Παραγωγή κρασιού 2021: Ίσως η μικρότερη από το 90!

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την αμπελοκαλλιέργεια στην Ευρώπη έφεραν την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2021 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, παρά την ισχυρή συγκομιδή στο νότιο ημισφαίριο. Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Pau Roca, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, ανακοίνωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του OIV για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2021.

 

Το 2020 καταγράφηκε χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος στην οινοβιομηχανία μετριάστηκε από τη μείωση της ζήτησης για κρασί που προκλήθηκε από την πανδημία. Αλλά φέτος, καθώς η ζήτηση κρασιού ανακάμπτει σε μεγάλο μέρος του κόσμου, η παγκόσμια παραγωγή ήταν 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 4%, κάτω από το επίπεδο του 2020.

 

Στην πραγματικότητα, η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση προβλέπει ένα παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής 257 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, το οποίο θα ήταν ακόμη χαμηλότερο από το ναδίρ του 2017, και μάλιστα το χαμηλότερο στα επίσημα αρχεία του OIV.

 

Αυτή η μείωση έρχεται παρά την πολύ ισχυρή χρονιά στο Νότιο Ημισφαίριο: στην πραγματικότητα οι χώρες αυτές κατέγραψαν την υψηλότερη παραγωγή κρασιού από ποτέ με 59 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Οι ήπιες θερμοκρασίες οδήγησαν τόσο την Αυστραλία όσο και τη Χιλή να δουν επίπεδα παραγωγής 30% υψηλότερα από το 2020 και 14% και 23% υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας, αντίστοιχα.

 

Ωστόσο, η επιτυχία του Νέου Κόσμου υπερκαλύπτεται από τη σημαντική μείωση της παραγωγής στις χώρες της ΕΕ, οι οποίες συνολικά σημείωσαν πτώση 13% στα 145 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία μαζί αντιπροσωπεύουν το 79% της παραγωγής κρασιού στην ΕΕ και σχεδόν το ήμισυ (45%) της παραγωγής όλου του κόσμου.

 

 

Οι σκληροί παγετοί και το ωίδιο σε όλη την Ευρώπη ήταν επιζήμιες για τα αμπέλια. Οι απώλειες 27% της Γαλλίας έκαναν το 2021 τη χαμηλότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί, όπως ανέφερε τον Οκτώβριο το World of Fine Wines, με το Bourgogne-Beaujolais και την Champagne να εκτιμάται ότι έχουν χάσει σχεδόν το ήμισυ της μέσης σοδειάς τους.

 

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο Roca λέει ότι η βιομηχανία έχει λόγους να είναι αισιόδοξη, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

«Αυτή η κρίση, στην πραγματικότητα, τόνωσε την ψηφιακή καινοτομία και τη διαφοροποίηση στα κανάλια διανομής», είπε ο Roca. «Έχουμε δει μια εξαιρετική ικανότητα προσαρμογής στην αλλαγή. Ο κλάδος, στην πραγματικότητα, αντιστάθηκε, αλλά πέρα ​​από αυτό ήταν πολύ δημιουργικός για να ξεπεράσει την πανδημία».

 

Ο OIV αναμένει ότι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2021 θα έχει αυξηθεί, ίσως και υψηλότερα από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Το καθήκον, λέει ο Roca, είναι όσοι εργάζονται στον κλάδο να πάρουν την καινοτομία που αναπτύχθηκε στην πανδημία και να την εφαρμόσουν στο πιο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος του κρασιού, την κλιματική κρίση.

 

«Και στην πραγματικότητα, είναι καιρός να σταματήσουμε να αντιδρούμε με μέτρα έκτακτης ανάγκης στην καταστροφή, είναι καιρός να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε αυτές τις κλιματικές αλλαγές», είπε ο Ρόκα. «Με την κλιματική αλλαγή, δεν θα έχουμε ποτέ διαθέσιμο εμβόλιο, πρέπει να βρούμε μια λύση».

 

[Πηγή: OIV]

 

Share: