Τεύχος 107o, Οκτώβριος 2018
Newsletter Οκτωβρίου 2018

Αγαπητοί Φίλοι,

Tο Σεπτέμβριο που έφυγε το House of Wine μεγάλωσε κατά ένα χρόνο, και έγινε 9 ετών! Φέτος γιορτάσαμε τα γενέθλιά μας με ένα 15ήμερο προσφορών με όλα εκείνα τα κρασιά που πραγματικά αξίζει να γιορτάσει κανείς! Και τώρα έχουμε ένα χρόνο να προετοιμαστούμε για τη γιορτή των 10 ετών που σίγουρα θα ξεχωρίσει!

O καιρός μας θύμισε, τις τελευταίες ημέρες, ότι έχουμε μπει για τα καλά στο Φθινόπωρο! Και το Φθινόπωρο είναι η εποχή που... συμβαίνουν όλα: Εκδηλώσεις για το κρασί, εκθέσεις, και κυρίως νέα κρασιά! Γιατί το Φθινόπωρο και ειδικά ο Οκτώβριος μας επιφυλάσσουν τα πρώτα νέα, ολόφρεσκα λευκά, τα πρώτα κρασιά της σοδιάς 2018, από τους... αιώνια βιαστικούς οινοπαραγωγούς και τους συνήθεις ύποπτους! Οι πληροφορίες πάντως είναι αντιφατικές και έρχονται από όλη την Ελλάδα: Ναι, ήταν μια χρονιά με πολλές εκπλήξεις... για τα κρασιά πάντως, περιμένουμε τα πρώτα λευκά για να ξέρουμε σίγουρα.

Αλλά περιμένουμε όχι μόνο τα νέα κρασιά. Και νέα ποτά, και γενικά νέα προϊόντα! Όλοι οι "περί τον οίνο" -και το House of Wine επίσης, "ξεσκονίζουμε" τα ράφια μας για να υποδεχτούν τα πρώτα κρασιά της νέας περιόδου.

Εμείς πάντως αισιόδοξοι, εγκαινιάζουμε την νέα περίοδο των εκδηλώσεων του House of Wine με το κρασί των… εγκαινίων: Με Σαμπάνιες και τον Θόδωρο Λέλεκα, brand ambassador της Moet-Hennessy σαν "τιμονιέρη" στην πρώτη μας εκδήλωση, στις 16 Οκτωβρίου. Κρατήστε την ημερομηνία, νεότερα στο inbox σας αυτή την εβδομάδα.

Στην υγειά σας!



Μιχάλης Πικούνης
Διευθυντής - House of Wine

image
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 60+ επιλογές εκλεκτών κρασιών σε προσφορά -15% από το House of Wine,αυτή την εβδομάδα, για να έχουν τη δυνατότητα ΌΛΟΙ να απολαύσουν ποιοτικά κρασιά, σε εξαιρετικές τιμές! Επωφεληθείτε!
image
Ποιός γιορτάζει αυτή την εβδομάδα
Οι "σοβαρές" γιορτές αυτή την εβδομάδα ξεκινούν με τον "Αθηναίο" άγιο! Διονυσίου του Αρεοπαγίτου λοιπόν την Τετάρτη 3/10, και θυμηθείτε τα δώρα για το Διονύση, τη Διονυσία, το Νιόνιο, τον Ντένη! Στη συνέχεια, το Σάββατο 6/10 θυμηθείτε τα δώρα για τον Θωμά και την Θωμαή! Και όταν λέμε δώρα, ενοούμε την τεράστια επιλογή που προσφέρει το House of Wine, σε κρασιά, ποτά, αξεσσουάρ, deli... Με ένα κλικ, ή ένα τηλεφώνημα, ή με μια επίσκεψη #inthehouse, στο κατάστημά μας!
#inthehouse
 
Κάθε ημέρα, δοκιμάστε στο #inthehouse bar του House of Wine 8 διαφορετικά κρασιά, Ούζα-Τσίπουρα, εκλεκτά Gin και Whiskies που αλλάζουν κάθε εβδομάδα, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ! Ελάτε λοιπόν και αυτή την εβδομάδα  να τα δοκιμάσετε!
Μέσα στο Οκτώβριο...
Taste of Athens: Νέο Πρόγραμμα λόγω καιρού...

Αλλαγή προγράμματος λόγω κακοκαιρίας: Για 3 ημέρες, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2018, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δέκα από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια (κάποια εξ αυτών βραβευμένα με αστέρια Michelin) θα εγκαταστήσουν στα ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια μια pop-up εκδοχή τους, σερβίροντας ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ) σε μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή που αποτυπώνει ιδανικά την ανάδυση της Αθήνας ως σημαντικού διεθνούς γαστρονομικού προορισμού
Πρώτο Balance Fest στην Αθήνα από deBop!

Μια ολοήμερη γιορτή σε έναν κρυφό παράδεισο μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό Αγ. Παρασκευή, που θα αποδείξει σε μικρούς και μεγάλους πως το να νιώθουμε και να είμαστε καλά, είναι στη φύση μας! Το deBop, μετά από παραπάνω από 50 Street Food and Tunes διοργανώσεις συναντά τους ειδικούς της ευζωίας από το Κτήμα Αρίστη και σας προσκαλούν μαζί στο πρώτο Balance Fest στην Ελλάδα αφιερωμένη στους επαγγελματίες. 10 ώρες γεμάτες δράσεις, γεύσεις και μυρωδιές, μουσικές, κίνηση και... λουλούδια στα μαλλιά (!) ....
Ζυθογνώσία στο Ζάππειο


Aν είστε ήδη ζυθολάτρης, η Ζυθογνωσία και ο υπέροχος κόσμος της μπίρας δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν, όμως, τώρα ανακαλύπτετε τις σύγχρονες εκδοχές της μπίρας ή ―Θεός φυλάξει!― έχετε μείνει στα κουρασμένα ζυθο-κλισέ της περασμένης δεκαετίας, τότε η Ζυθογνωσία 2018 θα είναι για εσάς αποκαλυπτική και θα απολαύσετε μία συγκλονιστική επίσκεψη στον κόσμο της μπυρας, που θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο και σε μία αλλαγή της στάσης σας απέναντι στην μπίρα!
Ραντεβού στα Τυφλά στη Θεσσαλονίκη

Το σαγηνευτικό και πολύπλοκο Bordeaux... μια σχέση έρωτα, αγάπης ή και αμφισβήτησης, σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό Masterclass στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW επιλέγει 7 ετικέτες και δίνει το σύνθημα για μια ενδιαφέρουσα εξερεύνηση του μωσαϊκού της μεγαλύτερης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης του γαλλικού αμπελώνα. Δοκιμάστε τυφλά και ανακαλύψτε τις ποιοτικές και στυλιστικές διαφορές ανάλογα με τα terroir, τις εσοδείες και την κατάταξη.
Ξεκινούν οι Εκδηλώσεις του House of Wine!

Κρατείστε την ημερομηνία! 16 Οκτωβρίου 2016 το House of Wine ανοίγει τη νέα σαιζόν των εκδηλώσεων με... σαμπάνια, βέβαια! Και όχι μονο: Θόδωρος Λέλεκας και... Σαμπάνια είναι ένας αχτύπητος συνδυασμός που κανένας δεν πρέπει να χάσει! Ο Brand Ambassador της Moet-Hennessy σε μια εκδήλωση-έκπληξη του House of Wine! Λεπτομέρειες μέσα στην εβδομάδα...
Τα κρασιά της Πελοποννήσου στη Θεσσαλονίκη

Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, οι οινοποιοί της Πελοποννήσου περιμένουν τους Βορειοελλαδίτες φίλους τους στο ξενοδοχείο Makedonia Palace για να τους ξεναγήσουν στους Δρόμους του Κρασιού της Πελοποννήσου, δοκιμάζοντας τα κρασιά των οινοποιείων τους. Γνωστές ετικέτες, νέες προτάσεις, πειραματικές οινοποιήσεις, παλιές σοδιές… όλα θα βρεθούν στο ποτήρι σας!
Προτάσεις - Νέες αφίξεις
image
Κρασιά για πιάτα με φανατικούς φίλους και εχθρούς
Επιλέγει η Μαριάννα Μακρύγιαννη, Dip. WSET
Η Ελληνική κουζίνα είναι πλούσια και ευφάνταστη. Υπήρξαν εποχές που οι συνθήκες οδήγησαν τους Έλληνες να αξιοποιήσουν ‘τα πάντα’ και να φάνε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν μπει στο τραπέζι τους. Έτσι δημιουργήθηκαν πιάτα ιδιαίτερα, με πολλά από αυτά να έχουν φανατικούς φίλους και εχθρούς.... Αν κάνουμε μια βόλτα σε όλο τον κόσμο θα δούμε πολλά περίεργα εδέσματα, που εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι θα τα πιάναμε πόσο μάλλον να τα βάλουμε στο στόμα μας.
Σαλιγκάρια

Οι χοχλιοί, είναι ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της Κρήτης, που μαγειρεύονται με δεντρολίβανο και ξίδι. Στην Βουργουνδία τα μαγειρεύουν με μαϊντανό, βούτυρο και σκόρδο. Η γιαγιά μου και όλοι στην Εύβοια τα κάνουν σαν στιφάδο, με κρεμμυδάκια και ντομάτα. Στις ‘λευκές’ συνταγές θα μπορούσαμε να πάμε σε λευκά κρασιά με βοτανικό χαρακτήρα όπως το Δαφνί Λυραράκη ή μία ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου αλλά και σε κρασιά με μέτρια ένταση αρωμάτων και δροσερή οξύτητα όπως ένας Ροδίτης (Icon R). Στον διεθνή αμπελώνα θα ανατρέξουμε στο Chablis και θα δοκιμάσουμε κρασιά όπως το Chablis Champs-Royaux, Fevre. Με τις ‘κόκκινες’ συνταγές θα μπορούσαμε να πάμε σε ένα μαλακό ερυθρό κρασί με οξύτητα όπως ένα Pinot Noir (Cote de Beaune, Drouhin, Rossiu di Munte Pinot Noir).
Πατσάς

Αυτό το πιάτο που ακόμα και τα πιο ακριβά κρασιά του κόσμου να μου τάξεις δεν υπάρχει περίπτωση να το δοκιμάσω κάποιοι το λατρεύουν και υπάρχουν στέκια που το σερβίρουν με φανατικούς πελάτες, πολύ συχνά ξενύχτηδες. Κοιλιές, ποδαράκια, σκόρδο και λεμόνι είναι τα βασικά συστατικά που είδα σε συνταγές. Λιπαρή σούπα φαίνεται, πλούσια και έντονα αρωματική. Ένα πλούσιο, απαλά βαρελάτο και όξινο κρασί όπως ένα Chardonnay (Χρυσάμπελο Λαντίδη, Semeli Chardonnay) ή ένα Ασύρτικο (Καλλίστη Reserve, Νυχτέρι Γαβαλά) θεωρώ ότι θα ταίριαζαν. Βέβαια θα προτείνω και ένα ξηρό Sherry, Manzanilla (La Gitana) ή Oloroso (Oloroso Don Nuno), γιατί ότι ο ξηροκαρπάτος χαρακτήρας αυτών των κρασιών θα ταιριάξει με το προφίλ του πιάτου.
Γίδα βραστή

Η βραστή γίδα, μάλλον δεν έχει τόσους ‘εχθρούς’ όσους ο πατσάς, όμως είναι από τις συνταγές που κάποιοι μόνο και μόνο στο άκουσμα της τους πιάνει ανατριχίλα. Εγώ -αν και μου αρέσουν πολύ οι σούπες αλλά και οτιδήποτε έχει σχέση με αρνί και κατσίκι - με την βραστή γίδα δυσκολεύομαι. Λιπαρή σούπα και αυτή, με έντονο φυτικό χαρακτήρα από το σέλινο αλλά και λεμονάτη. Θα προτείνω πλούσια και όξινα λευκά κρασιά  αλλά επειδή έχουμε έντονα φυτικά στοιχεία θα προσανατολιστούμε προς βαρελάτα και λιπαρά Sauvignon Blanc (Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc Fume, Αμέθυστος Sauvignon Blanc Fume) αλλά και χαρμάνια αυτού (Chateau Magneau Cuvee Julien Blanc). Αν θέλουμε να αλλάξουμε χρώμα θα πάμε σε ροζέ και θα αναζητήσουμε κρασιά από Ξινόμαυρο όπως το Rose de Xinomavro του Θυμιόπουλου.
Σπληνάντερο

Ξέρω αρκετούς που δεν τρώνε αρνί ή κατσίκι, λίγους περισσότερους που βλέπουν με δυσπιστία ακόμα και το παραδοσιακό κοκορέτσι. Αν πάμε στο σπληνάντερο, οι ‘fans’ μειώνονται πολύ αφού τα βασικά υλικά για αυτό το πιάτο είναι τα εντόσθια και κυρίως η σπλήνα. Είτε ψητό στο φούρνο, στα κάρβουνα ή στην σούβλα, είναι συνήθως αρκετά πικάντικο και λιπαρό. Το έχω δοκιμάσει με ώριμα κρασιά με μπόλικο φρούτο που έδεσαν πολύ όμορφα, αλλά και με πιο ‘ρουστίκ’ κρασιά με γήινα στοιχεία. Μία ώριμη Νάουσσα όπως η Μπουτάρης Grande Reserve Naoussa 2001, ένα Syrah όπως το Ήδυσμα Δρυός Syrah με τουλάχιστον μία πενταετία στην πλάτη του αλλά και μία Μαυροδάφνη όπως η Οργίων Μαυροδάφνη θα συνοδεύσουν όμορφα το σπληνάντερο μας.
image
Μια πολύτιμη κασετίνα στα "ράφια" μας!
Μια πολυτελής αλλά και πολύτιμη κασετίνα με 6 φιάλες Μέγα Οίνο Σκούρα, με τις χρονιές 2008, 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014! Ένας οίνος "Μέγας" όνομα και πράγμα, με την υπογραφή του Γιώργου Σκούρα. Εκλεκτό και πλούσιο σε όλα τα επίπεδα, είναι ένα ερυθρό κρασί που επιβάλλεται στο τραπέζι, δημιουργώντας ατμόσφαιρα και ταιριάζοντας τέλεια με τα πλούσια εδέσματα ενός όμορφου γεύματος. Μια συλλεκτική κασετίνα, ένα θαυμάσιο δώρο, πρώτα απ' όλα στον... εαυτό σας!
image
Ardbeg An Oa
Με ανοιχτόχρωμο, χρυσαφί χρώμα, αρώματα καπνού, σμέουρων, βανίλιας, σοκολάτας και μπαχαρικών, γεύσεις σοκολάτας γάλακτος, γλυκάνισου και γλυκόριζας, και μια γλυκιά κάπνα να τα σκεπάζει διακριτικά, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, το Ardbeg An Oa είναι ένα απίθανο whisky, μια σημαντική προσθήκη στη γκάμα των single malts της Ardbeg!
image
Glen Garioch Founders Reserve
To Glen Garioch, προφέρεται Γκλέν Γκίρι, έχει ιστορία από το 1797, βρίσκεται στα βορειοανατολικά Highlands και είναι από τα αρχαιότερα αποστακτήρια της Σκωτίας. Το Founders Reserve έχει εκπληκτική σχέση ποιότητας τιμής, πολύ ωραία αρώματα, που ποικίλλουν από μπισκότο βουτύρου και κερήθρα, μέχρι λάιμ και σοκολάτα γάλακτος. Γεύσεις γλυκιάς βύνης και μελιού, μαζί με μια σταλιά καπνό, συμπληρώνουν την εμπειρία. Εξαιρετικό whisky.
image
Glendronach The Hielan 8 ετών
Το Glendronach είναι ένα από τα σπουδαιότερα αποστακτήρια της Σκωτίας και ένα από τα τελευταία προπύργια της σχεδόν αποκλειστικής παλαίωσης σε βαρέλια sherry. Στη μύτη πολλοί ξηροί καρποί, με έμφαση στο φουντούκι, καθώς και ελαφρύ άρωμα βανίλιας. Στον ουρανίσκο έρχεται πολύ πιπεράτο και με έντονη την παρουσία σταφίδας και δημητριακών. Γλυκόπιοτο και με μακρύ τελείωμα. Εξόχως απολαυστικό.
