image
Τεύχος 100ο, 5η Φεβρουαρίου 2018
Newsletter Φεβρουαρίου 2018

Αγαπητοί Φίλοι,
 

To Newsletter που διαβάζετε αυτή τη στιγμή στην οθόνη σας είναι το 100ο Newsletter του House of Wine! Από το πρώτο μας Newsletter με τον αριθμό 1, που στάλθηκε την 1η Οκτωβρίου 2009, 10 μόλις ημέρες μετά την επίσημη έναρξη του ιστοτόπου και eshop του House of Wine στους ελάχιστους τότε φίλους μας μέχρι σήμερα, έχουν περάσει… 101(!) μήνες. Που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα των 8+ ετών έχουμε «χάσει» μόνο 1 Newsletter! Και μιλάμε μόνο για το μηνιαίο μας Newsletter, γιατί αν πάμε και στην «Ενημέρωση της Εβδομάδας» που λαμβάνετε κάθε Δευτέρα, καθώς και στην «Προσφορά της Πέμπτης», εκεί οι αριθμοί… χάνονται κυριολεκτικά! Οι εγγεγραμμένοι φίλοι μας και παραλήπτες ξεπερνούν πιά τις 12.000, και το Newsletter μας είναι μάλλον το 1ο σε αναγνωσιμότητα Newsletter στο Ελληνικό διαδίκτυο!

Για την επιτυχία του, ευχαριστούμε εσάς, τους φίλους του House of Wine… γιατί εσείς, με την αναγνωσιμότητα που του χαρίζετε, το φέρατε σήμερα εδώ που βρίσκεται: Στο 100o τεύχος του! Ευχηθείτε μας να τα… χιλιάσουμε! !

Σε αυτό το τεύχος έχουμε επίσης τα πάντα σχετικά με την μεγάλη γιορτή που έρχεται: Διαβάστε για τη Τσικνοπέμπτη, τη γιορτή της κρεοφαγίας, της «τσίκνας» ή «κνίσας των Θεών» και για τα κρασιά με τα οποία θα ταιριάξετε τα διάφορα κρέατα που θα «πεσουν» πάνω στην ψησταριά σας!  

Πίνουμε λοιπόν στην υγειά σας και σας ευχόμαστε… καλή όρεξη! !


