Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Λέμε Cheers και Cheese…(Μπύρα και τυρί)

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Οι κρίσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σταθερές γαστρονομικές σχέσεις και φυσικά το δικαίωμα της απόλαυσης τους.

Υποστηρίζοντας αυτή την άποψη θέλω να μοιραστώ μαζί σας το απόλυτο γευστικό ταίρι που προκύπτει από την συνάντηση της μπύρας με την ποικιλία τυριών. Ένα πάντρεμα τόσο λαχταριστό όσο και οικονομικό (για να είμαστε και μέσα στο κλίμα).

Αυτή η σχέση δεν αποτελεί φλερτ των τελευταίων ετών αλλά μια ισχυροποιημένη συμπόρευση από την αρχή περίπου της εμφάνισης τους. Μην ξεχνάμε ότι τα κοινά τους εντοπίζονται από την αρχή στην ίδια την παραγωγή τους. Πρόκειται δηλαδή για δυο αγροτικά καθαρά προϊόντα, που δημιουργούνται τελικά μετά από μια διαδικασία ζύμωσης. Η μπύρα δίνει αλκοόλη και τα τυριά oξέα και όπως γνωρίζουμε τα οξέα και οι αλκοόλες μαγνητίζονται. Πέρα όμως από τα στάδια της γέννησης τους έχουν και άλλα στοιχεία που τους δένουν πολύ όπως είναι η κοινή αρωματική τους παλέτα. Πολλά από τα αρώματα που συναντάμε στη μπύρα, δηλαδή τα φρούτα, τα άνθη, τα βότανα, τα μπαχαρικά και τις γήινες νότες αποτελούν επίσης βάση αρωματική και γευστική στα τυριά.

Σε πολλές χώρες όπως είναι το Βέλγιο ανακάλυψαν από πολύ νωρίς την εκρηκτική τους σχέση και τα τοποθέτησαν μαζί στην καθημερινότητα τους . Έτσι στα μοναστήρια το σερβίρισμα της μπύρας με τυρί είναι γεγονός. Το ίδιο παρατηρείται και σε πολλά Βέλγικα μπαρ όταν κάποιος παραγγέλνει μια μπύρα αυτή συνοδεύεται με ένα πιατάκι με το αντίστοιχο τυρί. Για να μάθουμε και εμείς να χειριζόμαστε με το καλύτερο τρόπο αυτό το ζευγάρι αρκεί να έχουμε την επιθυμία να δοκιμάσουμε, να τολμήσουμε, να παίξουμε και να έχουμε παράλληλα υπόψη μας κάνα δυο κανόνες.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Είναι εύκολοι. Καταρχήν ο κανόνας της αρμονίας, δηλαδή να φέρνουμε εις γάμον κοινωνία τυριά και μπύρες που έχουν κοινά αρωματικά και γευστικά γνωρίσματα. Δεύτερον ο κανόνας της ισοτιμίας (ισορροπίας). Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να φροντίζουμε η εν δυνάμει γευστικοί εραστές να έχουν ίσες αρωματικές και γευστικές εντάσεις. Σίγουρα μπορεί να συναντήσουμε και ταίρια που το ένα συμπληρώνει το άλλο, ή το ενδυναμώνει ή το βοηθάει να ισορροπήσει. Για παράδειγμα τα πολύ λιπαρά τυριά με μια φρέσκια, ελαφριά και δροσερή μπύρα καταναλώνονται πολύ πιο εύκολα και η ξανθιά ή καστανή μπύρα συμβάλει στην αναζωογόνηση και στο φρεσκάρισμα του ουρανίσκου από το έντονο τυρί. Για να πάρουμε μια ιδέα και να αρχίζουμε να εμβαθύνουμε σε αυτή τη σχέση σας δίνω κάποια βασικά ταιριάσματα.

Οι weiss είναι ως γνωστόν πλούσιες μπύρες γεμάτες με υψηλή ένταση αρωμάτων και χαρακτηριστική γεύση. Χρειάζονται λοιπόν τυριά που να είναι ισάξια αυτών των καταστάσεων όπως είναι τα τυριά από την κοιλάδα του Λίγηρα, η φέτα και το cottage cheese. Στην ίδια κατηγορία μπυρών που μπορεί να μην είναι αφιλτράριστες αλλά να είναι φρουτώδεις μια καλή ιδέα είναι το mascarpone. Οι pilsner τώρα, που όπως είναι γνωστό διακρίνονται για την πικράδα τους, έχουν ανάγκη από ένα τυρένιο εραστή που θα αντισταθμίσει την πικράδα τους με γλυκύτητα και θα κρύβει μια φρουτώδη πινελιά όπως είναι πολλά αμερικάνικα τυριά και το gouda. Mε την ίδια λογική το cheddar φλερτάρει τις brown ale, τα δυνατά τυριά όπως η gorgonzola, το Roquefort και το stilton λιώνουν μόνο σε μια αντίστοιχη ισχυρή, δυναμική, πληθωρική και έντονη μπύρα όπως είναι η strong Belgian ale. Δοκιμάστε επίσης πόσο καρμική είναι η συνάντηση του emmental με τις bock ή γενικά τις black lager και η parmesan με τις pale και amber ales.

Ετοιμάστε τα πλατό με τα τυριά σας, προμηθευτείτε τις μπύρες σας και ξεκινήστε τις δοκιμές. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σας και τα ζευγάρια που εσείς φτιάξατε… Ο δροσερός μάλιστα καιρός είναι ότι πρέπει για τέτοιες απολαύσεις. Το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε πολύ καλά με αυτή τη συντροφιά!


Share: