My Cart 0 Item (s)
Toggle Nav

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Ξανά νέα της αγοράς και αυτή την εβδομάδα, όμως σήμερα θα είναι τα συνηθισμένα. Θα δούμε αυτά που βλέπουμε συνήθως, δηλαδή θα ρίξουμε μια ματιά στο πως κινήθηκε η αγορά στις μεγάλες δημοπρασίες whisky του εξωτερικού.

Τα παίρνω από την αρχή, με χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από την Γερμανία στις 4 Φεβρουαρίου. Εδώ δεν είχαμε εκπλήξεις και νικητής ήταν ο αναμενόμενος, δηλαδή το White Bowmore 43 ετών, το οποίο έπιασε εύκολα 7050 ευρώ. Επίσης πολύ υψηλό νούμερο και για το Springbank 50 ετών Millenium Edition, με 4600 ευρώ και αμέσως μετά το θεικό Ardbeg Provenance με 3602 ευρώ. Αρκετά πιο κάτω, εκπροσωπήθηκε και το Balvenie στην πρώτη πεντάδα, με το Balvenie 40 ετών, το οποίο πωλήθηκε για 2680 ευρώ. Πάρα πολλά Macallan, πάνω από 30 κομμάτια, με πάνω από 2000 έκαστο, χωρίς όμως να πάνε ψηλά. Όσο για τα γιαπωνέζικα, τα Hanyu και τα Karuizawa που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη δημοπρασία, δεν ήταν τέτοιου βεληνεκούς, ώστε να μπορούν να υπερβούν σε τιμή τα μπουκάλια που περιέγραψα.

Πάμε παρακάτω στην αμέσως επόμενη δημοπρασία, που έλαβε χώρα στη Γκλασκώβη, την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή στις 5 Φεβρουαρίου. Εδώ αντιθέτως, από την αρχή η νίκη φαινόταν πως θα πάει προς Ιαπωνία μεριά, όπερ και εγένετο, αφού τα Karuizawa που παρουσιάστηκαν εδώ ήταν πολύ βαριά. Και βαρύτερο από όλα ήταν το διάσημο Ghost, το οποίο είναι single cask από το βαρέλι 5022, έχει 18 χρόνια παλαίωση και έπιασε 9200, μάλιστα σε λίρες, τζάμπα πράμα δηλαδή. Αμέσως μετά, μια στρατιά από Macallan 40 ετών, με 8000, 7800, 7700 και 7600 αντιστοίχως, ενώ ακολούθησε το celebrity Black Bowmore με 7400 λίρες. Ακριβώς από κάτω ένα σωρό πανάκριβα Karuizawa από 6500 μέχρι 7000 και πάει λέγοντας. Έλαμψαν δια της απουσίας τους Ardbeg, Springbank, Laphroaig και Balvenie, εννοώ για τις πρώτες θέσεις.

Τέλος πάω στο Perth της Σκωτίας, την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όπου έγινε κυριολεκτικά πόλεμος και ο νικητής κρίθηκε στο νήμα, μάλιστα στο τελευταίο πεντάλεπτο. Ήταν μια μονομαχία που έκοβε την ανάσα και την παρακολούθησα μέχρι το τελευταίο λεπτό, παρότι στη συγκεκριμένη δημοπρασία είχε πολλά μπουκάλια και η αφεντιά μου και λογικά θα έπρεπε να είναι εκεί στραμμένη η προσοχή μου. Νικητής το Macallan 35 ετών του 1940 από τη σειρά Fine and Rare, με 16500 ευρώ. Το άλλο Macallan 50 ετών του 1949 που προπορευόταν συνεχώς, τερμάτισε στα 16300 και από εκεί και μετά είχαμε τεράστιες διαφορές τιμών. Τρίτος ο δαίμονας Hanyu του Karuizawa, προσοχή να μην γίνεται σύγχυση με το κλειστό αποστακτήριο Hanyu. Εδώ μιλάμε για ένα πανάκριβο Karuizawa 41 ετών, με μια απαίσια φάτσα στην ταμπέλα, από το αρχαίο ιαπωνικό θέατρο. Τιμή 7500 ευρώ. Εντυπωσιάστηκα από τα 6600 ενός χρονολογημένου Buffalo Trace από το 1980, ενώ σπουδαία επίδοση είχαμε και για το Laphroaig 40 ετών με 4200 λίρες. Απουσίασαν τα ακριβά Bowmore και Ardbeg. Στο μεταξύ, φαίνεται ότι σε μερικούς χρωστάει ο Θεός λεφτά. Ένα κατά τα άλλα εξαίσιο Glendronach σε ανεξάρτητη εμφιάλωση το οποίο μέχρι πριν δυο μήνες κόστιζε κάπου μεταξύ 600 και 700 λιρών, ξαφνικά εκτινάχτηκε στις 3100 λίρες, μόνο και μόνο διότι έχει πάνω την υπογραφή του Donald Trump. Ο τύπος είχε βάλει, για άγνωστους σε εμένα προσωπικά λόγους και υπό άγνωστες συνθήκες την υπογραφή του στο μπουκάλι και αμέσως μετά έγινε αυτό που περιέγραψα. Δεν ήξερα ότι ο πλανητάρχης έχει τέτοια εκλεπτυσμένα γούστα.

Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζομαι μια γουλιά από κάτι καλό για να συνέλθω από αυτά τα τρελά νούμερα. Δεκάρι Ardbeg νομίζω ότι είναι ότι πρέπει για φάρμακο.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Share: