Δώστε στο Ρούμι τη προσοχή που του αξίζει

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αφού την προηγούμενη εβδομάδα ξεφύγαμε λίγο από τις αναφορές στο whisky και αναφερθήκαμε στο cognac, θα έλεγα αυτή τη φορά να συνεχίσω πάλι εκτός whisky, γράφοντας όμως για ένα άλλο αγαπημένο μου ποτό.

Ρούμι

Τον τελευταίο καιρό απανταχού στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Αθήνα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους café και bar τα οποία εμπλουτίζουν την κάβα τους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, με καλής ποιότητας ρουμια.

Πολλά ωραία μαγαζιά λοιπόν, φτιαγμένα από ιδιοκτήτες και bartenders (shic?) με μεράκι και ενθουσιασμό. Φυσικά δεν αναφέρω ονόματα μαγαζιών, γιατί θα ήθελα να απεχω από τέτοιου είδους διαφήμιση. Παρατηρείται λοιπόν το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον του κόσμου για το ρούμι και καλό θα ήταν να γράψουμε και εμείς δυό λόγια για να γνωρίσουμε το προϊόν.

Τις προαλλες ήμουν στο σπίτι κάποιων καλών φίλων και απολαμβαναμε ενα καταπληκτικό Dalmore Cigar Malt, όταν η συζήτηση ήρθε στο ρούμι. Ανακάλυψα λοιπόν ότι στους φίλους μου, οι οποίοι είναι μάλιστα σοβαροί πότες, δεν αρέσει το ρούμι και όταν ρώτησα ποιά ρουμια έχουν δοκιμάσει, μου είπαν όπως υποψιαστηκα δύο λευκά ρουμια κακής ποιότητας, φυσικά πάλι δεν αναφέρω μάρκες.

Ωστόσο φαντάζομαι πως η απάντηση δεν θα ήταν ή ίδια αν είχαν δοκιμάσει κάποιο καλό, σκούρο, παλαιωμενο ρούμι.

Ας πούμε λοιπόν κάποια βασικά πράγματα για την παραγωγή.

Ή παραγωγή λοιπόν χωρίζεται σε τέσσερα στάδια, δηλαδή ζύμωση, απόσταξη, παλαίωση και φυσικά μίξη. Οι βασικές αρχές είναι σε γενικές γραμμές απλές και βέβαια υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την απόσταξη whisky ή cognac, όπως και μικρές διαφορές. Τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιουνται είναι το ζαχαροκάλαμο, το νερό και η μαγιά. Επίσης στη διαδικασία της ζύμωσης χρησιμοποιειται και η μελασα στο 90% των περιπτώσεων. Το υπόλοιπο 10% αφορά τα λεγόμενα Rhum Agricole που παράγονται κυρίως στη Μαρτινίκα και στα Νησιά Μπαρμπάντος.

Κατά την απόσταξη ισχύουν τα ίδια που έχουμε πεί και για τις αποστάξεις whisky και cognac. Δηλαδή ή αλκοόλη βράζει σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το νερό και συγκεκριμενα στους 78.3 βαθμούς Κελσίου και γιαυτό απελευθερώνεται πρωτη.Επίσης ισχύουν τα ίδια με whisky και cognac σε σχέση με κεφαλές, καρδιά, ουρές.

Μετά την απόσταξη ακολουθεί ή διαδικασία της παλαίωσης η οποία γίνεται μέσα σε βαρέλια από αμερικανική ή ισπανική βελανιδιά.

Τέλος, μετά την παλαίωση τα αποστάγματα διαχωρίζονται ανάλογα με την ποιότητα και την ηλικία τους και ο master blender κάθε αποστακτηριου επιλέγει τα καλύτερα για το blend που θα μπει στο μπουκάλι. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνηση σχετικά με την παλαίωση. Επειδή στις χώρες που παραγεται ρούμι είναι τελείως διαφορετικές οι θερμοκρασίες απο την σε γενικές γραμμές παγωμενη Σκωτία , υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συστολή και διαστολή των βαρελιών, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ή παλαίωση και έτσι ενα ρούμι παλαίωσης 12 ετών να ισοδυναμεί περίπου με ενα whisky 30 ετών.

Σε αντίθεση με οτι πιστεύει ο πολύς κόσμος, το ρούμι δεν παρασκευάζεται μόνο στις χώρες της Καραϊβικής, αλλά και σε άλλες χώρες. Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε κάποιες μάρκες, αναφέροντας κάθε φορά και την χώρα απο την οποία προέρχονται.

Havana Club Κούβα
Ron Varadero Κούβα
LegendarioΚούβα
DictatorΚολομβία
DiplomaticoΒενεζουέλα
PamperoΒενεζουέλα
Santa Teresa Βενεζουέλα
Flor de Cana Νικαράγουα
Zacapa Γουατεμάλα
St Nicolas Abbey Νησια Μπαρμπάντος
Clemente Μαρτινίκα
Trois Rivieres Μαρτινίκα
El Dorado Βρετανική Γουιάνα
Matusalem Δομινικανή Δημοκρατία
Angostura Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Ειδικότερα για το Angostura θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει παρασκευάσει το ακριβότερο ρούμι του κόσμου, αξίας περιπου 20.000 ευρώ σε χειροποίητη φιάλη των 500 και όχι 700 ml, το Angostura Legacy, το οποίο κυκλοφόρησε σε μόλις 20 φιάλες Ενα ρούμι το οποίο δοκίμασαν σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας μόλις μια ντουζίνα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων είχα την χαρά και την τιμή να είμαι και εγώ. .

Επιστρέφοντας σε κάτι πιό γήινο όμως, αν κάποιος θα ήθελε ορισμένες προτάσεις, αυτές θα ήταν το Havana Club 7 ετων, το Santa Teresa 1796 15 ετών, τα φανταστικά Zacapa XO και Flor de Cana 18 ετών, το El Dorado 15 ετών, το Varadero 15 ετων το Matusalem 15 ετών και τα super high class Angostura 1824 12 ετών και Angostura No 1.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: