| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Ποιον λυκίσκο να διαλέξω saaz ή cascade;

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Το πράσινο φυτό που αποτελεί ένα από τα 4 στοιχεία που συνεργάζονται για την παραγωγή της μπύρας είναι ο λυκίσκος. Η παρουσία του σε αυτή την τετράδα και η επιλογή του τύπου ή των τύπων και της ποσότητας που θα χρησιμοποιηθεί προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα της μπύρας. Δηλαδή καθορίζουν την ύπαρξη και το βαθμό της πικράδας , τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα ακόμα και την σταθερότητα της μπύρας ή του αφρού.

Αυτή η πολυχρηστικότητα του στην μπύρα τον κάνει πολύτιμο και συγχρόνως ενδιαφέρον για μια πιο εις βάθος γνωριμία. Αυτή ήταν η παρακίνηση μου όταν επισκέφτηκα την Τσεχία ,ήθελα να δω από κοντά αυτό το μοναδικό φυτό. Όταν έφτασα σε μια από τις μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας του τύπου Saaz που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής της χώρας μαγεύτηκα. Η παρουσία του ήταν επιβλητική σε όλο το χώρο , το χρώμα του καταπράσινο , ζωηρό και έντονο , η βλάστηση του πυκνή και ψηλή . Κάθε άνθος μου έμοιασε με καμπανίτσα που ξέρει να παίζει μάλλον καλά τους ρυθμούς του αφρώδους ποτού. Μόλις το μύρισα δεν προσδιόρισα τις γνωστές μυρωδιές που περίμενα αλλά όπως πληροφορήθηκα αυτές αναδύονται κατά το στάδιο του βρασμού ενώ η γεύση του δεν είχε εκπλήξεις ήταν όντως πικρή.

Ήθελα να μάθω περισσότερα και ξαφνικά βρέθηκα να απαριθμώ διαφορετικούς τύπους με καταγωγή από Αμερική , Αγγλία , Γερμανία , Τσεχία και Αυστραλία . Αυτούς τους διαφορετικούς λυκίσκους που δίνουν τη φινέτσα σε μια pils , την ένταση των αρωμάτων σε μια ale ή το γνώριμο γλυκόπικρο χαρακτήρα σε μια lager θα γνωρίσουμε μαζί και έτσι θα αποκωδικοποιήσουμε ένα από τα μυστικά των μπυρών.

Οι τύποι λυκίσκου…

Amarillo : ανακαλύφθηκε και παρουσιάστηκε από τον Virgil Gamache . Είναι αμερικάνικος με ολοκληρωμένα , στρογγυλεμένα αρώματα , μπαχαρένιο χαρακτήρα και μεσαία πικράδα

Athanum: η πρώτη καλλιέργεια έγινε το 1869 από τον Charles Carpenter . Συνδυάζει αρώματα κίτρου και άνθεων

Brewers Gold : δυνατός και πικρός χρησιμοποιείται συνήθως για τις Αγγλικές ale

Bullion : αρώματα μαύρης σταφίδας και πικάντικες νύξεις. Είναι κατάλληλος για μπύρες stout και γενικά για δυνατές αρωματικές μπύρες.

Cascade : διάσημος λυκίσκος , πρώτος μάλιστα σε εμπορικότητα , που κυκλοφόρησε το 1972 στην Αμερική όπου αποτελεί το 13,3% της παραγωγής . Τα αρωματικά του χαρίσματα πολλά όπως άνθη , μπαχαρικά , γκρειπφρουτ και κίτρο. Αποτελεί τον κλασικό τύπο για μπύρες American pale ale.

Centennial : Ανακαλύφθηκε το 1974 και χρησιμοποιήθηκε το 1990. Έχει καθαρό άρωμα με νότες άνθεων και είναι δυνατός.

Challenger : ένας προκλητικός συνδυασμός από μπαχαρικά και φρούτα , ιδιαίτερα πικρός στο τελείωμα , ιδανικός να αναμιγνύεται με άλλος λυκίσκους.

Columbus: ένας δυνατός πικρός λυκίσκος ότι πρέπει για τις bitter ale και τις ipa μπύρες.