image
Tomatin Port Wood 14 ετών
Το αποστακτήριο Tomatin βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Speyside. Το συγκεκριμένο whisky παλαιώνει σε βαρέλια bourbon, ενώ παίρνει ένα τελικό φινίρισμα σε πρώην βαρέλια port που του δίνουν έξτρα χαρακτήρα. Εξαιρετικά αρώματα βατόμουρων, πράσινων μήλων και ζαχαρωτών. Στη γεύση έρχεται με πολλά φρούτα, κυρίως ροδάκινα και ανανά, μαζί με μαύρη σοκολάτα και λίγο βανίλια. Σύνθετο και απολαυστικό whisky.
Θέματα - Άρθρα
Άκραθος Ασύρτικο: Μια άποψη...
Προτείνει-παρουσιάζει ο Τάσος Πικούνης
Άκραθος Ασύρτικο 2016: Ο Τάσος Πικούνης έχει... κατηγορηματική άποψη γι’αυτό! Στο House of Wine βέβαια, εδώ: http://bit.ly/2xVDKOF με ένα κλικ ή ένα τηλεφώνημα!
image
Κυκλοφόρησε το Grape του Φθινοπωρου...
...και είναι όπως πάντα εξαιρετικό! Κάθε νέα εκδοση του Grape είναι καλύτερη από την προηγούμενη, και έχει ασφαλώς κατακτήσει την πρώτη θέση μεταξύ όσων περιοδικών Οίνου υπάρχουν πια! Με πλήθος άρθων για το κρασί, διανέμεται εντελώς ΔΩΡΕΑΝ από το House of Wine. Ελάτε να το παραλάβετε από το κατάστημά μας #inthehouse, ή ζητήστε να σας το αποστείλλουμε με την επόμενη παραγγελία σας!
image
Glen Garioch
Άρθρο του Κυριάκου Κοντογιώργη
Το περασμένο Σάββατο πήγα βόλτα στο Rum and Whisky Festival και έγραψα σχετικά, σήμερα λέω να κάνω αφιέρωμα. Και αν δεν κάνω λάθος, έχω κάμποσο καιρό να μιλήσω για αποστακτήριο της Σκωτίας. Λέω λοιπόν να μιλήσουμε για το Glen Garioch
#inthehouse: Επισκεφθείτε το κατάστημά μας!
Εθνικής Αντιστάσεως 40, 15232, Χαλάνδρι
House of Wine AEE
Εθνικής Αντιστάσεως 40, 152 32, Χαλάνδρι
Τ: 801-111-WINE (9463), 210-6773315 F: 210-6743208
E: info@houseofwine.gr
© 2018 houseofwine.gr. All Rights Reserved.
Σεβόμαστε απόλυτα την ιδιωτικότητά σας και τις επιθυμίες σας.

Αν δεν έχετε εγγραφεί στο Newsletter μας, εγγραφείτε τώρα. Θα λαμβάνετε πρώτοι, κάθε μήνα όλες τις ειδήσεις σχετικά με το κρασί, παρουσιάσεις νέων προιόντων, προτάσεις αλλά και εξαιρετικές προσφορές. Ταυτόχρονα, και αν το επιθυμείτε, μπορείτε να εγγραφείτε και στην "Προσφορά της Πέμπτης", την εβδομαδιαία μας προσφορά σε εξαιρετική τιμή ενός αξιόλογου κρασιού, επιλεγμένου από τους συνεργάτες μας οινογνώστες. Μπορείτε οποτεδήποτε το επιθυμείτε να διαγαφείτε ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τους καταλόγους των όσων φίλων μας λαμβάνουν το Newsletter μας ή/και την "Προσφορά της Πέμπτης".