Μιχάλης Πικούνης

Διευθυντής- House of Wine 
 
Δώρα για τον Χαράλαμπο...
Μην ξεχάσετε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, τον Χαράλαμπο, το Μπάμπη, το Λάμπη και την Χαραλαμπία. Τους αρέσουν τα κρασιά ιδιαίτερα! Εμείς έχουμε θαυμάσια δώρα για αυτούς, και για όλα τα πορτοφόλια! Αλλά βιαστείτε, τα δώρα τους πρέπει να φτάσουν έγκαιρα!...
image
Μην χάσετε τους Τριπλούς Πόντους Επιβράβευσης!
Οι πόντοι επιβράβευσης είναι ο τρόπος με τον οποίο σας δείχνουμε την εκτίμησή μας για τη προτίμησή σας στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Έτσι, για όλες τις αγορές σας μέχρι 28/2/2018 κερδίζετε τριπλούς πόντους επιβράβευσης, τους οποίους μπορείτε να εξαργυρώσετε σε επόμενη αγορά σας!
#inthehouse
Κάθε ημέρα, δοκιμάστε στο #inthehouse bar του House of Wine διαφορετικά κρασιά, Ούζα-Τσίπουρα, εκλεκτά Gin και Whiskies που αλλάζουν κάθε εβδομάδα, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!. Ελάτε λοιπόν και αυτή την εβδομάδα  να τα δοκιμάσετε!
(11/2/2018) Πρόβα Καθαρής Δευτέρας
image
Την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, ξεκινούν οι εκδηλώσεις του House of Wine #inthehouse! Η πρώτη αφορά σε μια… “prova generale” της Καθαρής Δευτέρας! Από τη 1 το μεσημέρι και μετά θα δοκιμάσουμε εξαιρετικούς νηστήσιμους μεζέδες με πολλά εκλεκτά κρασιά, για να πάρετε ιδέες για το τραπέζι της… πραγματικής Καθαρής Δευτέρας! 
image
Σημειώστε τις Ημερομηνίες
Στο τέλος Φεβρουαρίου, στις 28, ο Φεδερίκος Λαζαρίδης του Κτήματος Nico Lazaridi, στα πλαίσια των παρουσιάσεων σημαντικών οινοποιών, θα μας μιλήσει για τις εμπειρίες του με τη συνοδεία παλαιών και σπάνιων εσοδειών των κρασιών του κτήματος! Ενδιάμεσα, θα υπάρξει μια εκδήλωση για το ταίριασμα σπάνιων, εκλεκτών whisky και ρούμι με σοκολάτες. Σύντομα περισσότερες πληροφορίες και... εγγραφές!.
Αφιέρωμα: Τσικνοπέμπτη!
image
Επιλέγουμε Ελληνικά για την Τσικνοπέμπτη
Γράφει η Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip. WSET
Για όσους ανυπομονούσαν (και θεωρώ πως είναι πολλοί), η Τσικνοπέμπτη έφτασε και όλοι είμαστε έτοιμοι να την ‘γιορτάσουμε’! Γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτό το έθιμο αρέσει στους Έλληνες και όλοι λίγο πολύ θα το ΄κάψουμε΄ αυτή την ημέρα. Μία ‘γιορτινή΄ ημέρα που δεν αρμόζει να βάλουμε δίπλα στα ψητά μας κάτι λιγότερο από εξαιρετικά εμφιαλωμένα κρασιά. Σκέφτηκα για φέτος να σας προτείνω μόνο Ελληνικά κρασιά, συγκεκριμένα μονοποικιλιακά και μόνο από τις υπέροχες και αμέτρητες (πια), γηγενείς μας ποικιλίες! Εσείς αποφασίστε τι θα ψήσετε-τσικνίσετε και διαλέξτε κάποια από τα 9 κρασιά ή τις 9 διαφορετικές ποικιλίες που σας προτείνω...
image
Τα κρασιά της Τσικνοπέμπτης
Τα κόκκινα κρασιά, είναι ασφαλώς οι βασιλιάδες της Τσικνοπέμπτης. Εμείς, πιστοί στο καθήκον μας, κάνουμε τις προτάσεις μας και εφέτος για τα κόκκινα που ταιριάζουν στην παραδοσιακή γιορτή. Και αυτή την Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, θα μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι για να ”παντρέψουμε” το κόκκινο κρέας με το κόκκινο κρασί. Πρόκειται όντως για ένα γάμο που κρατάει αιώνες, και θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους. Η Τσικνοπέμπτη προσφέρεται για να απολαύσουμε καλό κρέας, καλό κρασί και, πάνω απ’ όλα, καλή παρέα!
Προτάσεις ανάλογα με το κρέας: Όλα στη σχάρα!
Για παϊδάκια στην σχάρα

Παιδάκια στην σχάρα με μπόλικο αλατάκι, πιπεράκι και οι περισσότεροι λεμονάκι. Φουλ στο λίπος και στην γεύση, θέλουμε ένα τανικό κρασί με οξύτητα, όπως ένα Ξινόμαυρο (1879 Boutari Legacy 2007 ή Ναουσαία Φουντή). Στην Ιταλία θα τα ταίριαζαν με ένα Chianti (Chianti Classico Castellare) και στην Ισπανία με μία Rioja (Finca Allende).
Για χοιρινές μπριζόλες

Εδώ το ποσοστό της πρωτεΐνης είναι μικρότερο. Αναζητάμε κόκκινα κρασιά αλλά όχι πολύ πλούσια και πολύ τανικά. Τα φρέσκα Αγιωργίτικα είναι και εδώ μία λύση, όπως και το Λημνιό (Λημνιό Κίκονες) ή ένα Carmenere (Errazuriz, Carmenere). Στα ίδια κρασιά μένουμε και για τα χοιρινά καλαμάκια. Για τις πανσετούλες με μπόλικο λιπάκι επιλέγουμε εκτός από αυτά και ένα φρέσκο Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο (Καλή Ρίζα Κυρ Γιάννη), ή τα Pinot Noir που ήπιαμε με τα λουκάνικα..
Για μοσχαρίσιες μπριζόλες

Μια καλά σιτεμένη σπαλομπριζόλα ή από όποιο άλλο μέρος του μοσχαριού, είναι πρόκληση για κάθε ψήστη. Αν την πετύχετε δεν είναι κρίμα να τα ‘χαλάσετε’ στην επιλογή του κρασιού? Και εδώ θέλουμε γεμάτα κρασιά, με ένταση και συμπύκνωση, από ένα Cabernet Sauvignon (Τριλογία), ένα Merlot (Ίχνος), μέχρι και χαρμάνια πολλών ποικιλιών όπως τα Chateauneuf du Pape (Domaine du Vieux Lazaret) ή το Château Kefraya - Les Breteches. Μπορούμε, φυσικά να συνεχίσουμε και με τα κρασιά που επιλέξαμε για τα μπιφτεκάκια..
Για συκώτι μοσχαρίσιο

Το συκώτι διαφέρει αρκετά από τα άλλα κρέατα στην υφή του, που είναι διαφορετική και πιο ‘συμπαγής’. Εδώ δεν αναζητάμε κρασιά με υψηλό επίπεδο τανινών, αλλά κομψά και πολύπλοκα κρασιά με ώριμα αρώματα. Προσανατολιζόμαστε σε ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί με αρκετή οξύτητα, από ποικιλίες όπως το Syrah ( Gentilini S ή το Ξινόμαυρο (Μπουτάρης - Grande Reserve Naoussa 2001).Το Οπούς ΙΒ Cabernet Franc του Χατζημιχάλη θα ήταν επίσης μία πολύ καλή επιλογή.
Για μπιφτεκάκια

Ζουμερά, αρωματικά, πλούσια με κρεμμυδάκι και μπόλικα μπαχαρικά. Αν και είναι από τα ‘ψητά’ με τα λιγότερα λιπαρά, θα βάλουμε δίπλα τους το ‘βαρύ πυροβολικό’, ότι πιο πλούσιο έχει ή κάβα μας. Μαυροτράγανα (Κτήμα Γαβαλά Μαυροτράγανο), Μαυροδάφνη (Gentilini Eclipse) από Ελληνικό αμπελώνα αλλά και ποικιλίες όπως το Pinotage (Escapades - Pinotage) και το Malbec (Broquel Malbec) θα ταιριάξουν καλά. Για κεμπάπ ή σεφταλιές ένα πλούσιο χαρμάνι με Ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Άλφα ερυθρό ή το Επιλεγμένος Ραψάνη Τσάνταλη.
Για Λουκάνικα

Το λίπος και ο πικάντικος χαρακτήρας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά. Εδώ όμως θέλουμε ερυθρό κρασί με χαμηλό επίπεδο τανινών, οπότε θα πρέπει να ψάξουμε φρουτώδη χαρακτήρα για να μετριάσουμε τα πικάντικα στοιχεία. Και επειδή έχουμε και την λιπαρότητα θέλουμε και οξύτητα. Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο όπως τα Ορεινός Ήλιος ερυθρός ή Νότιος Ερυθρός θα ήταν καλές επιλογές. Για μοσχαρίσια λουκάνικα μπορείτε εκτός από τα παραπάνω, να επιλέξετε μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκή) ή ένα Pinot Noir (Pinot Noir Παπαιωάννου ή Spy Valley Pinot Noir).
Για κοτόπουλο

Αν κάποιος επιμένει στην δίαιτα του, που λέει κοτόπουλο, φροντίστε να έχετε ένα πλούσιο ροζέ κρασί (Βυσσινόκηπος) ή ένα βαρελάτο λευκό Chardonnay (Ήδυσμα Δρυός), γιατί το κοτόπουλο είναι ένα λευκό και σχετικά ελαφρύ κρέας. Τώρα βέβαια, για να μην ζηλεύει τα κόκκινα που πίνουν οι υπόλοιποι, μπορείτε να του προσφέρεται το πιο ελαφρύ κόκκινο που έχετε στο τραπέζι σας. Αυτό που θα συνδυάσετε με τις χοιρινές μπριζόλες.
Κρασιά... πασπαρτού!

Επειδή δεν είναι εύκολο να έχετε πολλά διαφορετικά κρασιά στο τραπέζι και είναι σίγουρο ότι αυτή την μέρα το πιάτο θα γεμίσει ταυτόχρονα και με πανσέτες, και με παιδάκια και με λουκάνικα, μπορείτε να επιλέξετε ένα ή δύο κρασιά για όλο το τραπέζι. Άλλωστε η μέρα είναι χαλαρή και όχι για ‘γκουρμεδιές’. Ασφαλής επιλογή είναι μία Νεμέα (Νεμέα Αϊβαλή, Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα), η ένα χαρμάνι με Αγιωργίτικο (Γαία S - Syrah & Αγιωργίτικο, Κτήμα Λαντίδη - Χρυσάμπελο), που δεν θα ‘καλύψει’ τα πιο ελαφριά κρέατα, ούτε θα ‘καλυφθεί’ από τα πιο πλούσια.
image
Μα τι είναι αυτές οι Τανίνες;
Γράφει η Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip. WSET
Με μία από τις πιο αγαπημένες ‘παραδόσεις’ των Ελλήνων, αυτή της Τσικνοπέμπτης να έρχεται σε λίγες μέρες, είναι η καλύτερη ευκαιρία να μιλήσουμε για τανίνες και να καταλάβετε γιατί στις περιγραφές των κόκκινων κρασιών δίνεται πάντα βάση σε αυτές! Το γιατί θα το καταλάβετε παρακάτω!.
image
Οι Μπύρες της Τσικνοπέμπτης
Κρέας και μπύρα, ή μπύρα και κρέας είναι σαν να λέμε ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα στο τραπέζι μας. Τα αρώματα, οι τανίνες και η οξύτητα της μπύρας απογειώνουν τις αγαπημένες τσικνοσυνήθειες. Πιο συγκεκριμένα οι αφιλτράριστες weiss καπαρώνουν τα λουκάνικα, οι σκούρες lager κολλάνε με τις σάλτσες μπάρμπεκιου, οι καβουρδισμένες porter και stout γίνονται ένα με το χοιρινό στα κάρβουνα, οι indie pale ale στέκονται επάξια σε κρέατα με πλούσια μπαχαρικά και κάρυ, οι strong ale δίνουν παραπάνω ένταση στο μοσχάρι, το αρνί ή το κυνήγι και οι abbey dubbel αλλάζουν το νόημα στο μπέικον, τα μπιφτέκια και τα καπνιστά. 
Θέματα-Άρθρα
image
Με όνομα κρασιού... «Το Μπλε Τρακτέρ»!
Γραφει ο Τάσος Πικούνης
Αλήθεια... τι κρύβεται πίσω από ένα όνομα κρασιού; Πόσο επηρεάζει τη μετέπειτα πορεία του; Υπάρχουν σωστά και λανθασμένα ονόματα; Αφορμή για το άρθρο του Τάσου Πικούνη, το νέο κρασί του Κυρ-Γιάννη, που θα βγει τον Οκτώβριο αλλά... έχει ήδη όνομα: Και τι όνομα! Το Μπλέ Τρακτέρ! Ναι... ακριβώς έτσι!
image
Τα κρασιά που ξεχώρισαν στα ΒορOινά 2018
Γράφει η Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip. WSET
Όπως κάθε χρόνο, την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου οι οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας ήρθαν στην Αθήνα, για να μας παρουσιάσουν τα κρασιά τους. Φέτος συμμετείχαν 23 οινοποιοί μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Βορειοελλαδίτικου αμπελώνα! Όμορφακαινούρια προϊόντα, ήδη καταξιωμένα, φρέσκα του 2017, πειραματικά κρασιά και πολλά ακόμα ήταν εκεί και τα δοκιμάσαμε-απολαύσαμε!!
image
Για το κρασί... Μια τραγωδία
Γραφει ο Τάσος Πικούνης
Έπεσα κατά τύχη πάνω σε αυτό το άρθρο του Ryan Opaz, σε κάποια από τις πολλές αναζητήσεις μου με τη λέξη "Wine" στο Internet...Ο τίτλος του με τράβηξε: "On Wine. A Tragedy". Όταν τελείωσα το διάβασμα, -για να είμαι ειλικρινής- θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ. Αποδίδει με τόσο σαφή τρόπο το βασικό πρόβλημα του εμφιαλωμένου κρασιού σήμερα, που το μετάφρασα και σας το παρουσιάζω εδώ αυτούσιο...
image
Dine Athens Restaurant Week 2018... με το κρασί... ακριβοθώρητο!
Η Alpha Bank διοργανώνει για 3η χρονιά το Dine Athens από την 1η έως την 11η Φεβρουαρίου 2018, με επιπλέον προσφορές για τους κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank. Ειδικότερα, όλα τα εστιατόρια θα προσφέρουν ένα από τα τρία ειδικά διαμορφωμένα μενού, στις προκαθορισμένες τιμές, κατόπιν εκπτώσεως 20%, των €15, €30, €60 για όλους, ενώ αποκλειστικά για τους κατόχους καρτών εκδόσεως Alpha Bank θα παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% με τη χρήση της κάρτας τους. Δυστυχώς, ελάχιστα εστιατόρια περιλαμβάνουν στο menu κρασί! Λαμπρη εξαίρεση το Premiere στο Atheneum Intercontinental, με 4 πιάτα και γλυκο, όλα με συνοδεία κρασιού!
image
HORECA 2018 στην Αθήνα
Η 13η HORECA, η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες στο είδος της διεθνώς, ανοίγει τις πύλες της από τις 9 - 12 Φεβρουαρίου στο Metropolitan Expo, πανέτοιμη να υποδεχθεί τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες επισκέπτες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με 550 εκθέτες από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες προμηθευτικές εταιρείες του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου- , με την στήριξη και την ηχηρή παρουσία όλων των θεσμικών φορέων , για ακόμα μία χρονιά η HORECA θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στην χώρα μας!
image
Ας πιούμε κάτι δροσιστικό
Γράφει ο Κυριάκος Κοντογιώργης
Tο μπουκάλι με το Balvenie Carribean Cask, με το οποίο τελείωσα το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, έχει φτάσει περίπου μέχρι τη μέση, αλλά την Τρίτη που μας πέρασε ήπια ακόμη ένα φανταστικό whisky. Πήγα ξανά στο μπαρ του φίλου μου του Γιώργου και μιας και έχω και τα μέσα, μπαίνω μέσα από τη μπάρα και διαλέγω ότι μου γυαλίσει. Δεν ήταν λοιπόν δυνατόν να μείνω απαθής, όταν έσκασε μύτη δεκάρι Springbank...
image
Η φράση της εβδομάδας
Δεν μπορείς να αγοράσεις
την ευτυχία
αλλά μπορείς να αγοράσεις
κρασί,
και αυτό είναι κάπως
σαν το ίδιο πράγμα!
Άγνωστος
#inthehouse: Επισκεφθείτε το κατάστημά μας!
Γνωρίστε τα Deli μας!
Αγοράστε Chateau Semeli
House of Wine AEE
Εθνικής Αντιστάσεως 40, 152 32, Χαλάνδρι
Τ: 801-111-WINE (9463), 210-6773315 F: 210-6743208
E: info@houseofwine.gr
© 2018 houseofwine.gr. All Rights Reserved.
Σεβόμαστε απόλυτα την ιδιωτικότητά σας και τις επιθυμίες σας.

Αν δεν έχετε εγγραφεί στο Newsletter μας, εγγραφείτε τώρα. Θα λαμβάνετε πρώτοι, κάθε μήνα όλες τις ειδήσεις σχετικά με το κρασί, παρουσιάσεις νέων προιόντων, προτάσεις αλλά και εξαιρετικές προσφορές. Ταυτόχρονα, και αν το επιθυμείτε, μπορείτε να εγγραφείτε και στην "Προσφορά της Πέμπτης", την εβδομαδιαία μας προσφορά σε εξαιρετική τιμή ενός αξιόλογου κρασιού, επιλεγμένου από τους συνεργάτες μας οινογνώστες. Μπορείτε οποτεδήποτε το επιθυμείτε να διαγαφείτε ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τους καταλόγους των όσων φίλων μας λαμβάνουν το Newsletter μας ή/και την "Προσφορά της Πέμπτης".