Λόγω έντονης χιονόπτωσης το κατάστημά μας σήμερα 25/1 θα παραμείνει κλειστό

Buffalo Trace

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Σήμερα συνεχίζουμε τα αφιερώματα στο whisky, αλλάζοντας αυτή τη φορά ήπειρο, μιας και θα μεταφερθούμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Kentucky. Το αποστακτήριο με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, είναι ένα από τα τρία κορυφαία της Βόρειας Αμερικής και συγκαταλέγεται στα σπουδαιότερα ολόκληρου του κόσμου. Σήμερα λοιπόν μιλάμε για το

Buffalo Trace

Πολύ μεγάλο όνομα λοιπόν αυτό με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα. Τη μεγάλη επιτυχία και την παγκόσμια αναγνώριση, το Buffalo Trace την οφείλει στην πολύ μεγάλη γκάμα από whiskey πρώτης ποιότητας, αλλά κυρίως στα απίστευτα Pappy Van Winkle και George T Stagg, που κυριολεκτικά απογείωσαν τη φήμη του.

Λίγα λόγια για την ιστορία όπως πάντα

Το αποστακτήριο έχει περάσει διάφορες φάσεις στην ιστορία του και αρκετές χρονολογίες αναφέρονται σαν χρονολογίες ίδρυσης, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο γύρω από αυτό το θέμα. Ωστόσο, πιθανότερη όλων των εκδοχών, είναι το 1811. Τη χρονιά αυτή, στο σημείο που βρίσκεται το Buffalo Trace, χτίζονται πέτρινες αποθήκες πάνω στον ποταμό Kentucky, για την αποθήκευση αγαθών, μεταξύ των οποίων και βαρελιών με bourbon.Τα αγαθά αυτά αποθηκεύονταν εκεί, μέχρι να μεταφερθούν μέσω του ποταμού Kentucky και ενός δικτύου άλλων ποταμών, σε ολόκληρη την Αμερική και κυρίως στο Νότο, μέχρι τη Νέα Ορλεάνη. Από εκείνη τη χρονιά και μετέπειτα, ο Benjamin Blanton φτιάχνει bourbon στο συγκεκριμένο σημείο.

Το 1870 ο συνταγματάρχης Edmund Taylor ονομάζει το αποστακτήριο O.F.C, ενώ το 1872 επενδύει 70 χιλιάδες δολάρια για να χτίσει καινούριες εγκαταστάσεις. Το 1878, το αποστακτήριο αναλαμβάνει ο George T Stagg, ενώ το 1881 χτίζονται οι φημισμένες αποθήκες Α και Β, οι οποίες λειτουργούν και σήμερα. Το 1886 το Buffalo Trace γίνεται το πρώτο που χρησιμοποιεί ατμό, ενώ το 1904 η ονομασία αλλάζει ξανά σε George T Stagg. Στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης το αποστακτήριο είναι ένα από τα ελάχιστα που παίρνουν άδεια για να παρασκευάσουν whiskey για φαρμακευτικούς λόγους, σε υψηλό αλκοολικό βαθμό, 100 proof, δηλαδή 57.1%, ενώ είναι ένα από τα τέσσερα αποστακτήρια που πήραν επίσημη άδεια για να φτιάξουν whiskey, μετά την ποτοαπαγόρευση. Το 1937 το Buffalo Trace πλήττεται από μεγάλη πλημμύρα, ενώ το 1984, λανσάρεται το Blantons, το πρώτο στον κόσμο bourbon single barrel.

Τέλος, το 1999 παίρνει την τελική του ονομασία και ονομάζεται Buffalo Trace, ενώ νωρίτερα άλλαξε ένα σωρό ονόματα, όπως O.F.C, George T Stagg, Shenley, Leestown, Ancient Age.Την συγκεκριμένη ονομασία την πήρε κατόπιν επιστημονικής και εμπειρικής έρευνας που απέδειξε οτι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται πάνω σε ένα μονοπάτι, ή ίχνος, που χρησιμοποιούσαν τα βουβάλια όταν διέσχιζαν το ποτάμι.

Πάμε στο σήμερα

Όπως είπαμε και νωρίτερα, το Buffalo Trace θεωρείται ένα από τα κορυφαία αποστακτήρια παγκοσμίως, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Οι τεχνικές παρασκευής είναι παραδοσιακές και πραγματοποιούνται από το πιο έμπειρο προσωπικό της βιομηχανίας, ενώ η παραγωγική διαδικασία γίνεται πάνω σε πολύ στενές παραμέτρους, χωρίς αποκλίσεις. Για παράδειγμα, το ξύλο για τα βαρέλια είναι πάντα από συγκεκριμένο σημείο του δένδρου, προέρχεται από συγκεκριμένη πλευρά του βουνού, ενώ πρέπει να είναι από 70 έως 80 ετών. Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα αποστακτήρια που φτιάχνουν bourbon, στο Buffalo Trace οι αποθήκες θερμαίνονται και έτσι η διαδικασία παλαίωσης γίνεται πιό ομαλά, σε όλη τη διάρκεια του έτους. Έτσι το whiskey αντί να παλαιώνει με γοργούς ρυθμούς το καυτό καλοκαίρι και σχεδόν να κάθεται το βαρύ χειμώνα, παλαιώνει με σχεδόν τον ίδιο ρυθμό όλο το χρόνο. Εξυπακούεται βέβαια, οτι είτε χρησιμοποιείται καλαμπόκι, είτε σιτάρι, είτε σίκαλη, είναι όλα πρώτης ποιότητας, ενώ είναι το μοναδικό αποστακτήριο bourbon που δεν έχει υπολογιστή στην αίθουσα των αποστακτήρων.

Χαρακτηριστική η ταμπέλα έξω από το γραφείο του Pappy Van Winkle, ο οποίος αποτέλεσε εμβληματική φιγούρα για το Buffalo Trace, πριν τον κάνουν whiskey. Η ταμπέλα έγραφε τα εξής: Απαγορεύεται η είσοδος σε χημικούς, εδώ είναι αποστακτήριο, όχι εργοστάσιο whiskey.

Ως προς τις ετικέτες που τρέχει σήμερα το αποστακτήριο, ο κατάλογος είναι τεράστιος και δεν ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει. Η στάνταρ ετικέτα του αποστακτηρίου, το απίθανο Buffalo Trace, πλαισιώνεται από πολύ σπουδαία bourbon, όπως το Eagle Rare 10 ετών, το εξαίσιο γλυκόπιοτο Blantons, το επίσης υπέροχο σιταρένιο William Weller, τα Ancient Age 10 ετών, Old Chapter, Benchmark και Elmer T Lee, ενώ για τα Pappy Van Winkle και George T Stagg τα είπαμε στην αρχή - απλώς να προσθέσουμε οτι πιάνουν τρελές τιμές στις δημοπρασίες whisky του εξωτερικού και απολύτως δικαιολογημένα.

Για βραβεία που έχει αποσπάσει το αποστακτήριο καλύτερα να μην μιλήσουμε, γιατί θα χρειαστούμε πολύ χρόνο. Συμερασματικά, μιλάμε για ένα must για κάθε φίλο του καλού bourbon, αλλά και γενικότερα του καλού whisky και αποτελεί παράλειψη να μην το έχει δοκιμάσει κάποιος .

Αυτά για σήμερα, σας αποχαιρετώ πίνοντας μια γουλιά από ακόμη μια ουισκάρα που ήπια φέτος, καπνιστό αυτή τη φορά. Sheep Dip Islay.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: