| Logout | Login | Επικοινωνία |

My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Οι έξι μεγαλύτερες βιομηχανίες μπύρας

Από τη Χ. Κυριακοπούλου Για να γνωρίσεις καλύτερα ένα κόσμο όπως είναι η μπύρα, το κρασί ή τα ποτά πρέπει να προσεγγίσεις και να μάθεις παράλληλα και την βασική ή τις βασικές βιομηχανίες που τον υποστηρίζουν. Αυτό σκέφτηκα και αποφάσισα αυτή την εβδομάδα να παραθέσουμε τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες μπύρας. Να δούμε ποιες είναι, που βρίσκονται, και ποιες σημαντικές αφρώδεις ετικέτες διαχειρίζονται. Μια παρένθεση λοιπόν πριν από τη λίστα είναι ότι οι βιομηχανίες μπύρας δεν είναι αποκλειστικά τα εργοστάσια που παράγουν και εμφιαλώνουν μπύρα αλλά οι εμπορικές εταιρείες που ασχολούνται συνολικά με κάποια σήματα μπύρας από την δημιουργία τους, μέχρι την προώθηση τους, την πώληση, τη διανομή τους κτλ. Μια δεύτερη διευκρίνιση αφορά το τίτλο μεγαλύτερη βιομηχανία μπύρας που αφορά τον όγκο μιας εταιρείας, τις πωλήσεις, τις αναγνωρίσιμες ετικέτες και σε ελάχιστες περιπτώσεις και τις καλύτερες μπύρες.

Πρώτη στη κατηγορία είναι η Anheuser Bush/In-Bev με κύρια βάση το Leuven στο Βέλγιο. Από το 2009 κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά μπύρας συγκεντρώνοντας περίπου 300 διαφορετικές ετικέτες στο portofolio της, ανάμεσα τους μερικές από τις πιο διάσημες μπύρες. Έτσι στο top των πωλήσεων της βρίσκουμε την Budweiser, τη becks, τη stella artois, την Brahma, τη Leffe και τη Hoegaarden. Στην Ιn-BEV εκτός από τα παραπάνω σήματα ανήκει το 50% της grupo mondelo στο Μεξικό με την διαδεδομένη ανά τον κόσμο corona. H ιστορία της εταιρείας και η ενασχόληση με τη μπύρα ξεκίνησε το 1366 με το ζυθοποιείο Den Hoorn και σήμερα η Anheuser έχει 114.000 υπαλλήλους, επιχειρηματικούς σταθμούς σε 23 χώρες, έσοδα για το 2010 που αγγίζουν τα 36,3 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεχώς εξελίσσεται.

Ακολουθεί πάρα πολύ στενά η Saab Miller από τη Νότια Αφρική. Κάθε χρόνο πουλάει περίπου 160 εκατομμύρια βαρέλια και διανέμει 200 διαφορετικές περίπου μπύρες αντιπροσωπεύοντας το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης μπύρας. Πιο συγκεκριμένα τα δικά της δυνατά χαρτιά είναι η pilsner urquell, η peroni, η kozel, η miller, η grolsch, η Bavaria, η castle και η blue moon. Στατιστικά το 2011 ήταν μια εξαιρετική χρονιά στην αναπτυσσόμενη ανοδικά πορεία της με τα νούμερα να μιλάνε από μόνα τους 218 εκατομμύρια εκατόλιτρα lager στις πωλήσεις και έσοδα 28,311 εκατομμύρια δολάρια.

Η συνέχεια, η επόμενη βασική βιομηχανία μπύρας δηλαδή, σε εμάς αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι πολύ γνωστή και οικεία. Ποια είναι ? Μα φυσικά η Heineken. Mε σήμα κατατεθέν το πράσινο μπουκάλι και τα αστέρια στην ετικέτα αποτελεί την πιο αναγνωρίσιμη μάρκα μπύρας από όλους τους μπυρόφιλους της υφηλίου. Με βάση της την Ολλανδία έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες και αποτελεί μαζί με την δεύτερη μάρκα που παράγει την amstel την πιο σίγουρη παρέα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες. Τα βαρέλια που πουλιούνται ετησίως ξεπερνούν τα 156 εκατομμύρια συν τις υπόλοιπες ετικέτες όπως την murhys, cordoba και tiger που κατέχουν ένα ακόμα υπολογίσιμο κομμάτι στην αγορά μπύρας.

Η βάση του επόμενου μπυρένιου κολοσσού είναι η Δανία. Η καταγωγή προδίδει απευθείας και την εταιρεία που δεν είναι άλλη από την Carlsberg με κατοχή 500 ετικετών. Η συγκεκριμένη βιομηχανία ξεκίνησε το 1847 από τον Jecobsen. Σήμερα βρίσκεται σταθερά σε υψηλή θέση πωλήσεων καταλαμβάνοντας το 4-6% της αγοράς με την ομώνυμη lager μπύρα και επιπλέον μάρκες όπως την Tuborg, τη Baltika και την Kronenbourg. Η επιρροή και τα προιόντα της έχουν εξαπλωθεί σε 150 διαφορετικές αγορές ενώ απασχολεί 41.000 υπαλλήλους. Στην Ελλάδα έχει κάνει πολλές κινήσεις και προσπάθειες να εδραιωθεί και να λάβει μεγάλο μερίδιο. Ήρθε ξανάφυγε και τελικά εξαγόρασε και συνεργάστηκε με ελληνική ζυθοποιία.

Μια ιδιαίτερη βιομηχανία μπύρας και 5 στην εμπορική κατάταξη είναι η Molson Coors με κύρια έδρα το Καναδά. Φέτος κλείνει 35 ο χρόνια ενασχόλησης με τη μπύρα και αριθμεί 65 σήματα με πιο γνωστά και εισαγόμενα στη χώρα μας τη blue moon, cobra, coors, fosters, sharps, carling, worthingtos. Μπύρες με ενδιαφέρον όπως και η συγκεκριμένη επιχείρηση που αγαπά την έρευνα και τις καινοτομίες. Το 1959 κυκλοφόρησε το πρώτο αλουμινένια ανακυκλώσιμο κουτάκι μπύρας ενώ τα τελευταία χρόνια πρότεινε τις παγωμένες φιάλες και το draft για το σπίτι (αναμένουμε τις νέες προτάσεις).

Η τελευταία στο top έξι είναι η Grupo Mondelo που αποτελεί τον μπυρένιο αρχηγό στο Μεξικό απολαμβάνοντας το 63% της τοπικής αγοράς. Ξεκίνησε το 1925 φτιάχνοντας ζυθοποιείο στο Μεξικό. Η ναυαρχίδα του είναι η παγκόσμιας φήμης και διάδοσης corona. H δροσερή μπύρα εκτόξευσε τις πωλήσεις της εταιρείας σε 159 χώρες. Εκτός από την corona δουλεύει άλλες 11 ετικέτες μεταξύ τους οι Estrella, negra mondelo, pacific, Victoria και mondel. H δυνατότητα του ζυθοποιείου φτάνει την παραγωγή τν 60 εκατομμυρίων εκατόλιτρων που καταναλώνονται εύκολα στην εγχώρια αγορά και στις εξαγωγές.

Όπως παρατηρούμε οι βιομηχανίες είναι διασκορπισμένες σε κάθε μεριά του πλανήτη, ενώνουν όμως τις αποστάσεις με την διανομή των ετικετών τους σε τόσους προορισμούς. Οι περισσότερες έρχονται και σε εμάς δοκιμάστε το portofolio τους και ανακαλύψτε τις ιδιαιτερότητες της κάθε εταιρείας.


Share: