Newsletter House of Wine
- Οκτωβρίου 2017
House of Wine - Η Ενημέρωση της Εβδομάδας
Ιστοσελίδα - www.houseofwine.gr
Email - info@houseofwine.gr
Τηλέφωνο - 801-111-9463
Ο Λογαριασμός μου
Τεύχος 96ο, 2 Οκτωβρίου 2017
Newsletter Οκτωβρίου 2017
 


Αγαπητοί Φίλοι,


Αν θα έπρεπε να δώσουμε τίτλο σε αυτό το Newsletter του Οκτωβρίου, ο πιο αντιπροσωπευτικός θα ήταν «Ας αρχίσουν οι Χοροί…» με υπόκρουση το γνωστό τραγούδι του Σαββόπουλου… Αυτό, γιατί τον Οκτώβριο αρχίζει ο χορός των εκθέσεων, παρουσιάσεων, εκδηλώσεων, των masterclasses και των σεμιναρίων γύρω από το κρασί, τα ποτά και την γαστρονομία, που εντείνονται στις γιορτές και τελειώνουν περίπου τον Ιούνιο.

Βλέπετε, η οινική «χρονιά» δεν αρχίζει κάθε Ιανουάριο, όπως η «κανονική» χρονιά, αλλά το Σεπτέμβριο, με τον τρύγο. Το πραγματικό της ξεκίνημα όμως αρχίζει τον Οκτώβριο, όταν όλοι οι «κατεργάρηδες» έχουν επιστρέψει στη βάση τους και οι γνωστοί «ύποπτοι» βγάλουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά! Μαζί τους, και οι εκδηλώσεις!

Καλή οινική χρονιά λοιπόν…

Το House of Wine φέτος ξεκινά πολύ δυνατά τις εκδηλώσεις του γύρω από το κρασί, τα ποτά, τους γευστικούς συνδυασμούς: O Θόδωρος Λέλεκας ήδη ξεκίνησε τα σεμινάριά του, και σε αυτό το τεύχος ανακοινώνουμε την «έλευση» του Γιώργου Σκούρα στο House of Wine, μαζί με «καλούδια» που δεν θα έχετε ξαναδοκιμάσει, άγνωστα, παλιά και… νέα! Είναι ένα Master Event που δεν πρέπει να χάσετε, γιατί πέρα από τα θαυμάσια κρασιά που θα απολαύσετε, θα χαρείτε και τον ίδιο τον Γιώργο Σκούρα και τη συζήτηση μαζί του, αφού είναι μακράν ο πιο χαρισματικός οινοποιός στην επικοινωνία με τους φίλους του! Και θα ακολουθήσουν ο Στέλλιος Μπουτάρης με τα δικά του «δώρα», ο Απόστολος Μούντριχας με τα φέσκα του και τα... νέα του, και....

Αλλά όλο το πρόγραμμα με λεπτομέρειες στην Ενημέρωση της Δευτέρας. Λίγη υπομονή....

Με αυτό το σημαντικό ξεκίνημα λοιπόν καλωσορίζουμε τη νέα οινική χρονιά… και θα συνεχίσουμε δυνατά, με κέφι, όρεξη για το καλύτερο, σύντομα με τα φρέσκα κρασιά του 2017 που πρώτοι θα τα απολαμβάνετε όποτε εσείς θέλετε στην ΔΩΡΕΑΝ δοκιμή τους, κάθε μέρα στο #inthehouse bar του House of Wine!Στην υγειά σας!

 
Μιχάλης Πικούνης

Διευθυντής- House of Wine 
 
 
Η κλήρωση για την 3λιτρη συλλεκτική φιάλη Ράμνιστα!
Οι πολλοί φίλοι μας που αγόρασαν τον Σεπτέμβριο Τέσσερις Λίμνες, Σαμαρόπετρα, L’ Esprit du Lac και Κτήμα Κυρ-Γιάννη θα κάνουν υπομονή μέχρι την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει και η κλήρωση για τον μεγάλο τυχερό! Ο νικητής θα ανακοινωθεί από το House of Wine και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και βέβαια θα ειδοποιηθεί τηλεφωνικά!
#inthehouse τον Οκτώβριο  
 Κάθε ημέρα, δοκιμάστε στο #inthehouse bar του House of Wine 8 διαφορετικά κρασιά που αλλάζουν κάθε εβδομάδα, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!. Ελάτε λοιπόν και αυτή την εβδομάδα  να δοκιμάσετε 8 κρασιά, τέσσερα λευκά και τέσσερα ερυθρά!
(18/10/2017) Ο Γιώργος Σκούρας παρουσιάζει "τα άγνωστα, τα σπάνια, τα νέα" κρασιά του
Κρατείστε την ημερομηνία: Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 7:30, ο Γιώργος Σκούρας θα βρίσκεται στο House of Wine, σε ένα Master Event #inthehouse, με "τα άγνωστα, τα σπάνια, τα νέα" κρασιά του... με κρασιά που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, με σπάνιες σοδειές, αλλά και με τα νέα κρασιά του που θα γνωρίσετε πρώτοι! Mετά το Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τον Πάρι Σιγάλα, ένας ακόμα μεγάλος οινοποιός στο House of Wine! Περιορισμένες θέσεις - Μην το χάσετε!
(16/11/2017) Ανοίγουμε ΜΑΖΙ τα φρέσκα Beaujolais Nouveau!
....και όταν λέμε ΜΑΖΙ, εννοούμε ότι σας περιμένουμε στο House of Wine να πιούμε παρέα ένα (ή και περισσότερα!) ποτήρια Beaujolais Nouveau Vignerons de Bel Air, μακράν το καλύτερο! Από τις 7:30 λοιπόν το βράδυ της Πέμπτης 16  Νοεμβρίου, ελάτε να γιορτάσουμε ΜΑΖΙ το κρασί και τον τρύγο! Είτε είστε πελάτες μας, είτε φίλοι, είτε... άγνωστοι ακόμα, ελάτε, το κρασί χωράει όλους! Κρατείστε την ημερομήνία!
Μέσα στον Οκτώβριο  
Athens Coffee Festival‎ στο Γκάζι
Το Athens Coffee Festival είναι μία μεγάλη γιορτή για τον καφέ και την κουλτούρα του, η οποία απευθύνεται εξίσου στους επαγγελματίες του κλάδου, τους home barista αλλά και το ευρύ καταναλωτικό κοινό! Το 2ο Athens Coffee Festival θα φιλοξενήσει η ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΓΚΑΖΙ στο Γκάζι, το τριήμερο 30 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου.
Κονιάκ, ο βασιλιάς των αποσταγμάτων.
Ο Γιάννης Κοροβέσης, μετά από το ταξίδι, την εκπαίδευση και την πιστοποίηση που έλαβε από το BNIC στη Γαλλία, επιστρέφει γεμάτος γνώσεις για το πιο αγαπημένο του απόσταγμα, που σύμφωνα με πολλούς αποτελεί το "Ιερό Δισκοπότηρο" των αποσταγμάτων. Η διοργάνωση του masterclass θα γίνει την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. - 5 μ.μ  και αποτελεί συνεργασία της Bar Academy, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα διεξαχθεί, και του Bitterbooze.com.
Γευσιγνωσία Αίολου στο Intercontinental
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Intercontinental, από 11:00 έως και 20:00 η Αίολος Α.Ε. διοργανώνει την ετήσια παρουσίαση νέων και παλαιών εσοδειών ελληνικών και εισαγομένων κρασιών. Μια ενδιαφέρουσα έκθεση, τα κραιά της οποίας θα βρείτε στο House of Wine.
Τα Κρασιά του Αιγαίου έρχονται στην Αθήνα
Οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και η Vinetum σας προσκαλούν σε μία συναρπαστική γευστική δοκιμή, ένα οινικό ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου στην Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος. Με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου.
Ζυθογνωσία 2017 στο Ζάππειο
Η Ζυθογνωσία είναι η μεγαλύτερη έκθεση μπίρας στην Ελλάδα και σας περιμένει στις 14 και 15 Οκτωβρίου με νέες γεύσεις και ευχάριστες εμπειρίες. Απεριόριστες γευστικές δοκιμές, μοναδικές παράλληλες εκδηλώσεις, super street food και εκπλήξεις, όλα μέσα σε δύο ημέρες αφιερωμένες στις καλύτερες μπίρες της χώρας!
Ο Γιώργος Σκούρας στο House of Wine
Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 7:30, ο Γιώργος Σκούρας θα βρίσκεται στο House of Wine, σε ένα Master Event #inthehouse, με "τα άγνωστα, τα σπάνια, τα νέα" κρασιά του... με κρασιά που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, με σπάνιες σοδιές, αλλά και με τα νέα κρασιά του που θα γνωρίσετε πρώτοι!
Οι Δρόμοι του Κρασιού της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη
Τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, οι οινοποιοί της Πελοποννήσου περιμένουν τους Βορειοελλαδίτες φίλους τους στο ξενοδοχείο Makedonia Palace για να τους ξεναγήσουν στους Δρόμους του Κρασιού της Πελοποννήσου, δοκιμάζοντας τα κρασιά των οινοποιείων τους. Γνωστές ετικέτες, νέες προτάσεις, πειραματικές οινοποιήσεις, παλιές σοδιές… όλα θα βρεθούν στο ποτήρι σας!
Προτάσεις- Νέες Αφίξεις  
Κεχρής-Δάκρυ του Πεύκου: 10 Χρόνια στην κορυφή!
Το Δάκρυ του Πεύκου, το προϊόν που έβγαλε τη... ρετσινιά απ' τη  ρετσίνα και την καθιέρωσε σαν ένα κρασί παγκόσμιας κλάσης, εξακολουθεί σήμερα, 10 χρόνια μετά τη δημιουργία του από τον Στέλιο Κεχρή, να βρίσκεται στην κορυφή της Ελληνικής εμφιαλωμένης ρετσίνας! Με φετεινό Χρυσό Μετάλλιο Decanter! Αν είστε από τους λίγους που δεν το έχουν γνωρίσει...
Whisky Bunnahabhain 8 ετών Premier Barrel
O ανεξάρτητος εμφιαλωτής Douglas Laing δημιούργησε τη σειρά Premier Barrel και εμφιαλώνει whisky που προέρχονται από διάφορα αποστακτήρια. Εδώ έχουμε ένα Bunnahabhain, το οποίο εμφιαλώθηκε σε μόλις 348 κανάτες συνολικά. Με άρωμα από ελαφρύ θαλασσινό αέρα και θυμαρίσιο μέλι και μια ιδέα καπνού, και γεύση όπου κυριαρχεί ο καφές, παρέα με βούτυρο, καρύδια, κακάο και μια ιδέα αλάτι... Απλά υπέροχο!
Whisky Craigellachie 8 ετών Premier Barrel
O ανεξάρτητος εμφιαλωτής Douglas Laing δημιούργησε τη σειρά Premier Barrel και εμφιαλώνει whisky που προέρχονται από διάφορα αποστακτήρια. Εδώ έχουμε ένα Craigellachie, το οποίο εμφιαλώθηκε σε μόλις 358 κανάτες συνολικά. Έντονη παρουσία μελιού στη μύτη, που συνοδεύεται, από μια υποψία μπαχαρικών.Στον ουρανίσκο, έχουμε επιπλέον γλυκά μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλα και κανέλλα, ενώ στο μακρύ και γλυκό τελείωμα, εμφανίζεται και η βανίλια
Διάσημα Ευρωπαϊκά πιάτα με Ελληνικές γηγενείς ποικιλίες
Άρθρο της Μαριάννας Μακρύγιαννη Dip. WSET
Η Μαριάννα Μακρύγιαννη, σύμβουλος Οίνου του House of Wine συνδυάζει γνωστά λαχταριστά πιάτα της Ευρωπαικής κουζίνας με κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες! Προτάσεις και ταιριάσματα που θα γλύφετε τα δάχτυλά σας! Εμείς διαλέξαμε 4 πιό αγαπημένα πιάτα, και σας προτείνουμε τα κρασιά που επέλεξε η Μαριάννα
 
Όταν κάποιος μιλάει για Βρυξέλλες και έρθει η κουβέντα στο φαγητό αποκλείεται να μην ακουστεί η φράση ‘μύδια με πατάτες τηγανητές’. Τραγανιστές πατατούλες με μύδια αχνιστά με κρασί, με σκόρδο, μαϊντανό και ίσως με κάποια μυρωδικά ακόμα. Θα τα απολαύσουμε με νόστιμα και μετρίου σώματος λευκά κρασιά και οι επιλογές είναι πολλές. Μία Ντεμπίνα (Primus Ζίτσα), ένα Σαββατιανό (Σαββατιανό Φράγκου), μία Κυδωνίτσα (Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα), ένα Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Νασιάκος) αλλά και αρκετά χαρμάνια (Άκρες λευκός, Στροφιλιά) θα δέσουν υπέροχα με τα αχνιστά μύδια.. Εδώ τα βασικά συστατικά είναι το λεπτό, από το ‘χτύπημα’ κρέας, το ψωμί και το αυγό και μετά το τηγάνισμα που καθορίζει το στυλ του πιάτου. Θέλουμε υψηλή οξύτητα στο κρασί για να ισορροπήσει την λιπαρότητα από το τηγάνι. Εδώ, τα λευκά κρασιά θα δέσουν καλύτερα λόγω του τηγανίσματος. Ένα γεμάτο Ασύρτικο από την Σαντορίνη (Κτήμα Αργυρού Ασύρτικο- Βαρέλι ) ή εκτός (Emphasis - Ασύρτικο), ή ένα χαρμάνι Ασύρτικου με άλλες ποικιλίες όπως το Καλλιστώ. Αν θέλετε κόκκινο, σκεφτείτε ένα φρουτώδες Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ - Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος.
3.Goulash
 
4. Hachse
 Το ‘Γκούλας’ είναι ίσως το πιο γνωστό πιάτο της Ουγγαρίας. Μοσχάρι, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, πάπρικα και μυρωδικά.  Πιάτο με μπόλικη κόκκινη σάλτσα, έντονα αρωματικό και ελαφρώς πικάντικο από την πάπρικα. Θέλουμε οξύτητα, φρούτο,  και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Μία Νεμέα όπως το Κτήμα Παλυβού Νεμέα, μία Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα Λημνιώνα), ένας Αυγουστιάτης (Ρίζα του Βουνού) αλλά και ένα Κρητικό χαρμάνι Μανδηλαριάς με Κοτσιφάλι (Μυράμπελος). Για την εκδοχή της σούπας, θα πιούμε ένα ροζέ όπως το Πλαγιές Γερακιών Ροζέ, το Ίαμα ροζέ ή το Βουδόματο Γαβαλά.
Το κότσι Hachse ‘βρίσκεται’ παντού στην Γερμανία και τρώγεται βραστό, ψητό ή καπνιστό, συνήθως σερβιρισμένο πάνω σε ξινολάχανο. Οι Γερμανοί το συνοδεύουν με μπίρα (!!!). Εμείς θα επιλέξουμε ένα φρέσκο, βελούδινο ερυθρό από τον Ελληνικό αμπελώνα όπως το Περίβλεπτος Ερυθρός, το Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός, και το Λυραράκης - Κοτσιφάλι για τα βραστά ή καπνιστά κότσια και λίγο πιο ‘γεμάτα’ και ‘όξινα’ κρασιά όπως μία Ραψάνη (Ραψάνη Τσάνταλη), μία Γουμένισσα (Αϊδαρίνης - Γουμένισσα) και το Κόκκινο Βελούδο για το ψητό κότσι.
Θέματα - Άρθρα  
Κατάργηση ειδικού φόρου στο κρασί;
Φαίνεται οτι... "ψήνεται" η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ο οποίος θεωρείται ότι έχει αποτύχει να φέρει να αναμενόμενα αποτελέσματα. Θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. Όμως, ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρω ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού. Μακάρι...
Sold Out: Γιατί πανηγυρισμοί και όχι ...συγγνώμη;
Άρθρο του Τάσου Πικούνη
Το είδαμε κατά κόρον και αυτό το καλοκαίρι: Sold Out και... αλαλλαγμοί υπερηφάνειας! Δεν θέλω να στενοχωρήσω κανένα, και ιδιαίτερα φίλους και πολύ συμπαθείς παραγωγούς, αλλά θα το επαναλάβω: Αυτές οι εκδηλώσεις χαράς και θριάμβου από μέρους κάποιων παραγωγών μόλις τελειώσει πρόωρα από την αγορά ένα κρασί τους, με κραυγές τύπου "Sold Out" και διάφορα τέτοια γλαφυρά στο facebook η σε Δελτία Τύπου, μου προκαλούν θλίψη και απορία: Γιατί χαίρονται;
Ο φελλός καλύτερος από το βιδωτό πώμα, αλλά... γιατί;;
Γράφει ο Τάσος Πικούνης
Οι «παραδοσιακοί» του κρασιού έχουν από καιρό απορρίψει τα μπουκάλια με βιδωτό πώμα… και τώρα μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης φαίνεται να έχει αποδείξεις ότι πράγματι - το κρασί έχει καλύτερη γεύση εάν είναι σφραγισμένο με φελλό. Ωστόσο, παραδοσιακοί μου φίλοι, μη βιαστείτε να χαρείτε! Ο λόγος για τη βελτίωση είναι μάλλον… απρόσμενος...
Πάμε βόλτα;
Γράφει ο Κυριάκος Κοντογιώργης
Σήμερα έχω ταξιδιάρικη διάθεση, και λέω να πάμε ωραίες βόλτες. Και βόλτα χωρίς whisky, δεν πάει. Σήμερα λοιπόν προτείνω αποστακτήρια που θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να επισκεφτείτε, όταν βρεθείτε μακριά στα ξένα. Θα πάμε Σκωτία, Ιρλανδία, Αμερική, άντε να πάμε και λίγο Ιαπωνία.

Προωθήστε αυτό το email σε φίλο
#inthehouse: Επισκεφθείτε το νέο μας κατάστημα!
 

Σεβόμαστε απόλυτα την ιδιωτικότητά σας και τις επιθυμίες σας.

Αν δεν έχετε εγγραφεί στο Newsletter μας, εγγραφείτε τώρα. Θα λαμβάνετε πρώτοι, κάθε μήνα όλες τις ειδήσεις σχετικά με το κρασί, παρουσιάσεις νέων προιόντων, προτάσεις αλλά και εξαιρετικές προσφορές. Ταυτόχρονα, και αν το επιθυμείτε, μπορείτε να εγγραφείτε και στην "Προσφορά της Πέμπτης", την εβδομαδιαία μας προσφορά σε εξαιρετική τιμή ενός αξιόλογου κρασιού, επιλεγμένου από τους συνεργάτες μας οινογνώστες. Μπορείτε οποτεδήποτε το επιθυμείτε να διαγαφείτε ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τους καταλόγους των όσων φίλων μας λαμβάνουν το Newsletter μας ή/και την "Προσφορά της Πέμπτης".
© 2017 houseofwine.gr. All Rights Reserved.