Crystal : φτουτώδη και ανθικά αρώματα από έναν αμερικάνικο λυκίσκο καλλιέργειας του 1993

Eroiva: επίσης με καταγωγή από την Αμερική ένα πάντρεμα πικράδας και δύναμης

First gold : ζηλευτά αρώματα από πορτοκάλια , φλούδες εσπεριδοειδών , ροδάκινα και νύξεις μπαχαρικών

Fuggle: ο διάσημος αγγλικός λυκίσκος είναι μαλακός , φρουτώδης , με μια αίσθηση δρύινων αρωμάτων και φυσικά συμμετέχει στις μπύρες ale

Galena : αυτός ο λυκίσκος έχει μια αρμονία και μια ισορροπία στην πικράδα και στην μαλακότητα.

Goldings : η διαφοροποίηση που έχει αυτός ο λυκίσκος είναι ο όμορφος γήινος χαρακτήρας του που συναντά τα μπαχαρικά και τα λουλούδια ενώ είναι μαλακός.

Hallertau mf : φυσικά με καταγωγή από Γερμανία . Καθαρός με όση πικράδα χρειάζεται. Είναι η σωστή επιλογή για μια καλή lager

Μagnum : ένας ακόμα γερμανικός λυκίσκος με ανεβασμένα όμως χαρακτηριστικά. Υψηλή πικράδα , πολλά μπαχαρικά και έντονο κίτρο.

Mount hood : η αμερικάνικη πρόταση λυκίσκου για lager με αρώματα μπαχαρικών και πικάντικες πινελιές

Northern brewer : δυνατός και πικρός , χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με άλλους λυκίσκους για να δώσει extra πικράδα. Είναι ιδανικός για ale και steam style μπύρες. Δικά μου αγαπημένα στοιχεία είναι ότι έχει αρώματα από πράσινα φρούτα και μέντα

Nugget : σε αυτόν εδώ εμφανίζονται βότανα αναμιγμένα με πικάντικα μπαχαρικά

Perle: γερμανικός λυκίσκος με ευχάριστα αρώματα όπου κυριαρχούν οι πικάντικες νότες και η πικράδα

Pride of Ringwood : ένας αυστραλέζικος με κρυμμένες νότες κίτρου και έντονη πικράδα

Saaz : ένας από τους πιο γνωστούς λυκίσκους με καταγωγή από την Τσεχία. Είναι αυτός που καθορίζει την ταυτότητα μιας pils. Αυτός την προικίζει με την ευχάριστη πικράδα , τα αρώματα άνθεων και την ντελικάτη γεύση

Spalt : γερμανικός μέτριας δύναμης

Summit : από την Αμερική και με πολύ ενδιαφέρον αναβλύζει αρώματα κίτρου , πορτοκαλιού , νερατζιού και γκρειπφρουτ

Target : από Αγγλία με 3 βασικά στοιχεία τα βότανα , την πικράδα και τα spicy μπαχαρικά

Tettnanger : ένας κλασικός γερμανικός λυκίσκος με γλυκά και πικάντικα αρώματα σε ένα φόντο λουλουδιών. Η επιλογή για lager και wheat μπύρες.

Tradition : από την Γερμανία είναι πολύ μαλακός

Vanguard : αμερικάνικος και παντρεύεται με άλλους λυκίσκους

Warrior : σε αυτόν υπερέχουν τα βότανα και το κίτρο

Willamete : πικάντικα και δρύινα αρώματα με αξιόλογα αποτελέσματα και σε ale και σε lager

Zeus : όταν θέλουμε υψηλά επίπεδα πικράδας.

Αυτοί ήταν !Τώρα μπορούμε να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή της μπύρας και όταν δοκιμάσουμε την επόμενη φορά να κάνουμε ένα παιχνίδι και να προσπαθήσουμε να βρούμε ποιοι από τους παραπάνω λυκίσκους βρίσκονται στη μπύρα. Ότι ανακαλύψετε μπορούμε να το σχολιάσουμε και μαζί . Καλές ανακαλύψεις!!!


Share: