζέ από Αγιωργιτικο και Μοσχοφίλερο, τις "Τρεις Μάγισσες". Και τα δύο απολαυστικά! Γνωρίστε τα!
Δυο Μικρές Αρκούδες από Ζαφειράκη...
Φοβάστε τις αρκούδες; Όχι τις... μικρές και όχι αυτές του Κτήματος Ζαφειράκη, τη νέα σειρά κρασιών. Στη "Μικρή Αρκούδα Λευκός" ενώνει με αριστοτεχνικό τρόπο το Chardonnay, το Ασύρτικο και την Μαλαγουζιά χαρίζοντας μας ένα φρέσκο απολαυστικό λευκό κρασί , ενώ στη "Μικρή Αρκούδα Ερυθρός" συνδυάζει Merlot και Syrah σε ένα κρασί με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα γεμάτο φρεσκάδα, από τα κόκκινα που πίνονται ευχάριστα και το καλοκαίρι.
Ριζίτης Λευκός 2015
Το κρασί που ‘ορίζει’ της έννοια της καλής σχέσης τιμής ποιότητας. Η ταπεινή Βηλάνα, μας δίνει ένα ‘ετοιμοπόλεμο’ κρασί όπως και το όνομα του, που μας παραπέμπει στους Κρητικούς πολεμιστές. Πολύ όμορφη έκφραση της ποικιλίας, που έρχεται από τα Χανιά, μία ανερχόμενη αμπελουργική περιοχή της Κρήτης και τον Ανδρέα Ντουράκη που γνωρίζει τις Κρητικές ποικιλίες όσο λίγοι!
Θέματα
Marlborough: Ένα εντυπωσιακό success story
Περιμένοντας πια να μπει για τα καλά το καλοκαίρι και πριν αρχίσουμε τις βόλτες στα Ελληνικά νησιά, η Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS θα μας ‘ταξιδέψει’ στην μακρινή Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Marlborough και στα κρασιά του, μία περιοχή που στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δεν υπήρχαν καν, οργανωμένοι αμπελώνες.
Η τιμή τιμή δεν έχει, και χαρά... στη Σαντορίνη!
Γκρίνια... αν δεν γκρινιάζουμε για κάτι, ε... μάλλον άρρωστοι θα είμαστε. Και τι καλύτερο για να γκρινιάξουμε από τις τιμές των Ελληνικών κρασιών! Που -παραδόξως για κάποιους- μέσα στη φοβερή κρίση που μαστίζει τη χώρα, αυτές έχουν πάρει την ανηφόρα! Έχουν δίκιο όσοι γκρινιάζουν; Ο Τάσος Πικούνης δίνει την απάντηση...
Διαβάζοντας το κρασί με το μάτι
Γιατί βλέπετε τους ‘ειδικούς’ να περιγράφουν το χρώμα και γενικότερα τι βλέπουν μέσα στο ποτήρι? Τι συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε κοιτάζοντας ένα κρασί, και τι σημαίνουν τα διαφορετικά χρώματα? Μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία του κρασιού, τον τρόπο οινοποίησης και την παλαίωση του, κοιτάζοντας το μόνο? Μπορούμε να έχουμε ενδείξεις για την ποιότητα του ή για ελαττώματα? Γράφει η Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Αλλαγή ποικιλίας - επανεμβολιασμος
Ένα πολύ ενδιαφέρον video σχετικά με τον τρόπο που επανεμβολιάζεται ένα κλήμα για να αλλάξει η ποικιλία του, μας δίνει ο Γιώργος Σκούρας. Ουσιαστικά μας δείχνει πως γίνεται ο εμβολιασμός, και είναι χρήσιμο για οποιονδήποτε φιλοδοξεί να εμβολιάσει οποιοδήποτε φυτό!
Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος μιλάει στην ΕΡΤ...
Ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος (gentilini) μιλάει στην ΕΡΤ1 από το εργαστήρι του οινοποιείου του... Μαθαίνουμε από πρώτο χέρι ποιες είναι οι κεφαλονίτικες ποικιλίες, τι είναι αυτό που τις κάνει περίφημες, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αναζητήσει την "τυχη" του στα δικά του χώματα σήμερα ένας άνθρωπος με μεράκι, πάθος και φιλοδοξία να κατακτήσει την κορυφή και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του... 
Financial Times: Κορυφαία Αθηναϊκά Wine Bars
By the Glass, Heteroclito, Oinoscent, Vintage... Ένα άρθρο στο "how to spend it", ένα website γήινων απολαύσεων- όπως αυτοαποκαλείται- των Financial Times, σχετικά με τα κορυφαία wine bars που "ανοίγουν εκπληκτικά κρασιά από Ελληνικά οινοποιεία για να τα συνδυάσουν με εξαιρετικές λιχουδιές"...
Cooley και Kilbeggan
Ο Κυριάκος Κοντογιώργης, Σύμβουλος αποσταγμάτων του House of Wine, μετά τον πραγματικό χαμό που έγινε τον τελευταίο μήνα με το θεϊκό Midleton 1973 Cask 39810, στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, παίρνει... πάσα για τη σημερινή  μας επικοινωνία. Αφού έχει λοιπόν ήδη ασχοληθεί σε άλλο άρθρο με το Jameson, σε ακόμη ένα με το Bushmills, σήμερα μας μιλά για  Cooley και Kilbeggan
Premium αγορά και ... masterclass
Ο Κυριάκος Κοντογιώργης επισημαίνει την έκρηξη στην Ελλάδα της κρίσης της αγοράς των premium ποτών, που την αποδίδει bartenders celebrities(?) και στη διαφήμιση που κάνουν σε trash ποτά, και... θυμώνει με τις δεκάδες masterclasses, όταν στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πραγματοποιήσει κανονικό masterclass του επιπέδου των μεγάλων malt masters, όπως ο David Stewart, ο Billy Walker, ο Jim Mc Ewan, ή ο Richard Paterson...

Προωθήστε αυτό το email σε φίλο

Σεβόμαστε απόλυτα την ιδιωτικότητά σας και τις επιθυμίες σας.

Αν δεν έχετε εγγραφεί στο Newsletter μας, εγγραφείτε τώρα. Θα λαμβάνετε πρώτοι, κάθε μήνα όλες τις ειδήσεις σχετικά με το κρασί, παρουσιάσεις νέων προιόντων, προτάσεις αλλά και εξαιρετικές προσφορές. Ταυτόχρονα, και αν το επιθυμείτε, μπορείτε να εγγραφείτε και στην "Προσφορά της Πέμπτης", την εβδομαδιαία μας προσφορά σε εξαιρετική τιμή ενός αξιόλογου κρασιού, επιλεγμένου από τους συνεργάτες μας οινογνώστες. Μπορείτε οποτεδήποτε το επιθυμείτε να διαγαφείτε ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τους καταλόγους των όσων φίλων μας λαμβάνουν το Newsletter μας ή/και την "Προσφορά της Πέμπτης".

Προωθείστε αυτό το email σε ένα φίλο
© 2016 houseofwine.gr. All Rights Reserved.