Καθαρά Δευτέρα: ούζο, τσίπουρο ή κρασί;

Η Καθαρά Δευτέρα γνωστή και ως Κούλουμα, σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής. Το ξεκίνημα της νηστεία γιορτάζεται με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα και κυρίως με πλούσια τραπέζια, συναθροίσεις φίλων και οικογενειών, μουσική χαρταετό και γεμάτα ποτήρια.

Οι συνταγές της ημέρας αν και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή χαρακτηρίζονται από την απουσία ζωικών προϊόντων ή παράγωγών τους. Κάποια καλούδια ωστόσο παραμένουν πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε ελληνικό τραπέζι: Ελιές, λαγάνα, χαλβάς, ντολμαδάκια, όσπρια όπως η φάβα και τα μαυρομάτικα, όστρακα και θαλασσινά φροντίζουν να ξεκινήσει η νηστεία πλουσιοπάροχα και παραδόξως χωρίς καμία απολύτως αίσθηση πείνας!

Όπως λοιπόν σε κάθε τέτοιο πληθωρικό τραπέζι η ερώτηση παραμένει: τι θα πιούμε;

 

 

Ούζο

Θα έλεγε κανείς ότι ευρέως η Καθαρά Δευτέρα οριακά σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν για το ούζο. Αυτό το μοναδικό απόσταγμα με την ιδιαίτερη γεύση του γλυκάνισου αλλά και τη γαστρονομική γλύκα είναι σε θέση να ματσάρει με τεράστια γκάμα υλικών και συνταγών. Τηγανητά, παστά και ψητά θα δέσουν απίθανα ενώ παρασκευές με μπόλικο ξύδι θα ισορροπήσουν  εξόχως. Ιδανικό πασπαρτού που χάρη στο υψηλό του αλκοόλ δε θα φρενάρει με λιπαρές γεύσεις. Με νερό ή/και πάγο τα αιθέρια έλαια ελευθερώνονται και δίνουν το τυπικό γαλάκτωμα στο ποτήρι.

Επιλέξτε:

Ούζο Veto, Ποτοποιία Σπέντζα

Ούζο Οικογένειας Κατσάρου, Αποσταγματοποιία Κατσάρος

Ούζο Βυθός Lost Lake Distillery 

Ούζο Πιτσιλαδή

 

Τσίπουρο

Από την αρχή μέχρι και το τέλος το τσίπουρο μπορεί να στηρίξει ένα μενού σαν αυτό που απολαμβάνουμε τα Κούλουμα. Το ουδέτερο ‘φαινομενικά’ αρωματικό και γευστικό του προφίλ θα συμβαδίζει ειρηνικά με τα περισσότερα πιάτα. Το υψηλό του αλκοόλ θα σβήσε τη λιπαρότητα από τηγάνι αλλά ίσως σας δυσκολέψει πλάι σε πικάντικες παρασκευές. Σε κάθε περίπτωση αν και υψηλόβαθμο θα σας καθαρίζει την παλέτα πριν από κάθε μπουκιά. Απολαύστε το με νερό ή/ και πάγο.

Επιλέξτε:

Τσίπουρο Αγιονέρι

Τσίπουρο Ηδωνικό χωρίς Γλυκάνισο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Gardina Κατώγι Αβέρωφ

Τσίπουρο Vantana

 

 

Kρασί

Mε τόσες πολλές στιλιστικές εναλλακτικές είναι σαφές πως μπορούμε να βρούμε ένα κρασί και για τα καθαροδευτεριάτικα εδέσματα. Τα πράγματα δυσκολεύουν μόνο όταν οι γεύσεις στο τραπέζι είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Λχ χταποδάκι κοκκινιστό, όστρακα με λεμόνι, όσπρια με τουρσί κοκ. Η ρετσίνα είναι χωρίς αμφιβολία ένας άριστος μπαλαντέρ. Από κει και πέρα ωραίο παιχνίδι μπορεί να κάνει και ένα αφρώδες – ακόμα και σαμπάνια ή cava. Σαββατιανό, Ροδίτης και Ασύρτικο κερδίζουν έδαφος ενώ σε επίπεδο απόχρωσης εξαιρετικές πιθανότητες έχουν τα πορτοκαλί και τα πιο φυτικά ροζέ.

Επιλέξτε:

Αφρός Οινοποιείο Κεχρής

Ροδίτης Natur Τετράμυθος

Essential Purpura Juve & Camps

Ασύρτικο Akrathos

Απλά rose Oenops Wines

Share: