My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Ας μιλήσουμε για Bourbon

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές whisky, οι οποίοι προτιμούν περισσότερο τα ποτά που παρασκευάζονται στην Αμερική, απο αυτά της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Ανεξαρτήτως λοιπόν προσωπικού γούστου του γράφοντος αυτή τη στήλη, καλό θα είναι να ρίξουμε και εμείς μια ματιά, σε αυτό που ονομάζεται bourbon.

Ή ιστορία λοιπόν του bourbon ξεκινάει στα μισά του δέκατου όγδοου αιώνα, όταν μετανάστες Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί ποτοποιοί, βρέθηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Kentucky, όπου αντίκρισαν έναν τόπο τελείως διαφορετικό απο τον δικό τους, με ατέλειωτα δάση βελανιδιάς, καλό κλίμα και τρεχούμενα νερά. Συνυπολογίζοντας λοιπόν το γεγονός οτι είχαν φέρει μαζί τους απο τις πατρίδες τους ασυνεχείς άμβυκες, αρα μπορούσαν να μετατρέψουν το καλαμπόκι σε whiskey, γεννήθηκε ή αμερικανική βιομηχανία bourbon.

Μετά το 1780 αυτή ή βιομηχανία είχε αρχίσει να οργανώνεται καλύτερα και τα εμπορεύματα, υγρά και στερεά, διακινούνταν μέσω του δικτύου ποταμών και παραποτάμων της Νεας Ορλεάνης, όπου τα βαρέλια με τα ποτά έφεραν το σήμα Bourbon County.

Ή ποτοαπαγόρευση του 1920-1933 κατέστρεψε τη βιομηχανία και το whisky που καταναλωνόταν ήταν εισαγόμενο απο Ιρλανδία και Σκωτία και όχι εγχώριο. Όταν ή ποτοαπαγόρευση τελείωσε, το μικρό χρονικό διάστημα απο το 1933 έως το 1940 που αρχισε ο πόλεμος δεν άφησε τη βιομηχανία να επανέλθει δυναμικά. Στις μέρες μας το bourbon έχει το δικο του κοινό και ολοένα και περισσότερες μάρκες κυκλοφορούν.

Λίγα λόγια για την παρασκευή

Ο σχετικός νόμος για το αλκοόλ στην Αμερική, ορίζει οτι το bourbon πρέπει να περιέχει στο μείγμα τουλάχιστον 51% καλαμπόκι, ωστόσο οι περισσότεροι ποτοποιοί δουλεύουν με ποσοστό της τάξης του 70-75%. Το υπόλοιπο αποτελείται απο άλλους δημητριακούς καρπούς, όπως σιτάρι, βυνοποιημένο κριθάρι, σίκαλη. Κάθε αποστακτήριο έχει το δικό του μυστικό μείγμα μαγιάς, ή οποία είναι βασικός παράγοντας για το χαρακτήρα του whiskey.

Ή πρώτη απόσταξη γίνεται μέσα σε αποστακτήρα στήλης, ενώ οι τρόποι που χρησιμοποιούνται για την δεύτερη απόσταξη διαφέρουν απο παραγωγό σε παραγωγό. Ορισμένοι συμπυκνώνουν όλους τους ατμούς και τους αποστάζουν εκ νέου μέσα σε άμβυκα που λέγεται διπλασιαστής, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν αποστακτήρα Thumper, όπου οι ατμοί περνούν μέσα απο ενα δοχείο που είναι γεμάτο με νερό. Μόνο ή Labrot and Graham με το σπουδαίο Woodford Reserve χρησιμοποιεί κανονικούς άμβυκες.

Μια ματιά στα σπουδαιότερα brands

Jim Beam, με τα White Label, Knob Creek και φυσικά το super Bookers 7 ετων.

Wild Turkey, με την στάνταρ ετικέτα, καθώς και τα εξαιρετικά 8 ετων και Rare Breed.

Makers Mark

Four Roses

Buffalo Trace, με το ομώνυμο whiskey, καθώς και το υψηλής ποιότητας Blantons.

Το σπουδαίο αποστακτήριο του Heaven Hill, με το Heaven Hill 7 ετων και τα Elijah Craig 12 και 18 ετων. Όλα τα παραπάνω, αφορούν την περιοχή του Kentucky.

Σε οτι αφορά στο Tennessee whiskey, έχουμε το γνωστό σε όλους Jack Daniels, καθώς και το George Dickel. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την κορυφαία μάρκα Jorge T Stagg, με τα δεκάδες βραβεία και τον πολύ υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Σκωτσέζικο, Ιρλανδέζικο, Ιαπωνικό, Αμερικάνικο. Ανεξαρτήτως ποιότητας, μπαίνει και το υποκειμενικό ζήτημα του προσωπικού γούστου.

Εμείς απλώς σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε.

Κυριάκος Κοντογιώργης


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: